Sandalion 2017-2018 yılları yüzey araştırması seramik buluntuları
Sandalion ceramics from the survey of 2017-2018
- Tez No: 717045
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Pisidia, Sandalion, Askeri Yerleşme, Sagalassos, Seramik, Pisidia, Sandalion, Military settlement, Sagalassos, Ceramics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Sandalion, Hellenistik Dönem'de Pisidia Bölgesinin kuzey-güney yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla bir tepe üzerine kurulmuş bir askeri yerleşmedir. Erken İmparatorluk Dönemi'nde başlayan pax romana ile birlikte yerleşmenin askeri işlevi büyük ölçüde sona ermiştir. Sandalion Roma İmparatorluk Dönemi'nde muhtemelen Sagalassos'un da etkisiyle tarımsal potansiyeli ön plana çıkan bir kırsal yerleşmeye dönüşmüştür. Etrafı surla çevrili Sandalion akropolisinde değişik işlevlere sahip yapılar ve bu yapılarla bağlantılı işlik kalıntıları ve akropolün güneybatısında tarım terasları ve işlikler yer almaktadır. Sandalion'un yakın çevresinde 2017-2018 yıllarında yürütülen yüzey araştırmalarında çeşitli tipte seramik parçaları ele geçmiştir. Bu seramiklerin Sandalion yerleşme evreleri hakkında bilgi sunacağı düşüncesinden yola çıkarak bu tez kapsamında değerlendirilmiştir. Sandalion ve yakın çevresinde tespit edilen 413 adet seramik parçasından 138 âdeti tez çalışmasına dâhil edilmiştir, diğerleri ise istatiksel veri amacıyla kullanılmıştır. İncelenen seramikler sınırlı sayıda olmakla birlikte Sandalion yerleşmesinde seramik repertuarına genel bir bakış sağlanmış ve seramiklerin dönemsel dağılımı üzerine genel bir düşünce oluşmuştur. Yerleşme sahasında bulunan seramikler formlarına göre gruplara ayrılıp değerlendirilmiştir. Sandalion seramiklerini çoğunlukla kırmızı astarlı seramik gruplarından Sagalassos kırmızı astarlı seramikleri oluşturmaktadır. Sagalassos'un Sandalion'a yakınlığı nedeniyle bu bulgu şaşırtıcı değildir. Buluntular sofra kapları, servis kapları, mutfak ve depolama kapları olarak gruplandırılmış sonrasında formlarına göre ayrılarak değerlendirilmiştir. Seramiklerin analoji yöntemiyle tarihlendirilmeleri yapılmış, yüzey araştırması buluntuları olduğundan tarihleme ve yorumlamada kesin ifadelerden kaçınılmıştır. Buluntular değerlendirildiğinde en erken örneklerin Kalkolitik Çağ'a ait olduğu anlaşılmaktadır. Sandalion ve çevresinde bulunan geç örnekler ise MS 10. yy.'a tarihlenmekte olup bu tarih te yaklaşık olarak yerleşmenin terkedilişine yakındır.
Özet (Çeviri)
Sandalion is a military settlement built on a hill in Hellenistic times, which had to ensure the security of the north-south route in this region of Pisidia. Its military function was largely terminated by the Pax Romana that began in the early imperial period. Probably due to the influence of Sagalassos, Sandalion was transformed during the Roman imperial period into a rural settlement with remarkable agricultural potential. The acropolis was fortified by a wall. It features building structures of different functions with attached workshops and, to the southwest, further workshops and agricultural terraces. Surveys in Sandalion and its vicinity in the years 2017-2018 yielded various pottery fragments of different types. In search of information on settlement phases this work evaluated parts of pottery in hand. Of the 413 pottery fragments identified in Sandalion and its immediate surroundings, 138 were included in this work, while the Data from the others were used for statistical purposes. Despite the limited number, the fragments studied provide an overview of the pottery repertoire of the settlement and give us an idea of their distribution over time. The finds were divided into groups according to their form and evaluated. Most of the pieces of Sandalion pottery consist of red varnish pottery, the so-called Sagalassos red-slip pottery. This finding is not surprising in view of the spatial proximity between Sagalassos and Sandalion. The finds were grouped into table ware, serving ware, kitchen ware and storage vessels, evaluated separately according to form and dated according to the analogy method. In the dating and interpretation, precise details were avoided, as the finds are from a survey. The earliest finds date from the Chalcolithic period; the latest specimens, on the other hand, can be dated to the 10th century AD. The settlement must also have been abandoned around this time.