8. sınıf matematik dersinde başarı ve çeşitli güdülenme değişkenleri arasında ilişkisel ve karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative and correlational investigation between the achievement and various motivational variables in 8th grade mathematics course
  1. Tez No: 717129
  2. Yazar: ÇAĞLAR SUVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Motivasyon, Akademik Güdü, Başarı Güdüsü, Matematik Başarısı, Mathematics Motivation, Academic Motivation, Achievement Motivation, Mathematics Achievement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın genel amacı; matematik başarısını, matematik güdüsü, başarı güdüsü ve akademik güdü değişkenlerini ilişkisel ve karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaç özelde 8. Sınıf öğrencilerinden oluşan elverişli bir örneklem ile örneklendirilmiştir. Karşılaştırmalar seçilmiş bazı demografik değişkenler çerçevesinde yapılmıştır. Bu demografik değişkenler cinsiyet, anne ve baba eğitim durumu ve aile gelir durumudur. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılı Tekirdağ ilinden 455 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem grubundaki öğrencilere Kişisel Bilgi Formu,Matematik Motivasyon Ölçeği, Akademik Güdülenme Ölçeği,Başarı Güdüsü ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca Matematik Başarısını ölçmek amacıyla TIMSS 2007, 2011, 2015 ve LGS 2018, 2019 yılında çıkmış sorulardan 5 matematik öğretmeninden görüş alınarak 20 sorudan oluşan çoktan seçmeli test uygulanmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 26 programıyla çözümlenip yorumlanmıştır. Verilere uygun istatistiksel yöntemlerle ilişkisel karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Toplanan verilerle Matematik Motivasyonu ile Akademik Güdü, Matematik Başarısı ve Başarı güdüsü arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Başarı Güdüsü ile Akademik Güdü, Matematik Başarısı arasında da ilişkiler bulunmuştur. Matematik Başarısı üzerinde Akademik Güdü, Matematik Motivasyonu ve Başarı Güdüsünün yordayıcısıolduğu görülmüştür.Matematik motivasyonu ve Matematik başarısı açısından cinsiyete göre anlamlı farklılaşma görülmemiştir. Akademik güdü ve Başarı güdüsü değişkenleri ise cinsiyete göre anlamlı ölçüde farklılık göstermiştir. Matematik Motivasyon, Matematik Başarısı ve Akademik Güdü Anne eğitim durumuna göre anlamlı ölçüde farklılaşırken Başarı Güdüsü Anne Eğitim durumuna göre anlamlı fark göstermemiştir. Matematik Motivasyon, Başarı Güdüsü ve Akademik Güdü baba eğitim durumuna göre farklılık göstermezken Matematik Başarısı baba eğitim durumuna göre farklılık göstermiştir. Matematik Motivasyon, Başarı Güdüsü ve Akademik Güdüsü Aile Gelir duumuna göre farklılaşmazken Matematik Başarısı Aile Gelir durumuna göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine mathematical achievement, mathematical motivation, achievement motivation and academic motivation variables in a relational and comparative manner. Comparisons were made based on some selected demographic variables, such as gender, educational level of parents and family income. Personal Information Form, Mathematics Motivation Scale, Academic Motivation Scale, Success Motivation Scale were used for the students in the samples group. In addition, in order to measure Mathematics Achievement, a multiple-choice test consisting of 20 questions that appeared in TIMSS 2007, 2011, 2015 and LGS 2018, 2019. The data collected in the researchwere analyzedwith the SPSS 26. Significant correlations were found between Mathematics, Academic, Achievement Motivation and Mathematics Achievement. Significant correlations were also found between Achievement Motivation and Academic Motivation, Mathematics Achievement. It was found that Academic, Mathematic and Achievement Motivation were predictors of Mathematics Achievement. There was no significant difference according to gender in terms of mathematics motivation and mathematic sachievement. Academic and achievement motivation variables differed significantly according to gender. While Mathematics, Academic Motivation and Mathematics Achievement differed significantly according to mother's educational status, no significant difference was observed for Achievement Motivation. While Mathematics, Achievement and Academic Motivation didn't differ according to father's education level, Mathematics achievement differed accordingto father's education level. Mathematics motivation achievement motivation and academic motivation means has not displayed significant differences between the different finacial family status. However it has been found a significant difference between the means of mathematics achievement at different financial status.