12.sınıf öğrencilerinin coğrafya dersinde öğrendiklerini yaşadıkları yerle ilişkilendirme düzeylerinin ölçülmesi (Seydişehir örneği)
Measuring the level of relationship of 12th grade students between the place where they live and the information where they learn in geography lesson (Seydişehir example)
  1. Tez No: 715896
  2. Yazar: HATİCE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ALADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, coğrafya eğitimi, coğrafi bilgi, coğrafi beceri, coğrafi okuryazarlığı, Geography, geography education, geographic knowledge, geographic skills, geographic literacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Coğrafya, öğrencilerin yaşadıkları dünyayı doğru şekilde anlamaları ve anlamlandırmaları açısından önemli bir bilim dalıdır. Günümüzde öğrencilerin coğrafya dersinin günlük hayattaki rolünü anlamada, temel coğrafi becerilerini günlük yaşamlarında uygulayabilmede ve yaşadıkları coğrafyadan ne kadar haberdar oldukları ile ilgili olarak zaman zaman problemler yaşadıkları gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin okulda edinmiş oldukları coğrafi kavramları ne derecede algıladıklarını, kazandıkları bu coğrafi bilgi ve becerileri kendi yaşamlarına aktarabilme düzeylerini tespit etmeye yöneliktir. Bu süreçte yetiştirmeye çalıştığımız öğrenciler coğrafyayı hayatlarına aktarabiliyorlar mı? Sorusu temelinde pek çok alt problem tespit edilmiş ve bu problemlere cevap aranmıştır. Bu ana eksen etrafında elde edilen bilgiler coğrafya eğitiminin önemini anlamamıza yardımcı olacaktır. 12. sınıf öğrencisi tarafından doğru bir şekilde algılanıp, gündelik hayatta yeterli bir şekilde kullanılan bir coğrafi olgu kişinin çevreyi, yaşamı, insanları ve dünyayı daha iyi çözümlemesine yardımcı olacaktır. Bu doğrultuda birey kendisine güvenen, kendini tanıyan ve çevreyle barışık bir hal alabilecektir. Bu araştırmada 12. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersinde öğrendikleri coğrafi kavramları yaşadıkları yer olan Seydişehir ilçesi ile ilişkilendirme düzeyleri araştırılmıştır. Doğaya karşı duyarlı, çevresini tanıyan öğrenciler yetiştirmede coğrafya eğitiminin önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, verilerin toplanma sürecinde nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Nicel yöntem olarak tarama (survey) yöntemi kullanılmış, nitel yöntem olarak yarı yapılandırılmış sorular kullanılarak sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında 3 farklı lisede 12. sınıfta öğrenim gören toplam 107 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik olarak 12. sınıf öğrencilerine 5'li likert tipi anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Öğrencilere Seydişehir'in jeolojik, jeomorfolojik özelikleri, ekonomisi, bitki örtüsü, kültürel yapısı hakkında sorular yöneltilmiş, öğrencilerin sorulara samimi cevaplar verdiği varsayılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak likert tipi sorulara verilen cevaplar sosyal bilimler için kullanılan istatistik programı SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), yardımıyla frekans (F), yüzdesel dağılım (%), aritmetik ortalama (x̄), standart sapma (ss), yarı yapılandırılmış sorular da ise yüzdesel dağılım ve frekans değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen tüm veriler detaylı olarak değerlendirilmiş ve sonuçları raporlanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular alt problemler ile ilişkilendirilmiştir. 12. sınıf öğrencilerinin coğrafyayı yaşadıkları yerle ilişkilendirme düzeyleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Anket soruları ile müfredattaki kazanımlara ve becerilere ulaşma düzeyi ölçülmüştür. Buna değerlendirmeler neticesinde, coğrafya dersi kazanımlarının kalıcı olduğu, Seydişehir ilçesinde coğrafya dersinde öğrendiklerini kullanabildikleri, yakın çevresini tanıyarak geleceğe yönelik planlama yapabildikleri, doğal ve beşeri unsurlar arasındaki bağlantıyı yaşadıkları yerle ilişkilendirebildikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geography is an important science for students to understand and make sense of the world they live in. Today, it has been observed that students sometimes experience problems in understanding the role of geography lesson in daily life, applying basic geographical skills in their daily lives, and how much they are aware of the geography they live in. The aim of this research is to determine the extent to which students perceive the geographical concepts they have acquired at school, and their level of transferring these geographical knowledge and skills to their own lives. Can the students we try to train in this process transfer geography to their lives? Many sub-problems were identified on the basis of the question and answers were sought to these problems. The information obtained around this main axis will help us understand the importance of geography education. A geographical phenomenon, which is correctly perceived by the 12th grade student and used adequately in daily life, will help the person to analyze the environment, life, people and the world better. In this direction, the individual will be able to become self-confident, self-aware and at peace with the environment. In this study, the level of associating the geographical concepts learned in the geography lesson of the 12th grade students with the district of Seydişehir, where they live, was investigated. The importance of geography education in raising students who are sensitive to nature and know their environment has been tried to be revealed. In this study, quantitative and qualitative research methods were used together in the data collection process. Survey method was used as a quantitative method, and results were tried to be obtained by using semi-structured questions as a qualitative method. The study group of the research consists of 107 students studying in 12th grade in 3 different high schools in the 2020-2021 academic year. For the purpose of the research, a 5-point Likert type questionnaire and semi-structured interview form were applied to 12th grade students. The students were asked questions about the geological, geomorphological features, economy, vegetation and cultural structure of Seydişehir, and it was assumed that the students gave sincere answers to the questions. As a statistical method in the analysis of the data, the answers to the likert type questions were calculated with the help of the statistical program SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), which is used for social sciences, frequency (F), percentage distribution (%), arithmetic mean (x̄), standard deviation (ss), Percentage distribution and frequency values were calculated in semi-structured questions. All the data obtained were evaluated in detail and the results were reported. The findings obtained in the study were associated with sub-problems. The level of associating geography with the place they live in 12th grade students was tried to be revealed. The level of reaching the achievements and skills in the curriculum was measured with the questionnaire questions. As a result of these evaluations, it was concluded that the geography lesson achievements were permanent, they could use what they learned in the geography lesson in Seydişehir district, they could plan for the future by knowing their immediate surroundings, and they could associate the connection between natural and human elements with the place they lived.