Elektroakupunkturun post-operatif ağrı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of electroacupuncture on post-operative pain
  1. Tez No: 716273
  2. Yazar: EMRE BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ÖZKAL EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroakupunktur, periodontal cerrahi, postoperatif ağrı, Electroacupuncture, periodontal surgery, postoperative pain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada; periodontal flep cerrahisi yapılan hastalarda elektroakupunktur uygulamasının postoperatif ağrı düzeyi ve kullanılan analjezik miktarı üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmamızda periodontal cerrahi yapılması planlanan hastalar randomizasyonu sağlayan bir web programı kullanılarak gruplara ayrılmıştır. EA (elektroakupunktur uygulanan) ve kontrol (elektroakupunktur uygulanmayan) olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. EA grubundaki hastalara flep cerrahisinden hemen önce ve sonra olmak üzere; LI4, ST5, ST6 noktalarına bilateral olarak, 30 dk boyunca, her bir noktaya 50 Hz frekansta ve hastanın tolere edebileceği akımda elektroakupunktur uygulanmıştır Kontrol grubundaki hastalara elektroakupunktur uygulanmadan flep cerrahisi işlemi yapılmıştır. Hastalardan postoperatif 7 gün boyunca ağrı düzeylerini ve aldıkları analjezik tablet sayılarını verilen forma kaydetmeleri istenmiştir. Bulgular: EA grubunda hissedilen toplam ortalama ağrı miktarı, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Alınan analjezik miktarları açısından gruplar arası anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamız elektroakupunktur uygulamasının periodontal cerrahi sonrası ağrıyı azaltmada faydalı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effect of electroacupuncture application on postoperative pain level and the amount of analgesic used in patients who underwent periodontal flap surgery. Materials and Methods: In our prospective, randomized and controlled study, patients planned for periodontal surgery were divided into groups using a web program that provides randomization. Two groups were formed as EA (administered with electroacupuncture) and control (without electroacupuncture). Electroacupuncture was applied bilaterally to the LI4, ST5, ST6 points for 30 minutes, at a frequency of 50 Hz to each point and at a current that the patient could tolerate, just before and after the flap surgery in the patients in the EA group. The patients in the control group underwent flap surgery without applying electroacupuncture. The patients were asked to record their pain levels and the number of analgesic tablets they took during the postoperative 7 days on the given form. Results: The total mean amount of pain felt in the EA group was found to be statistically significantly lower than the control group. There was no significant difference between the groups in terms of the amount of analgesic taken. Conclusion: Our study shows that electroacupuncture application is beneficial in reducing pain after periodontal surgery.