Uzaktan eğitimde tarih öğretimi ve karşılaşılan sorunlar
History teaching and problems encountered in distance education
  1. Tez No: 716647
  2. Yazar: YAVUZ SABRİ ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Uzaktan Eğitim, Tarih Öğretimi, Education, Distance Education, History Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Teknolojinin gelişimi her alanda olduğu gibi eğitim-öğretimi de etkilemiştir. Değişen dünyadaki bu gelişime ayak uydurmak için başta öğretmenler ve öğrenciler olmak üzere eğitim-öğretimin bütün paydaşlarının teknoloji konusunda belli seviyede okuryazar olması bir zorunluluk haline gelmiştir. 2019 yılının sonunda ortaya çıkan ve 2020 yılının Mart ayından itibaren ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, bu zorunluluğun geçerliliğini kanıtlamıştır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 pandemisi sebebiyle uzaktan eğitime geçilmiştir. Araştırmamızda uzaktan eğitim sürecinde Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde görev yapmakta olan 16 Tarih öğretmeninin ve ortaöğretim seviyesinde öğrenim gören 264 öğrencinin görüşlerinden yola çıkarak karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda öğretmen ve öğrencilerin teknolojik bilgi yeterliliği, uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları sorunlar ve sonraki süreçler için Tarih öğretiminin teknoloji ile entegrasyonunda web 2.0 araçları gibi araçlar hakkında bilgi sahibi olma durumları incelenmiştir. Araştırmada hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla hem öğretmen hem de öğrencilerden gönüllülük esasına göre interaktif ortamda veriler elde edilmiştir. Öğrencilerin bilgisayar ve teknolojiye olan ilgilileri, uzaktan eğitim süreciyle ilgili bilgi sahibi olma seviyeleri, Tarih öğretiminde teknoloji kullanımına dair düşünceleri, web 2.0 gibi yeni teknolojilerin kullanımı hakkında önbilgiye sahip olma durumları tespit edilmiştir. Yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar, teknolojinin uzaktan eğitim sürecinde Tarih öğretimine daha fazla uyarlanması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Çalışma grubunda yer alan öğretmen ve öğrencilerin teknolojik gelişmelere ve bilgisayara olan ilgileri her ne kadar yüksek olsa da uzaktan eğitim sürecinde eğitim-öğretim ailesi içinde yer alan herkes gibi zorluk yaşadığı açığa çıkmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan Tarih öğretmenlerinin lisans öğreniminde eğitim teknolojisi ile ilgili ders alma durumlarının yetersiz seviyede olduğu görülmüştür. Bu sebeple hem hizmet öncesi hem hizmet içi eğitimlerle teknolojinin Tarih öğretimine dahil edilerek yapılandırmacı yaklaşımın gereği olarak öğrenciye yaşayarak, bilgiyi işleyerek öğrenme fırsatı verilmesinin daha doğru olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Tarih öğretmenlerinden teknolojik bilgi açısından istenen seviyede olmayanlara hizmet içi eğitimlerle bilgi verilmesine, bilgi sahibi olanların da teşvik edici uygulamalarla bilgilerini kullanmaya fırsat tanınması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The development of technology has affected education as well as in every field. In order to keep up with this development in the changing world, it has become a necessity for all stakeholders of education, especially teachers and students, to be literate in technology at a certain level. The Covid-19 pandemic, which emerged at the end of 2019 and affected our country since March 2020, has proven the validity of this obligation. As in the whole world, distance education has started in our country due to the Covid-19 pandemic. In our research, the problems encountered in the distance education process are discussed based on the views of 16 History teachers working in the Çerkezköy district of Tekirdağ province and 264 students studying at high education level. In line with the data obtained, the technological knowledge proficiency of teachers and students, the problems they experienced in the distance education process and their knowledge about tools such as web 2.0 tools in the integration of history teaching with technology were examined. Through the semi-structured interview form prepared in the research, data were obtained from both teachers and students in an interactive environment on a voluntary basis. The interest of the students in computers and technology, their level of knowledge about the distance education process, their thoughts on the use of technology in history teaching, and their pre-knowledge about the use of new technologies such as web 2.0, have been brieflystated. The results obtained from the research revealed that technology should be more adapted to history teaching in the distance education process. Although the teachers and students in the study group have a high interest in technological developments and computers, it has been revealed that they have difficulties in the distance education process like everyone else in the education family.In addition, it has been observed that the history teachers participating in the research have an insufficient level of taking courses related to educational technology in university education. For this reason, it has been concluded that it would be more appropriate to include technology in history teaching with both pre-service and in-service trainings and to give the student the opportunity to learn by living and processing information as a requirement of the constructivist approach. It has shown that among the history teachers, those who are not at the desired level in terms of technological knowledge should be given information through in-service training, and those who have knowledge should be given the opportunity to use their knowledge with encouraging practices.