Hastane sağlık personellerinin izolasyon önlemleri bilgi ve uyum düzeyinin belirlenmesi
Determination of the level of insulation measures and knowledge of hospital HEALTH personnel
  1. Tez No: 717540
  2. Yazar: HATİCE KURTKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon Kontrolü, Hastane Enfeksiyonu, Hekim, Hemşire, İzolasyon, İzolasyon Önlemleri, Hospital Infection, Infection Control, Isolation, Isolation Precautions, Nurse, Physician
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Araştırma, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık personellerinin hastane enfeksiyonlarını önlemek için izolasyon önlemlerine uyum düzeylerini belirlemek, sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirebilmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan toplam 150 gönüllü sağlık çalışanı oluşturmuştur. Araştırma, Aralık 2020 ve Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, farklı literatürlerden yararlanılarak oluşturulan anket formu ve Tayran tarafından geliştirilen“İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Anketin ilk bölümünde; kişisel bilgiler, hastane enfeksiyonları ve izolasyon önlemlerine uyum durumu ve sağlık çalışanlarının bilişsel düzeyinin tespiti ile ilgili sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise“İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği (İÖUÖ)”bulunmaktadır. Bulgular: Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, aritmetik ortalama, ortalama ve ± standart sapma olarak verilmiştir.Verilerin analizinde ANOVA ve Bağımsız Gruplar T Testi kullanılmıştır. Bulgular literatür bilgileri ışığında tartışılarak sonuçlandırılmıştır. Sağlık çalışanlarının hastane enfeksiyonlarını önlemede izolasyon önlemlerine uyumları yüksektir. Cinsiyet, medeni durum, görev, eğitim durumu, meslekte çalışma yılı, hastane enfeksiyonları ve izolasyon önlemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma durumu, hastane enfeksiyonlarının eğitimle kontrol edilebileceğine inanma durumu, çalıştıkları birimde uyguladıkları izolasyon türü, izolasyon odası ayırabilme durumları, hastane enfeksiyonlarının yayılmasında sağlık personelinin etkisi olduğuna inanma durumu, enfeksiyonların önlenmesinde el hijyeninin etkili olduğuna inanma durumlarının izolasyon önlemlerine uyumu etkilediği tespit edilmiştir. Yaş, hastane enfeksiyonları ile ilgili eğitimleri kimden/nereden aldıkları, izolasyon uygulanan hasta bulunma durumları ise izolasyon önlemleri uyumu üzerinde etkisi olmayan değişkenler olarak nitelendirilmiştir. Ölçek alt boyutlarından en fazla anlamlılık çevre kontrolü ve bulaşma yolu boyutlarındadır. Hastane sağlık çalışanlarının hasta izolasyon önlemleri ile ilgili bilişsel düzeyleri yüksektir. İzolasyon önlemlerini uygularken en sık yaşanan sorun, hasta ve hasta yakınlarının izolasyon önlemlerini uygulama konusunda sağlık çalışanlarına sorun teşkil etmeleridir, en az yaşanan sorun ise izole hastayı normal hastadan ayırt edememedir. Sonuç: Sağlık çalışanlarına izolasyon önlemlerine uyum konusunda; kurum bazında verilen tüm eğitimlerde ve kişisel olarak alınan tüm eğitimlerin güncel bilgiler ile belirli aralıklarla tekrarlanması, gerekli otoriteler tarafından düzenli aralıklarla gözlemlerin yapılması, iş ve işleyişi etkileyen tüm olumsuz durumlara yönelik iyileştirme faaliyetlerin başlatılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The research was carried out as a descriptive study in order to determine the level of compliance of the health personnel working in the Van Regional Training and Research Hospital with isolation measures to prevent nosocomial infections and to develop recommendations in line with the results. Materials and Methods: The population of the study consisted of 150 volunteer health workers working in Van Regional Training and Research Hospital. The research was carried out between December 2020 and July 2021. The research data were collected by using a questionnaire formed by using different literatures and the“Scale of Adaptation to Isolation Precautions”developed by Tayran. In the first part of the survey; There are questions about personal information, hospital infections and compliance with isolation measures, and the determination of the cognitive level of healthcare workers. In the second part, there is the“Scale of Compliance with Isolation Precautions”. Results: The findings obtained as a result of the study were analyzed using the SPSS 22.0 program. Descriptive statistics were given as frequency, percentage, arithmetic mean, mean and ± standard deviation. ANOVA and Independent Groups T-Test were used in the analysis of the data. The findings were concluded by discussing in the light of literature information. Healthcare workers have a high level of compliance with isolation measures to prevent nosocomial infections. Gender, marital status, duty, education level, years of work in the profession, having sufficient knowledge about nosocomial infections and isolation precautions, believing that nosocomial infections can be controlled with education, the type of isolation they apply in the unit they work, their ability to reserve an isolation room, the health personnel's role in the spread of nosocomial infections. It has been determined that the state of believing that it has an effect and believing that hand hygiene is effective in preventing infections affects compliance with isolation measures. Age, from whom/where they received the training on hospital infections, and the presence of patients in isolation were considered as variables that had no effect on compliance with isolation precautions. The most significant of the sub-dimensions of the scale is in the dimensions of environmental control and transmission route. Cognitive levels of hospital health workers about patient isolation measures are high. The most common problem when applying isolation measures is that patients and their relatives pose a problem to healthcare professionals in applying isolation measures, while the least experienced problem is the inability to distinguish the isolated patient from the normal patient. Conclusion: Regarding compliance with isolation measures for healthcare workers; It is recommended that all trainings given on an institutional basis and all trainings taken personally should be repeated at regular intervals with up-to-date information, observations should be made at regular intervals by the necessary authorities, and improvement activities should be started for all negative situations affecting the business and operation.