Etkili medya okuryazarlığı bağlamında medya metinlerini anlama ve çözümleme: Uygulama örneği
Understanding and analysing of media texts within the context of effective media literacy: Practical example
  1. Tez No: 717270
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL NARYAPRAĞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL RENGİN KÜÇÜKERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, Etkin Medya okuryazarlığı, Enformasyonel Okuryazarlık Yöntemi, Görsel/Estetik Okuryazarlık Yöntemi, Retorik Okuryazarlık Yöntemi, Tanıtıcı Okuryazarlık Yöntemi, Medya Metinleri, İkna, Malmelin Modeli, Media Literacy, Effective Media Literacy, İnformational Literacy Method, Visual Aesthetic Literacy Method, Rhetorical Literacy Method, İntroductory Literacy Method, Media Text, Persuasion, Malmelin Model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, medya okuryazarlığının daha etkin ve verimli bir formasyonla verilmesinin ve etkili medya okuryazarlığının önemini vurgulayarak; ezberci nitelikli sistemin etkilerini kırmayı sağlayacak ölçüde medya okuryazarlığı ile ilgili yöntem ve ölçütler sunmak amaçlanmaktadır. Çalışma, medya okuryazarlığı dersinde uygulanan yöntemlerin daha etkin bir nitelik kazanmasının, daha bilinçli ve etkin bir medya okuryazar kitlesi oluşturacağı üzerine oturmaktadır. Çalışmada, özellikle okul çağındaki genç neslin bilinçlenmesi için medya okuryazarlığı konusunda eksikliklerin ortaya çıkarılması ve sorunun çözümününe dönük literatürde yer alan kuram ve yöntemler ele alınmıştır. Çalışmada, medya okuryazarlığı bağlamında kullanılan ve kullanılması gereken temel yöntemlerin hangileri olduğu ve epistemolojik kuramların uygulama boyutlarının neler olduğu ele alınacaktır. Yapılacak olan araştırmanın ve ortaya koyulacak“etkili”olduğu varsayılan yöntemin, hedef kitle üzerinde“pozitif bir medya okuryazarlık”bilinci oluşturacağı ve medya okuryazarlığı ile ilgili bireylere etkin medya okuryazarlığı yeteneğinin kazandırılmasına katkı sunulacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to provide media literacy with a more efficient and efficient formation and to emphasize the importance of an effective media literacy, and to provide the methods and measures related to media literacy to break the effects of the system in the memorist understanding. The study sit on a more self-conscious and effective media literate mass for the methods applied in the media literacy course. The study is especially discussed in the literature for the solutions of the media literacy that the school age young generation and the solicitation of the problem. In the study, the methods used in the context of Media Literacy and their application dimensions of epistemological theories will be discussed.The default method of the research to be made and the“effective”to be revealed, it is thought that it will create a positive media literacy on the target audience and to contribute to the acquisition of effective media literacy to individuals related to media literacy.