Stresin, işgörenlerin yaratıcılığı üzerindeki etkileri: Bir üniversitede uygulama
The stress effects on employees' creativity: Practice at a university
- Tez No: 717368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Yaratıcılık, Pearson Korelasyon ve Regresyon Analizi, Stress, Creativity, Pearson Correlation and Regression Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüz dünyasının en mühim sorunları arasında yer alan stres, kişiler üzerinde hem fiziki hem de ruhsal olarak olumsuzluklar yaratabilmektedir. Bilhassa iş hayatında sürekli olarak maruz kalınan stres bireylerin yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Fakat bu durum bireylerin maruz kaldığı stres seviyesinin yüksek olduğu durumlarda geçerli olabilmektedir. Bireylerin maruz kaldığı stres düzeyinin makul ve uygun olması durumunda bireylerin performansını yani yaratıcılıklarını olumlu yönde etkileyebilmektedir. Bu açıdan bu çalışmada 2021-2022 akademik dönem içerisinde bir devlet üniversitesinde görev yapan akademik personele ait stres düzeyleri ile yaratıcılıkları arasında bir ilişki olup olmadığı ve stresin yaratıcılık üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışma kapsamında uygulanan ankete 194 akademik personel geri dönüş gerçekleştirmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda akademik personelin stres düzeyleri ve yaratıcılık düzeylerinin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği“Bağımsız Örneklem T Testi (Independent- Samples T Test)”ve“Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova)”testleriyle belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre stres düzeyinin cinsiyet, medeni durum ve yaş değişkenlerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Yaratıcılık düzeylerinin ise cinsiyet ve medeni duruma göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Stres düzeyleri ile yaratıcılık düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığı belirlemek için“Pearson Korelasyon”analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre akademik personelin stres düzeyi ile yaratıcılık düzeyi arasında orta düzey bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Son olarak ise stres düzeyinin yaratıcılık üzerinde bir etkisinin olup olmadığını belirlemek için“Regresyon Analizi”gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucuna göre stres düzeyi yaratıcılık düzeyini istatistiki olarak anlamlı olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Stress, which is among the most important problems of today's world, can create negative effects on people both physically and spiritual. In particular, the stress that is constantly exposed to in business life can negatively affect the lives of individuals. However, this may be valid in situations where the level of stress that individuals are exposed to is high. If the level of stress that individuals are exposed to is reasonable and appropriate, it can positively affect the performance of individuals, namely their creativity. In this respect, this study investigates whether there is a relationship between the stress levels of academic staff working at a state university in the 2021-2022 academic year and their creativity, and the effect of stress on creativity. 194 academic staff responded to the questionnaire applied within the scope of the study. In line with the information obtained, whether the stress levels and creativity levels of academic staff differ according to their demographic characteristics It was tried to be determined by“Independent-Sample T Test”and“ One Way Anova ”tests. According to the results obtained, it was determined that the stress level differed according to the variables of gender, marital status and age. It was determined that the level of creativity differed according to gender and marital status.“Pearson Correlation”analysis was performed to determine whether there is a relationship between stress levels and creativity levels. According to the results obtained, it was determined that there is a moderate relationship between the stress level of academic staff and the level of creativity. Finally,“Regression Analysis”was carried out to determine whether the stress level has an effect on creativity. According to the results of the analysis, the level of stress has a statistically significant effect on the level of creativity.