Etkin reorganizasyon için bir model önerisi: Yerel yönetimlerde bir örnek uygulama ve etkileri
A model suggestion for effective reorganization: A sample application in local administrations and its effects
- Tez No: 716766
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEŞKESE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim Yönetimi, Reorganizasyon, Kurumsal Performans, Çalışan Memnuniyeti, Çeviklik, Change Management, Reorganization, Corporate Performance, Employee Satisfaction, Agility
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Organizasyonların, gelecek eğilimlerini ve değişimleri önceden tahmin edebilen, yeni stratejiler geliştiren, ihtiyaçlara göre sürekli yenilik yapabilen ve öğrenebilen bireylerden oluşan daha dinamik ve çevik yapılara ihtiyaçları vardır. Bu tez çalışmasının ilk amacı, organizasyonlara, bu çevik yapıyı kazandırarak hızlı bir şekilde değişen çevreye uyum sağlamalarına yardımcı olacak mevcut organizasyonunun değişimi için bir“Reorganizasyon Modeli”önermek, bu model doğrultusunda kendisini yeniden düzenleyecek bir yol haritası sunmaktır. İkinci amacı ise, modeli destekleyecek nitelikte olması için, bir örnek uygulama üzerinden çalışmanın önemine dikkat çekilmek istenmesidir. Reorganizasyon çabalarının hem kurumsal performansa hem de çalışan memnuniyetine katkı sağladığı düşünülmektedir. Literatürde reorganizasyonu tanımlayan yaklaşımlar bazı kaynaklarda, yeniden yapılandırma, yeniden planlama, yeniden mühendislik yerine; yeniden yapılandırma, yeniden planlama yerine veya bu tez çalışmasında geçen diğer reorganizasyon terimleriyle aynı anlamda kullanılmıştır. Ancak bu çalışmalarda her araştırmacı, terimleri, kendi alanlarına göre tanımlamış ve yorumlamıştır. Bu tez çalışmasında reorganizasyon, literatüre dayalı olarak, bütünsel ve kapsayıcı bir şekilde ele alınmış ve farklı bir model önerisi getirilmiştir. Çalışmada verilen reorganizasyon aşamaları bir sistemsel bakış açısının ürünüdür ve çalışmayı diğerlerinden farklılaştırmıştır. Bu model reorganizasyonu düşünen tüm kuruluşlar için yol gösterici bir rehber olarak tasarlanmıştır. Literatür tarama kapsamında hazırlanan modele son halinin verilmesi için, başarılı bir değişim ile EFQM ödülünü kazanmış bir organizasyonda yapılandırılmamış görüşme tekniği uygulanmış ve uygulama sonuçları belge analizleri metoduyla incelenmiştir. Bu tez, her organizasyonun kendisine yol haritası hazırlamasına yardımcı olacak bir reorganizasyon modeli önermesi ve böyle bir çalışmanın daha önceden bütünsel olarak ele alınmaması açısından önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizations need more dynamic and agile structures consisting of individuals who can anticipate future trends and changes, develop new strategies, and constantly innovate and learn according to their needs. The first aim of this thesis is to propose a“Reorganization Model”iterat change of the existing organization that will help organizations to adapt to the rapidly changing environment by gaining this agile structure, and to present a road map that will rearrange itself in line with this model. The second purpose of this thesis is to draw attention to the importance of working on a case study in order to support the model. It is thought that reorganization efforts contribute to both corporate performance and employee satisfaction. In some sources in the iteratüre, reorganization is used in the same sense as restructuring, replanning or reengineering, or restructuring is used in the same meaning as replanning or other reorganization terms used in this thesis. However, in these studies, each researcher defined and interpreted the terms according to their own fields. In this thesis, reorganization has been handled in a holistic and comprehensive manner based on the literature and a different model has been proposed. The reorganization stages given in the study are the product of a systemic perspective and differentiated the study from others. This model is designed as a guiding guide for all organizations considering reorganization. In order to finalize the model prepared within the scope of the literature review, the unstructured interview technique was applied in an organization that won the EFQM award with a successful change, and the results of the application were analyzed by document analysis method. This thesis is important in that it proposes a reorganization model that will help each organization prepare a roadmap and such a study has not been considered holistically before.