Weberci karizmatik otorite ve 21. yüzyıl popülizmi
Weberian charicmatic authority and 21st century populism
  1. Tez No: 716459
  2. Yazar: CANSU KİRAZCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Karizmatik Otorite, Popülizm, 21. Yüzyıl Popülist Liderleri, Charismatic Authority, Populism, 21st Century Populist Leaders
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Max Weber'in meşruluğun kaynağı olarak sunduğu otorite tiplerinden, karizmatik otorite tipi çağımızın oldukça popüler konularından birisi haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı 21. yüzyılda giderek artan popülist rejimler ve popülist siyasetçilerin ortaya çıkışını, bu durumu çok erken bir dönemde haber veren Max Weber'in karizmatik otorite tipi üzerinden açıklamaktır. Birinci bölümde Weber'in karizmatik otorite kavramına, karizmanın ortaya çıkış koşullarına, sahip olduğu özelliklere ve rutinleşmesine yer verilmiştir. İkinci bölümde, tanımı konusunda net bir çerçeve çizilemeyen, çeşitli bakış açılarıyla açıklanmaya çalışılan Popülizm kavramı, ortaya çıkış süreci ve özelliklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise daha spesifik yaklaşarak 21. yüzyıl önemli popülist liderlerinden olan Recep Tayyip Erdoğan, Donald Trump, Jair Bolsonaro ve Viktor Orban gibi önemli lider örnekleri incelenerek, karizmatik otoriteleri ve başvurdukları popülist siyasete yer verilmiştir. Siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunların yaşanmasıyla toplumda giderek artan hayal kırıklıkları ve demokrasiden beklenen taleplerin karşılanamaması noktasında, halk bu tıkanıklığı açabilecek karizmatik bir lidere ihtiyaç duymaktadır. Literatürde Popülist olarak tanımlanan bu liderler, anayasal ve yasal sınırlılıkları zorlayarak, kendilerini halkın doğrudan temsilcileri olarak görüp, bütün siyasal denge ve denetleme mekanizmalarının üzerinde bir siyaset yürütmektedirler. Popülist liderleri ortaya çıkaran şey aktüel siyasal sistemin halkın taleplerine cevap verememesi yani bir meşruiyet krizinin yaşandığı dönemlerdir.
Özet (Çeviri)
Among the authority types that Max Weber presented as the source of legitimacy, the charismatic authority type has become one of the most popular topics of our time. The aim of this study is to explain the emergence of populist regimes and populist politicians in the 21st century through the charismatic authority type of Max Weber, who announced this situation at a very early period. In the first part, Weber's concept of charismatic authority, the emergence conditions of charisma, its characteristics and routinization are given. In the second part, the concept of Populism, which cannot be defined clearly and tried to be explained from various perspectives, its emergence process and features are given. In the third part, with a more specific approach, important examples of leaders such as Recep Tayyip Erdoğan, Donald Trump, Jair Bolsonaro and Viktor Orban, who are among the important populist leaders of the 21st century, are examined, the charismatic authorities and the populist politics they apply are included. The public needs a charismatic leader who can clear this blockage, at the point of increasing disappointment in the society due to the political, social and economic problems and the inability to meet the demands expected from democracy. These leaders, who are defined as Populists in the literature, see themselves as the direct representatives of the people by forcing the constitutional and legal limitations, carry out a policy above all political balance and control mechanisms. What reveals populist leaders is the inability of the current political system to respond to the demands of the people, that is, the periods in which a legitimacy crisis is experienced.