Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi önündeki engellerin aşılmasında Blockchain etkilerinin çok kriterli karar verme teknikleriyle analiz edilmesi
Analyzing the effects of Blockchain on overcoming the barriers of sustainable supply chain management by multi-criteria decision-making techniques
  1. Tez No: 716718
  2. Yazar: MEHMET ZAHİT HANZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain, ÇKKV, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, Blockchain, MCDM, Sustainability, Sustainable supply chain management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi önündeki engelleri belirlemek, ağırlıklandırmak ve engellerin aşılmasında Blockchain teknolojisinin faydalarının etkilerini analiz etmek amaçlanmıştır. Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi önündeki engeller literatürdeki çalışmalar ve uzmanlarla görüşmeler ile belirlenmiştir. Engellerin ağırlıkları ÇKKV yöntemlerinden Best-Worst Method (BWM) yöntemi ile tespit edilmiştir. Engellerin aşılmasında hangi blochchain faydasının ne kadar etkili olabileceği ise ÇKKV yöntemlerinden Evaluation Based on Distance from Average Solution (EDAS) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi önündeki en önemli engeller“Yeni teknolojiye direnç gösterme ve mevcut teknolojiye bağlılık, Yeşil veya çevreci etiketli ürünlerin yetersizliği, Tedarikçiler ve paydaşlarda çevre ve sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi (STZY) bilinci eksikliği”olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu engellerin aşılmasında en etkili Blockchain faydalarının ise sırasıyla Merkeziyetsizlik, Denetlenebilirlik ve Şeffaflık olduğu görülmüştür. Ayrıca sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi engellerinin aşılmasında Blockchain teknolojisinin alışılmışın dışında çözümler sunduğu ve tedarik zinciri yönetimlerindeki boşlukları faydalı bir biçimde doldurarak sürdürülebilir hale getirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify and weight the obstacles to sustainable supply chain management and to analyze the effects of the benefits of Blockchain technology in overcoming the obstacles. Barriers to sustainable supply chain management have been identified through studies in the literature and interviews with experts. The weights of the obstacles were determined by the Best-Worst Method (BWM) method, one of the MCDM methods. The effectiveness of which blockchain benefit can be used in overcoming the obstacles was evaluated with the Evaluation Based on Distance from Average Solution (EDAS) method, which is one of the MCDM methods. According to the results of the study, the most important obstacles in front of sustainable supply chain management were determined as“Resistance to new technology and adherence to existing technology, Inadequacy of green or environmentally friendly labeled products, Lack of environmental and sustainable supply chain management (STZY) awareness among suppliers and stakeholders”. In addition, it has been seen that the most effective Blockchain benefits in overcoming these obstacles are Decentralization, Auditability and Transparency, respectively. In addition, it has been determined that Blockchain technology offers unusual solutions in overcoming the obstacles of sustainable supply chain management and makes it sustainable by filling the gaps in supply chain management in a beneficial way.