Finansal tablo bilgilerinin yatırımcıların kararlarına etkisi: Enerji sektöründe bir uygulama
The effect of financial statements information on investor decisions: An application in the energy sector
  1. Tez No: 716466
  2. Yazar: ISMAIL MOHAMED HILAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK DAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Kararları, Rasyo Analizi, Temel Analiz, Investment Decisions, Ratio Analysis, Fundamental Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bireysel yatırımcılar şirketlerin finansal durumlarını öğrenmek için finansal tabloları incelemektedirler. Finansal tablo bilgileri yatırım kararlarını etkilemektedir. Şirketin finansal durumu finansal tablolardan öğrenilmektedir. Bireysel yatırımcılar finansal analiz yaparak şirketin finansal durumunu incelerler. Finansal analiz finansal tablolardan yararlanılarak yapılır. Bu nedenle finansal tablolar yatırımcıların kararları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çalışmanın amacı finansal tablo bilgilerinin bireysel yatırımcı kararları üzerine etkisini incelemektir. Çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören Enerji sektöründeki şirketlerin finansal performansları incelenmiştir. Rasyo analizi yöntemi kullanılmıştır. 2015-2019 dönemi yıllık finansal tablo verileri kullanılmıştır. Analizde likidite, finansal yapı, faaliyet devir hızları, kârlılık oranları, büyüme oranları ve borsa performans göstergeleri kuıllanılmıştır. Enerji sektöründeki şirketlerin aktifleri incelendiğinde en büyük şirketlerin enerji dağıtım şirketlerinden oluştuğu görülmektedir. Analiz sonucunda sektörün borçluluk oranlarının yüksek, özkaynak ortalamasının düşük olduğu tespit edilmektedir. Sektörün likidite durumunun iyi olduğu ifade edilebilir. Aktiflerin yüksek oluşu faaliyet devir hızlarının düşük hesaplanmasına neden olmuştur. Varlıklar istenilen düzeyde verimli kullanılmamaktadır. Sektörün hisse senetlerinin getiri ortalaması endeks getiri ortalamasının altındadır.
Özet (Çeviri)
Individual investors examine the financial statements to learn about the financial status of companies. Financial statement information affects investment decisions. The financial status of the company is learned from the financial statements. Individual investors analyze the financial situation of the company by making financial analysis. Financial analysis is done by making use of the financial statements. Therefore, financial statements have a significant effect on investors' decisions. The aim of the study is to examine the effect of financial statement information on individual investor decisions. In this study, the financial performance of companies in the Energy sector traded on Borsa Istanbul was examined. The rate analysis method was used. Annual financial statements data for the 2015-2019 period have been used. In the analysis, liquidity, financial structure, operating turnover rates, profitability rates, growth rates and stock market performance indicators were used. When the assets of companies in the energy sector are examined, it is seen that the largest companies are composed of energy distribution companies. As a result of the analysis, it is determined that the sector's indebtedness rates are high and its equity average is low. It can be stated that the liquidity situation of the sector is good. The high assets led to low calculation of the operating turnover rates. Assets are not used efficiently at the desired level. The average return on the stock of the sector is below the average of the index return.