Arka kamara fakik torik lenslerin uzun dönemde görsel refraktif sonuçlarının ve güvenilirliklerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 717435
  2. Yazar: YUSUF BERK AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN KEPEZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Arka kamara fakik torik göz içi lens, Astigmat, Miyop, Posterior chamber phakic toric intraocular lens, astigmatism, myopia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Arka kamara fakik torik göz içi lens (AKFTGİL) implantasyonu yapılmış miyop astigmat hastaların görsel ve refraktif sonuçlarını, cerrahinin etkinliği, güvenilirliği ve uygulanabilirliğini uzun dönemde değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Refraktif Cerrahi Bölümünde 1 Şubat 2018–1 Şubat 2019 tarihleri arasında miyopi ve astigmatizma tedavisi için operasyon uygulanan olguların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Bu dosyalar arasından, AKFTGİL cerrahisi yapılmış, 36. aya kadar kontrol muayeneleri olan, preoperatif düzenli astigmatizması olan, en az 0,75 D manifest silindirik değeri olan, ön kamara derinliği 2.85 mm'nin üzerinde, ön segment yapıları doğal olan, endotelyal hücre sayısı 2200/mm² üstünde olan olgular çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen olguların demografik özellikleri ve preoperatif-postoperatif bulguları (12.ay, 24.ay ve 36.ay) ve ölçümleri kaydedildi. Bunlar; tam oftalmolojik muayene bulguları, göz içi basınç ölçüm değerleri, manifest refraktif değerler, otorefraktometri değerleri, keratometri, ön kamara derinliği ve WTW mesafesi ölçümleri, speküler biyomikroskopi değerleri, aksiyel uzunluk değerleri, Vault değeri ve iridokorneal açı ve AKFTGİL rotasyon derecesi ve komplikasyonlardır. Bulgular: 29 hastanın 55 gözünün dahil edildiği çalışmada yaş ortalaması 31,90 ± 8,49 yıl idi. Çalışmaya katılan hastaların 11'i erkek (%38), 18'i kadındı (%62). Hastaların ameliyat öncesi manifest sferik eşdeğerleri(SE) ortalaması -10,46±3,16 D iken, ameliyat sonrası 3.yıl -0,60±0,61 D olarak bulundu. Hastaların ameliyat öncesi düzeltilmemiş görme keskinliği(GK) ortalaması 1,89±0,23 logMAR, ameliyat sonrası 3.yıl 0,24±0,27 logMAR olup; GK'lerinde anlamlı derecede artış saptandı. Hastaların ameliyat öncesi en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) ortalaması 0,26±0,25 logMAR, ameliyat sonrası 3.yıl 0,14±0,25 logMAR olup; EİDGK'lerinde anlamlı derecede artış saptandı. Sonuç: Yüksek miyop-astigmat gözlerde arka kamara fakik torik göz içi lens implantasyonu uzun dönemde oldukça etkili, güvenli, sonuçları tahmin edilebilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the long-term efficacy, safety, applicability, visual and refractive outcomes of patients with myopic astigmatism who underwent posterior chamber phakic toric intraocular lens (PCPTIOL) implantation. Methods: The files of the patients who underwent surgery for the treatment of myopia and astigmatism between February 1, 2018 and February 1, 2019 in the Refractive Surgery Department of Beyoğlu Eye Training and Research Hospital were retrospectively reviewed. Among these files, patients who underwent PCPTIOL implantation, with a 36 months follow-up, preoperative regular astigmatism, a manifest cylindrical value of at least 0.75 D, anterior chamber depth above 2.85 mm, over 20 years of age, whose endothelial cell count was above 2200/mm² and whose anterior segment structures were normal, were included in the study. Demographic characteristics, preoperative-postoperative findings (12.month, 24.month and 36.month) and measurements were recorded. These were; complete ophthalmologic examination with intraocular pressure measurement, manifest refraction, autorefractometry, keratometry, anterior chamber depth and WTW measurements, specular biomicroscopy, axial length, vault and iridocorneal angle, and PCPTIOL rotation degree and complications. Results: In the study, which included 55 eyes of 29 patients, the mean age was 31.90 ± 8.49 years. Eleven patients (38%) were male and 18 (62%) were female. While the mean preoperative manifest spherical equivalents (SE) of the patients were -10.46±3.16 D, it was -0.60±0.61 D at 36 months. The mean preoperative uncorrected visual acuity (VA) of the patients was 1.89±0.23 logMAR, and 0.24±0.27 logMAR at 36 months; There was a significant increase in VAs. The mean preoperative best corrected visual acuity (BCVA) of the patients was 0.26±0.25 logMAR, and 0.14±0.25 logMAR at the 36 months; There was a significant increase in BCVAs. Conclusion: Posterior chamber phakic toric intraocular lens implantation in highly myopic-astigmatized eyes has been found to be highly effective, safe, and predictable in the long term.