The experience of career transition of professional coaching: A phenomenological analysis
Profesyonel koçluğun kariyer geçişi deneyimi: Fenomenolojik bir analiz
- Tez No: 717918
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özerklik (Otonomi) Kuramı, Anlam Çerçevesi, Kariyer Geçiş Kuramı, Koçluk, Self Determination Theory, Meaning Framework, Career Transition Theory, Coaching
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tez, koçluk müdahalelerine ve işten ayrılma kararına etkisine odaklanmakta ve kalitatif analiz kullanarak seçilmiş teoriler çerçevesinde profesyonel bir koç olarak yeni bir kariyere devam etmedeki ana sorunları ele almak için nitel bir Fenomenolojik yaklaşımı benimsemektedir. Çalışmanın ana amacı koçluk müdahalesinin rolünü ve bunun işten ayrılma ve bir koç olarak yeni kariyer üzerindeki etkisini incelemek ve analiz etmektir. Bu tezden elde edilen bulgular, kişilerin koçluk müdahaleleri ve eğitimlerle kendilerini olumlu yönde geliştirdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca, bu tezin sonuçları, özellikle akademik ve ileri araştırma amaçları için işletme literatürüne de katkıda bulunmaktadır. Sunulan tez, çevrimiçi derinlemesine görüşmeler yoluyla gerçekleştirilen ve kaydedilen nitel bir araştırma yöntemi kullanılarak test edilmiştir. MAXQDA yazılım aracı ile kaydedilen görüşmeler kategorilere ayrılarak temalara ayrılmıştır. Görüşme analizi sonucu özellikle yöneticilere destek sağlamaktadır. Bu tez, tümevarımsal bir yaklaşım benimseyerek, hem iş kaynaklarını hem de kişisel kaynakları kavramsal modelde birlikte irdeleyerek literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca bu çalışma, yönetim, liderlik ve insan kaynaklarının yanı sıra örgütsel psikoloji ve davranışa da katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın bir diğer katkısı, örgüt kültürü için insan kaynakları ve kurumsal bağlılığın ve bağlılığın nasıl sürdürülebileceği konusunda alternatif bir bakış açısı sunmaktır. Genel olarak, bu çalışma hem nitel metodolojisi hem de bulguların yorumlandığı teorik arka plan açısından hem ulusal hem de uluslararası literatür için katkı sunmaktadır. Diğer taraftan, okuyarak koçluk, kolay ve hızlı olarak algılanabilen ve finansal fayda sağlayan sertifika temelli bir meslektir ancak bu çalışma aynı zamanda zorlukları ve hiç bitmeyen 'varolma' sürecini de açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on the coaching interventions and its impact on the decision to job quit and continues a new career as a professional coach, within the framework of selected theories with using qualitative analysis. The present dissertation adopts a qualitative phenomenological approach to address these main issues. Firstly, the thesis analysis coaching interventions with Self-Determination Theory, Meaning Framework and Career transition theories. It is also to examine and analyse the role of the coaching intervention and its impact on the job quit and new career as a coach. In this context, it aims to qualitatively explore the relationships between the core research question and the coaching intervention and the decision to leave and a new career as a coach. Findings obtained from this thesis, it has been determined that people improve themselves positively with coaching interventions and trainings. This dissertation framework is tested using a qualitative research method, which is carried out through online in-depth interviews and recorded. With the MAXQDA software tool, recorded interviews are categorized and divided into themes. The present dissertation has a significant contribution to the literature by taking inductive approach and scrutinized both job resources and personal resources together in conceptual model. Also, this study contributes to organizational psychology and behavior as well as management, leadership and human resources. Another contribution of this study is to offer an alternative perspective on human resources for organizational culture and how corporate commitment and commitment can be sustained.