Okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarının incelenmesi
Examination of the literacy preparation studies of teachers working in preschool educational institutions
- Tez No: 716554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL TANER DERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, okul öncesi öğretmeni, okuma yazmaya hazırlık çalışmaları, literacy preparation studies, preschool education, preschool teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda okul öncesi öğretmenlerinin planladıkları okuma yazmaya hazırlık çalışmaları etkinliklerini nasıl uyguladıkları ve bu çalışmalara ne düzeyde yer verdikleri incelenmiştir. Okul öncesinde okuma yazmaya hazırlık çalışmalarının uygulanması çocuklara okuma yazma ile ilgili ön becerileri kazandırarak onların ilkokula hazır olmalarını sağlamaktadır. Bunları çocuklara en iyi şekilde verebilecek olan okul öncesi öğretmenlerinin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ne şekilde yer verdikleri ne kadar süre uyguladıkları ve bu etkinlikleri tercih etme sıklıklarının belirlenmesi amacı ile bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Bursa ilinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı üç resmi, üç özel olmak üzere, farklı sosyoekonomik düzeye sahip ilçelerde bulunan altı anaokulunda beş yaş grubu sınıfında görev yapan altı öğretmen araştırmaya dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış gözlem formu, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman incelemesi yapılmıştır. 20 Aralık 2019-12 Mart 2020 tarihleri arasında toplam yedi gözlem olacak şekilde, öğretmenlerin uyguladıkları etkinlikler gözlenmiş ve altı öğretmen ile birebir görüşme yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, resmi ve özel kurumdaki öğretmenlerin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarının amacı ve kapsamı konusunda benzer düşüncelere sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin planlama yapmayıp hazır plan tercih ettikleri ve plan dışında etkinlikler de uyguladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ancak uygulama konusunda resmi kurumdaki öğretmenlerin bütünleştirilmiş büyük ve küçük grup etkinlikler uygularken özel kurumdaki öğretmenlerin bütünleştirilmemiş ve büyük grup- masa başı etkinlikler uyguladıkları ve bu uygulamalarda özel kurumdaki çocuklara harfin okunuşu ve yazılışının öğretiminin de yapıldığı sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the literacy preparation studies of teachers working in preschool educational institutions. In this context, it was examined how preschool teachers implement the literacy preparation activities they plan and at what level they include these activities in the studies. The implementation of pre-school literacy preparation activities provides children with the preliminary skills related to literacy and ensures that they are ready for primary school. A case study, which is one of the qualitative research methods, was used in this study to determine how preschool teachers, who can best teach these skills to children, include literacy preparation activities, how long they apply them, and how often they prefer these activities. Within the scope of this research, six teachers working in the classroom of five age group students in 6 kindergartens, including three state schools and three private schools, affiliated to the MEB located in districts with different socioeconomic levels in Bursa province in the 2019-2020 academic year, were included in the research. As a data collection tool, a semi-structured observation form, a semi-structured interview form, and a document review were conducted. Between December 20, 2019 and March 12, 2020, seven activities implemented by teachers were observed and six teachers were interviewed one-on-one. According to the results of the research, it has been revealed that teachers working in public and private institutions have similar thoughts about the purpose and scope of literacy preparation studies. It has been concluded that the teachers do not plan but prefer ready-made plans and implement activities outside the plan. However, it has been concluded that while teachers in public schools implement integrated large and small group activities, teachers in private schools practice non-integrated and large group-desktop activities, and in these activities, children in private schools are taught how to read and write letters.