Tersine lojistik uygulamalarının tedarik zinciri ve işletme performansı üzerine etkisi
The impact of reverse logistic on supply chain and business performance
  1. Tez No: 717608
  2. Yazar: SEDEN YİLDİRİM UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VURAL ÇAĞLIYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tersine Lojistik, Tedarik Zinciri Performansı, İşletme Performansı, Reverse Logistics, Supply Chain Performance, Business Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsanlık tarihi boyunca kullanılan doğal kaynaklar, sanayileşme ve hızla artan nüfus karşısında tükenip günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Son yıllarda faaliyet gösteren işletmeler bu tehlikenin farkına vararak daha çevreci bir yaklaşımla ekonomik faaliyetlere yönelerek kullanılan ürünleri çeşitli yöntemlerle tekrar dolaşıma dahil etmiştir. Bu bağlamda gerek çevre faktörleri gerek yasal düzenlemeler gerekse ekolojik ve sosyal sorumluluklar tersine lojistik kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Globalleşen dünya ile birlikte pazarda yaşanan değişimler sonucu iyi kurgulanmış bir tedarik zinciri ağı ve tersine lojistik faaliyetleri sayesinde işletme performansıyla aralarında bir etkileşim ortaya çıkmıştır. Bu çalışma ile Ankara İlinde otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdeki tersine lojistik uygulamalarının tedarik zinciri ve işletme performansı üzerindeki etkisi incelenmiş ve araştırma sonucunda aralarında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The natural resources that have been used throughout the history of humanity have faced the danger of extinction because of industrialization and rapidly increasing population. Enterprises operating in recent years have adopted an environmental-friendly approach having realized this danger and they have turned to economic activities involving the used products in circulation again through various methods. In this context, the concept of reverse logistics has emerged due to the environmental factors, legal regulations as well as ecological and social responsibilities. The changes seen in the market with the globalizing world has resulted in an interaction between business performances thanks to a well-structured supply chain network and reverse logistics activities. In this study, the impact of reverse logistics practices of the enterprises operating in the automotive industry spare parts sector in Ankara province on the supply chain and business performance has been examined and as a result, a significant relationship has been detected between them.