Dollarizaton in the balance sheets of metal products and machinery firms listed in bist during COVİD-19 pandemic in Turkey
Türkiye'de COVİD-19 pandemisi sırasında BİST metal ürünler ve makine firmalarının bilançolarında dolarizasyon
  1. Tez No: 718069
  2. Yazar: BARIŞ BAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık Dolarizasyonu, Yükümlülük Dolarizasyonu, Covid-19 Türkiye, Asset Dollarization, Liability Dollarization, Covid-19, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, Covid-19 Pandemisi sırasında 2018-2021 yılları arasındaki zamana denk gelen süre zarfında Türkiye'deki Borsa İstanbul Metal Eşya ve Makina Endeksi'nde (XMESY) yer alan tüm firmaların varlık ve yükümlülük dolarizasyonunu incelemektedir. Durumu göstermek için panel veri teknikleri ve zaman etkisini kontrol etmek adına iki kukla değişken kullanılmıştır. Panel veri teknikleri sonucunda ihracatın toplam satışlardaki payı ile yükümlülük dolarizasyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki saptanmıştır. Öte yandan, firmaların halka arz yılı ve maddi duran varlık oranları ile yükümlülük dolarizasyonu arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı etki bulunmaktadır. Ayrıca kaldıraç oranı, ve maddi duran varlık oranı, varlık dolarizasyonu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı olumsuz bir etkiye sahipken, çalışan sayısı varlık dolarizasyonu üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahiptir. Reel döviz kuru, tüketici fiyat endeksi, üretilen malın maliyeti ve dolarizasyon arasında herhangi bir ilişkiyi destekleyecek yeterli kanıt bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines asset and liability dollarization of all firms in Borsa İstanbul Metal Products and Machinery Index (XMESY) in Turkey during Covid-19 Pandemic between 2018 and 2021. In order to illustrate the situation, the present study uses panel data estimation models with two dummy variables to check for time effects. The results suggest that exports share in total sales have a positive and statistically significant effects on liability dollarization. On the other hand, public offering year of firms and tangible asset ratio have negative and statistically significant influences on liability dollarization. Furthermore, leverage ratio and tangible asset ratio have statistically significant negative impact, number of employees has a positive and statistically significant effects on asset dollarization. There is not enough evidence to support any relationship between real exchange rate, consumer price index, cost of production and dollarization.