The quest of kabir: Conscience as poetry in pre-modern India
Kabir'i arayış: Modern öncesi Hindistan'da şiir olarak vicdan
  1. Tez No: 716852
  2. Yazar: RAJEEV KUMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCÜMENT ASİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Felsefe, Karşılaştırmalı Edebiyat, Eastern Linguistics and Literature, Philosophy, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asabiyya, barzakh, Bhakti-Sufi network, Islamicate civilization, Kabir, muhabbat-e kul
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bakti ismiyle de bilinen modern öncesi devir, Hindistan tarihinde çok mühim bir yere sahiptir. Kabir bir ozan olarak bu devrin en göze çarpan simalarındandır. Birçok bilgin, özellikle tarihçiler, Kabir'i daha geniş bir tarihsel bağlam içinde değerlendirirken birbirinden farklılaşmıştır. Ancak henüz hiçbir bilgin Kabir'i medeniyet perspektifinden incelememiştir. Benim bu tezden murâdım hem Kabir'i medeniyet perspektifinden ele almak hem Muhabbeti'l-Kül konseptinin onda tecessüm ettiğini ve modern öncesi Hindistan'da ulaşılmış olan seviyeyi temsil eden bir medeniyet metaforu veya vicdanı olduğunu iddia etmektir.Bu iddiamı desteklemek içinse Marshall G. S. Hodgson'ın Islamicate projeksiyonuna atıfla Hindistan alt kıtasından üç figüre başvuruyorum: Kabir, Babür İmparatoru Ekber Şah ile onun, Sulhü'l-Kül mefhumuyla tanınan danışman ve vakanüvisi Ebu'l-Fazl ibn Mübarek. Hem Ekber Şah hem de Ebu'l-Fazl, Kabir'den ilhamla Muhabbeti'l-Kül konseptini kurmak için azmettiler ki bu esasında Hodgson'un Islamicate medeniyeti icadını doğrular niteliktedir. Bu tez, Bakti devrinin mirası üstünde bulunan analitik boşluğu aşmak suretiyle dünya tarihini yeniden okumaya yönelik benim mütevazı bir teşebbüsümdür.Kayıp bir anlatı olarak Kabir'in şiirine odaklanarak, Bruce B Lawrence'ın da berzah konseptiyle destek olduğu Hodgson'ın Islamicate yörüngesinin izini sürüyorum. Bu yaklaşımla, Kabir'in şiirine ilişkin analizimin, Güney Asya'nın uygarlık mirası için çok büyük öneriler sunduğuna inanıyorum. Anhatar kelimeler: Asabiye, berzah, Bakti-Sufi ağı, Islamicate medeniyet, Kabir, Muhabbeti'l-Kül
Özet (Çeviri)
Pre-modern India, also known as the Bhakti period, is a crucial period in Indian history. Kabir, as an oral poet, is the most remarkable figure of this period. Many scholars, particularly historians, have differed in assessing Kabir within a broader historical context. However, no scholar has tried yet to study Kabir from the civilization perspective. That is what I intend to do in this thesis and while doing so, I argue that Kabir's poetry embodies muhabbate-e kul and represents a civilizational metaphor or conscience that was achieved in pre modern India. To support my argument, I invoke Marshall G S Hodgson's projection of Islamicate highlighting three figures in unity in the Indian subcontinent: Kabir, Akbar, and Abu'l Fazl. Akbar, the Mughal Emperor, and his advisor-cum-historian Abu'l Fazl developed sulh-e kul (universal peace). Both intended to establish muhabbate-e kul (universal love) that was based on the conscience developed by Kabir. Thus, muhabbate-e kul embodies and justifies Hodgson's neologism of Islamicate civilization. This thesis is my humble attempt to reread world history by overcoming the crucial analytical gap that omits the Bhakti legacy. By focusing on Kabir's poetry as a missing narrative, I trace the trajectory of Hodgson's Islamicate civilization, complimented by Bruce B Lawrence's barzakh logic. With this approach, my analysis of Kabir's poetry offers new and vast implications for the civilizational legacy of South Asia.