Koroner anjiyografi sonrası kum torbası ve close pad kullanılan hastalarda uyku kalitesi, konfor düzeyi ve etkileyen faktörlerin karşılaştırılması
Comparison of sleep quality, comfort level and affecting factors in patients using sandbag and close pad after coronary angiography
  1. Tez No: 718145
  2. Yazar: MEHMET BATMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Anjiyografi, Kum Torbası, Close Pad, Konfor, Uyku, Coronary Angiography, Sandbag, Close Pad, Comfort, Sleep
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırma, koroner anjiyografi sonrası uyku kalitesi, konfor düzeyi ve bu değişkenleri etkileyen faktörlerin kum torbası ve Close Pad cihazı kullanımına bağlı olarak farklılık gösterip göstermediğini araştırmak için yapılmıştır. Materyal ve Metot: Karşılaştırmalı ve kesitsel olarak yapılan bu araştırma koroner yoğun bakım ve kardiyoloji servisinde yatan koroner anjiyografi uygulanan 210 hasta (kum torbası:105 Close Pad:105) ile yürütülmüştür. Veriler Tanıtıcı Özellikler Formu, Koroner Anjiyografi Takip Formu, Richard-Cambell Uyku Ölçeği, Erken Postoperatif Konfor Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Hastaların ortalama konfor puanları Close Pad kullanan hastalarda (4.02) kum torbası kullananlara (3.8) göre yüksek bulunmuştur. Hem kum torbası hem de Close Pad kullanan hastalarda ağrı durumunun konforu olumsuz etkilediği görülmüştür. Mobilizasyon durumunun sadece kum torbası kullanan hastalarda konfor üzerinde etkisi olduğu ve mobilize edilmiş hastalarda konforun yüksek olduğu bulunmuştur. Hastaların ortalama uyku puanları Close Pad kullananlarda (57.18) kum torbası kullananlara (51.99) göre daha yüksek bulunmuştur. Kum torbası kullanan hastalarda şiddetli ağrının, uzun cerrahi girişim süresinin, geniş hematom büyüklüğünün uyku kalitesini olumsuz etkilediği görülmüştür. Sürekli ilaç kullanımının ise her iki grupta da uyku kalitesini olumsuz etkilediği görülmüştür. Sonuç: Koroner anjiyografi geçirmiş hastalarda kum torbası ve Close Pad kullanımının uyku kalitesi ve hasta konforunu etkilediği, Close Pad kullanılan hastaların kum torbası kullanılan hastalara göre konfor ve uyku kalitesi bakımından daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate whether the sleep quality, comfort level and the factors affecting these variables differ depending on the use of sandbag and Close Pad device after coronary angiography. Materials and Method: This comparative and cross-sectional study was conducted with 210 patients (sandbag: 105 Close Pad: 105) who underwent coronary angiography in the coronary intensive care and cardiology service. Datas has been collected with using the Introductory Features Form, Coronary Angiography Follow-up. Results: The Average comfort scores of patients, in patients using Close Pad(4.02) was found higher than those who use sandbags (3.8). It has been observed that pain negatively affected comfort in patients both using Close Pad and sand bags. It has been observed that the mobilization affected the comfort of patients using only sandbags and mobilized patients were found to have higher comfort. The average sleep scores of patients use Close Pad(57.18) was higher than patients use sandbag(51.99). Pain, long surgical procedure time, large hematoma size was found to be adversely affected sleep quality of patients using sandbags. Continuous drug use was found to be adversely affected sleep quality in both groups. Conclusion: It has been observed that Sandbag and Close Pad use in patients who have undergone coronary angiography affects sleep quality and patient comfort. Comfort and sleep quality levels in Close pad users were found to be higher than the sand bag users.