Çalışanların sahip oldukları davranış modelleriyle ilgili eczane eczacı görüşlerinin incelenmesi
Analysis of pharmacy opinions about the behavior models of the employees
- Tez No: 715910
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY EKİN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eczane, eczane çalışanları, davranış modelleri, sağlık, Pharmacy, pharmacy workers, behavioral models, health
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın temel amacını Elazığ ilinde faaliyet gösteren eczanelerde görev yapan çalışanların davranış modellerinin belirlenmesi ve nasıl davranışlar sergilemeleri gerektiği eczane eczacıların görüşlerine göre belirlenmesi oluşturmaktadır. Bu amaçla Elazığ il merkezinde faaliyet gösteren toplam 91eczacıya anket uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılarak değerlendirilmiştir. Eczacılar, eczane çalışanlarının mesleğin saygınlığına önem verme, eczane temizliğine önem verme, saygılı olma, güler yüzlü olma, insanlarla iyi iletişim kurma, sabırlı olma, sorumluluk sahibi olma, dürüst olma, hesap verme sorumluluğuna sahip olma, ekip çalışması yapabilme ve kişisel temizliğine önem gösterme gibi mesleki yetkinliklerine oldukça yüksek katılım gösterirken; mükemmeliyetçi olma ve ısrarcı olma yetkinliklerine ise diğer yetkinliklere oranla daha düşük düzeyde katılım göstermişlerdir. Eczacıların, hızlı olma, düzenli olma ve dikkatli olma yetkinliklerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği; dürüst olmalı yetkinliğine ilişkin görüşlerinin medeni durum ve yaşdeğişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği; tarafsız olma yetkinliğine ilişkin görüşlerinin ise sektörde çalışma süresi ve mevcut eczanelerinde çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği, diğer yetkinlik türleri ile çalışanların demografik özellikleri arasında anlamlı düzeyde bir farklılığın bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Elazığ ilinde faaliyet gösteren eczacıların, eczanelerindeki destek personellerinin meslek saygınlığına önem göstermelerini, tarafsız, dürüst, özgüvenli, hızlı, saygılı, güler yüzlü ve dikkatli olmalarını, çalışma arkadaşlarıyla ve müşterilerle etkili iletişim kurabilmelerini, sorumluluklarının bilincinde olmalarını ve ekip çalışması yapabilmelerini bekledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the behavioral models of employees working in pharmacies operating in the province of Elazig and to determine how they should behave according to the opinions of pharmacy pharmacists.For this purpose, a questionnaire was applied to a total of 91 pharmacists operating in the city center of Elazığ. The data obtained from the questionnaires were evaluated by transferring them to the SPSS package program. Pharmacists give importance to the dignity of the profession of pharmacy workers, attach importance to pharmacy cleanliness, be respectful, be friendly, communicate well with people, be patient, be responsible, be honest, have responsibility for accountability, be able to work in teams and attach importance to personal cleanliness. while participating in professional competencies such as; On the other hand, they showed a lower level of participation in the competencies of being a perfectionist and being persistent than the other competencies. The opinions of pharmacists on the competencies of being fast, being organized and being careful differed significantly according to the gender variable; that their views on the competency of being honest differ significantly according to marital status and age variables; On the other hand, it has been determined that the opinions on the competency of being impartial differ significantly according to the variables of working time in the sector and working time in existing pharmacies, and there is no significant difference between other types of competencies and the demographic characteristics of the employees. As a result of the research, it has been determined that pharmacists operating in the province of Elazığ expect their support personnel in their pharmacies to attach importance to their Professional dignity, to be impartial, honest, self-confident, fast, respectful, smiling and careful, to be able to communicate effectively with their colleagues and customers, to be aware of their responsibilities and to be able to work as a team.