Sıçan karaciğerinde iskemi reperfüzyon hasarının elafin düzeyine etkisi
Effect of ischemia-reperfusion injury on elafin level in rat liver
  1. Tez No: 717357
  2. Yazar: ABDULLAH HİLMİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ASLANER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: elafin, iskemi reperfüzyon, karaciğer, karaciğer hasarı, elafin, ischemia reperfusion, liver, liver injury
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ Bu çalışmada karaciğer iskemi reperfüzon hasarında serum elafin düzeyini ölçerek, bazı biyokimyasal parametreler ve histopatolojik durumlar incelenerek bir serin proteaz inhibitörü olan elafinin etkisini göstermeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Bu amaçla 40 adet dişi wistar albino rat 5 gruba ayrıldı. Grup 1 Sham(kontrol), Grup 2 30 dk iskemi 0 dk reperfüzyon, Grup 3 30 dk iskemi 1 saat reperfüzyon, Grup 4 30 dk iskemi 2 saat reperfüzyon, Grup 5 30 dk iskemi 3 saat reperfüzyon. Deney sonunda intrakardiyak kan örnekleri ve karaciğerden doku örnekleri alınarak ratlar sakrifiye edildi. Kan örneklerinden serum elafin, alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), albumin, iskemi modifiye albümin (İMA), total antioksidan status (TAS), total oksidan status (TOS) düzeyleri ve iskemi modifiye albümin/Albümin oranı (İMA/Albumin) incelendi. Doku örnekleri hematoksilen eozin ile boyanarak ışık mikroskobunda değerlendirildi. BULGULAR Serum elafin seviyesi kontrol grubuna göre grup 2'de bir miktar yükselirken daha sonra anlamlı olarak düşmeye başladı ve grup 5'te en düşüktü ve bu istatistiksel olarak anlamlıydı. İMA/Albumin oranı kontrol grubunda(grup 1) düşükken diğer gruplarda yüksekti. İMA/Albumin oranı en yüksek grup 5 olmasına rağmen bu dört grup arasında istatistiksel fark yoktu. Albumin seviyeleri arası gruplar arası fark olmasına rağmen değerler birbirine çok yakındı. İMA seviyesi en düşük kontrol grubuydu, en yüksek grup 5'ti ve diğer üç grup arasında istatistiksel fark yoktu. TOS seviyesi en düşük kontrol grubuydu ve en yüksek ise grup 5 daha sonra grup 4'tü ve anlamlıydı. TOS seviyesinde diğer iki grup arası anlamlı fark yoktu. TAS seviyesi grup 2, 4 ve 5'te yüksek, grup 3'te düşük ve kontrol grubunda en düşüktü. AST ve ALT seviyesi kontrol grubunda düşükken, diğer gruplarda anlamlı olarak yüksekti ve grup 5 en yüksek gruptu. ALP seviyesinde gruplar arası anlamlı fark yoktu. Histopatolojik olarak bakıldığında Grup 3, 4 ve 5'te Grade 1 olan rat sayıları artmaktaydı. Serum elafin seviyesi ile AST, ALT ve TOS seviyesi arasında negatif korelasyon vardı ve anlamlıydı. Histopatolojik Grade 0 ile Grade 1 subgrup analizinde; Elafin seviyesi grade 1'de daha düşüktü ve anlamlıydı. AST, ALT, TOS seviyeleri ve İMA/Albumin oranı Grade 1'de daha yüksekti ve anlamlıydı. SONUÇ Karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında reperfüzyon süresi arttıkça elafin düzeyi azaldı. Reperfüzyon süresi arttıkça hem hepatosit hasarı hem de oksidan kapasite arttı ve bu bulgular elafin düzeyi ile negatif korelasyon gösterdi. Bu nedenle, elafin karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında koruyucu bir görev görebilir ve karaciğer hasarını göstermede klinisyenler yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM In this study, we aimed to show the effect of elafin, a serine protease inhibitor, by measuring the serum elafin level in liver ischemia-reperfusion injury, and examining some biochemical parameters and histopathological conditions. MATERIALS AND METHODS 40 female wistar albino rats divided into 5 groups. Group 1 Sham(control), Group 2 30 min ischemia and 0 min reperfusion, Group 3 30 min ischemia and 1 hour reperfusion, Group 4 30 min ischemia and 2 hours reperfusion, Group 5 30 min ischemia and 3 hours reperfusion. At the end of the experiment, intracardiac blood samples and tissue samples from the liver were taken and the rats were sacrificed. Serum elafin, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), albumin, ischemia modified albumin (IMA), total antioxidant status (TAS) , total oxidant status (TOS) levels and ischemia modified albumin/Albumin (IMA/Albumin) ratio were examined. Tissue samples were stained with hematoxylin eosin and evaluated under light microscope. RESULTS While serum elafin level increased slightly in group 2 compared to the control group, then it started to decrease significantly and was the lowest in group 5, which was statistically significant. While the ratio of IMA/Albumin was low in the control group (group 1), it was higher in the other groups. Although group 5 had the highest IMA/Albumin ratio, there was no statistical difference between these four groups. Although there were differences between groups in albumin levels, the values were very close to each other. The IMA level was the lowest in the control group, the highest in group 5, and there was no statistical difference between the other three groups. The lowest TOS level was the control group and the highest was group 5, then group 4 and it was significant. There was no significant difference in TOS level between the other two groups. TAS level was high in groups 2, 4 and 5, low in group 3 and lowest in the control group. While AST and ALT levels were low in the control group, they were significantly higher in other groups and group 5 was the highest group. There was no significant difference between groups in ALP level. Histopathologically, the number of Grade 1 rats was increasing in Groups 3, 4 and 5. There was a negative correlation between serum elafin level and AST, ALT and TOS levels and it was significant. In the histopathological Grade 0 and Grade 1 subgroup analysis; Elafin level was lower in grade 1 and was significant. AST, ALT, TOS levels and IMA/Albumin ratio were higher and significant in Grade 1. CONCLUSION In hepatic ischemia-reperfusion injury, elafin level decreased as the reperfusion time increased. As the reperfusion time increased, both hepatocyte damage and oxidant capacity increased, and these findings were negatively correlated with elafin level. Therefore, elafin may have a protective role in hepatic ischemia-reperfusion injury and may assist clinicians in demonstrating liver injury.