Çağatay dönemi kadın şairlerinden Nadire Begüm'ün şiirleri(Transkripsiyonlu metin-inceleme-dizin)
Poems of Nadire Begüm, one of the woman poets of the Chagatai Period (Transcribed text-review-index)
  1. Tez No: 717766
  2. Yazar: BİBİ NAJLA HASSANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Nadire Begüm, Çağatay şiiri, ses bilgisi, şekil bilgisi, Chagatai Turkish, Nadire Begüm, Chagatai poetry, phonetics, morphology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Çalışmanın amacı, Çağatay Devri'nin son döneminde yaşadığı bilinen Nadire Begüm'ün yazmış olduğu şiirlerin transkripsiyonlu yazı çevrimini yaparak bu şiirlere ait dil incelemesiyle şiirin yazıldığı dönemin dil özelliklerini dikkatlere sunmaktır. Çalışma Giriş bölümü haricinde“Ses Bilgisi”ve“Kavramların İşaretlenmesi”ve“Kavram İlişkileri”olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır.“Ses Bilgisi”bölümünde Nadire Begüm'ün yazdığı şiirlerde bulunan ünlü ve ünsüzlerin özellikleri incelenmeye çalışılmıştır.“Kavramların İşaretlenmesi”bölümünde ise şiirde bulunan kavram işaretleri ve bu kavramların nasıl işaretlendiği üzerinde durulmuştur.“Kavram İlişkileri”nde ise isim işletimi ve fiil işletimi ekleri incelenmiştir. Çalışmanın sonunda ise transkripsiyonlu metin ve dizin eklenmiştir. Her başlığa en az bir tane örnek verilmek suretiyle yapılan çalışmanın Çağatay Türkçesi çalışmalarına katkı sunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to make a transcription of the poems written by Nadire Begüm, who is known to have lived in the last period of the Çağatay Era, and to present the language features of the period in which the poem was written, by analyzing the language of these poems. Apart from the Introduction part, the study consists of three main parts, namely“Phonology”and“Marking Concepts”and“Concept Relations”. In the“Sound Information”section, the features of the vowels and consonants in the poems written by Nadire Begüm were tried to be examined. In the section“Marking the Concepts”, the concept signs in the poem and how these concepts are marked are emphasized. In“Concept Relationships”, noun operation and verb operation suffixes were examined. At the end of the study, the transcripted text and index were added. It is aimed that the study, which is done by giving at least one example for each title, will contribute to the studies of Chagatai Turkic.