Turizm mekanlarında yaşlı kadınların gündelik hayat pratikleri
Everyday life practices of older women in space of tourism
  1. Tez No: 717166
  2. Yazar: SENA KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KERVANKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik Hayat, Turizm Mekânları, Turizm Coğrafyaları, Toplumsal Cinsiyet ve Yaşlanma/Yaşlılık, Everday Life, Space of Tourism, Tourism Geographys, Gender and Ageing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Günümüzde modernleşme, kapitalizm ve küreselleşme süreciyle birlikte, özel ve kamusal hayat birbirinden ayrı iki farklı sosyo-mekânsal dinamik olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak gündelik hayatta inşa edilen toplumsal, ekonomik ve politik ilişkiler kamusal mekânsal koşullardan bağımsız değildir. Bu yönden düşünüldüğünde gündelik olan ile gündelik olmayanın içerisine yerleşen sosyo-mekânsal ilişkilerin çözümlenme aşamasında keskin bir ayrıma gitmek yerine karşılıklı ilişkisellik anlayışı ile gündelik hayatta kamusalın ve kamusal mekânda gündelik hayatın izini sürmek gerekir. Bu çalışmada gündelik hayatta inşa edilen yapısal koşulların yaşlı kadınlar tarafından nasıl pratik edildiği, yapısal koşullara rağmen turizm mekânlarına nasıl erişim sağlandığı ve yaşlı kadınların turizm mekânlarını gündelik hayat pratikleri aracılığıyla nasıl deneyimlediği anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu hususta gündelik hayat sosyolojisi, gündelik hayat coğrafyası, turizm coğrafyası, feminist coğrafya, yaşlanma coğrafyası ve yaşlılık sosyolojisi alanındaki mevcut literatürden yararlanılmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi ile yürütülmüş olup, Antalya'ya turizm amaçlı seyahat eden 65 yaş ve üstü 20 kadın gezginle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, yaşlı kadınların gündelik hayatta inşa edilen toplumsal, ekonomik ve politik yapıları aşma eğiliminde olsalar dahi, toplumsal cinsiyet, negatif yaşlılık söylemleri ve yaşlı kadın yoksulluğundan olumsuz etkilendiklerini gösterdi. Belirtilen sınırlılıklara rağmen yaşlı kadınların turizm mekânlara erişim sağlayabildikleri, ancak etkilenme düzeyinin yoğunluğuna bağlı olarak mekâna erişimlerinin ve mekân kullanımlarının sınırlı kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, with the process of modernization, capitalism and globalization, private and public life have emerged as two different socio-spatial dynamics. However, the social, economic and political relations built in everday life are not independent of public spatial structures. In this respect, while analyzing the everday and non-everyday socio-spatial relations, instead of a sharp distinction it is necessary to trace the public in everday life and everday life in public space. In this study, it has been tried to understand how the structural conditions built in everday life are practiced by elderly women, how access to tourism spaces is provided despite the structural conditions and how elderly women experience tourism spaces through their everday life practices. In this regard, the existing literature in the fields of everday life sociology, everday life geography, tourism geography, feminist geography, geography of aging and sociology of old age has been utilized. Within the scope of this study, qualitative research method was used and face-to-face interviews were conducted with 20 female tourists aged 65 and over traveling to Antalya for tourism purposes. The research findings showed that even though older women tend to transcend the social, economic and political structures built in everday life, they are still affected by gender, negative discourses of aging and the phenomenon of elderly women's poverty. Despite the limitations stated, it has been observed that elderly women can access tourism venues, but the use of places and tourism experiences are limited depending on the intensity of the level of influence.