Ameliyathanede çalışan sağlık personellerinin hastane enfeksiyonlarının kontrolü hakkında bilgi, bilinç düzeyi ve yaklaşımlarının belirlenmesi
Evaluation of knowledge, awareness, and approach ofhealthcare personnel in the operating room towards theprevention and control of hospital-acquired infections
  1. Tez No: 839267
  2. Yazar: SALİHA KANIK YÜKSEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN BUZGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, bilgi düzeyi, bilinç, hastane enfeksiyonu, kontrol, sağlık personeli, yaklaşım, Approach, consciousness, control, health personnel, hospital infection, knowledge level, operating room
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Hastane enfeksiyonları (HE) ile ilgili geniş literatür verisine karşın, ameliyathane personelinin HE konusunda bilgi düzeyleri ve farkındalıkları yeterince araştırılmamıştır. Bu tez çalışması ile ameliyathanede görev yapan sağlık personellerinin HE ve kontrolü konusunda bilgi, bilinç düzeyi ve yaklaşımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma tanımlayıcı nitelikte bir anket çalışması olarak planlanmıştır. Katılımcılar mesleki branşlarına göre gruplandırılmış ve karşılaştırmalar bu gruplar üzerinden yapılmıştır. Sorulara verilen yanıtlar bir puanlama sistemine göre değerlendirilerek her bir katılımcı için net puan hesaplanmıştır. Çalışmaya ameliyathanelerde görev yapan 370 sağlık personeli katıldı. Katılımcıların %62.2'si kadın ve medyan yaş 35.5 (23-50) yıldı. Mesleki dağılım %40.5 uzman hekim, %31.1 asistan ve %28.4 ameliyathane hemşiresi idi. Ankete katılanların %58'i HE ile ilgili bir eğitimden geçmişti, alınan eğitimin süresi ortalama 9.48 ± 12.72 (1-70) saatti. Meslekteki çalışma süresi ortalama 11.88 ± 7.87 (1-28) yıldı. Katılımcıların HE tanımı ve risk faktörleri ile el hijyeni konularında yeterli bilgi düzeyine sahip oldukları görüldü. Ancak HE türlerine yönelik tanımlamalar, HE kaynakları ve bulaş yolları, enfeksiyon bulaşında ellerinin önemi, el hijyeni uygulamaları, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları, izolasyon türüne yönelik önlemler, invaziv araç kullanım ve bakımı, ameliyat öncesi ve sonrasında alınacak önlemler, atık yönetimi, kesici-delici alet yaralanmaları, akılcı antibiyotik kullanımı ve sürveyansın önemi konularında yeterli bilgi düzeyinin olmadığı görüldü. Yüzdelik sisteme göre ortalama puan 61.6 ± 0.97 (41.8-76.7) iken, yeterlilik düzeyinin değerlendirilmesinde katılımcıların %10.8'i zayıf, %85.1'i orta ve %4.1'i iyiydi. Ameliyathanede çalışan sağlık personelinin HE önlenmesi ve kontrolü konusunda bilgi ve yaklaşımlarında eksiklikleri vardır. Sağlık personelinin HE ile ilgili eğitimleri gözden geçirilmeli, farkındalığı ve bilgiyi artırarak pratik uygulamaları geliştirmeye yönelik etkin planlamalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Despite the large literature data on hospital infections (HI), the level of knowledge and awareness of operating room personnel about HI has not been adequately investigated. With this thesis, it is aimed to determine the knowledge, awareness level and approaches of the health personnel working in the operating room about HI and its control. The study was planned as a descriptive questionnaire study. Participants were grouped according to their occupational branches and comparisons were made over these groups. The answers given to the questions were evaluated according to a scoring system and a net score was calculated for each participant. Three hundred and seventy healthcare personnel working in the operating rooms participated in the study. Of the participants, 62.2% were female and the median age was 35.5 (23-50) years. The occupation- al distribution of the participants was as follows: 40.5% were specialist physicians, 31.1% were residents, and 28.4% were nurses. Of the respondents, 58% had undergone training on HAI, and the mean duration of the training was 9.48 ± 12.72 (1-70) hours. The mean duration in the profession was 11.88 ± 7.87 (1-28) years. The participants had a sufficient level of knowledge about the definition of HAI and risk factors, and the importance of hand hygiene. However, the results indicated that there was insufficient knowledge among the participants regarding the definitions of different types of HAI, sources and routes of transmission, the importance of hand hygiene in infection prevention, personal protective equipment usage, sterilization and disinfection practices, isolation precautions, management of invasive devices, pre-and post-surgery pre- cautions, waste management, sharps injuries, rational antibiotic use, and the significance of surveillance. The mean score obtained using the percentile system was 61.6 ± 0.97 (ranging from 41.8 to 76.7). Based on the assessment of competency level, 10.8% of the participants were classified as weak, 85.1% as moderate, and 4.1% as good. Healthcare professionals working in the operating room had insufficient knowledge and inadequate approach towards HAI control. Therefore, it is essential to review the training of health personnel on hospital infection control and develop effective plans to enhance practical applications by increasing awareness and knowledge, which can help reduce the risk of hospital-acquired infections.