Analyzing the long memory and contagion effect with the presence of structural breaks
Uzun hafıza ve bulaşma etkisinin yapısal kırılmaların varlığıyla analiz edilmesi
- Tez No: 718189
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SEVİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: DCC-GARCH Modeli, FIEGARCH, Bulaşma Etkisi, Uzun Hafıza, DCC-GARCH Model, FIEGARCH, Contagion Effect, Long memory
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tez çalısması uzun hafıza ve bulaşıcılık etkisi konularyla ilgili iki araşıtırmayı içermektedir. Birinci bölümde, menkul kıymetlerin fiyatlarının zayıf etkinlikteki piyasalar hipotezi ve varlık dağılımı çerçevesinde Almanya, Fransa, Türkiye, Hollanda, İngiltere, İtalya ve ABD hisse senedi getirileri için uzun hafıza özelliklerini incelemektedir. Çalışmada Ocak 1998- Aralık 2019 dönemine ait haftalık veriler kullanılmıştır. Çalışmada yedi hisse senedi endeksi getirisindeki uzun hafıza özelliğini incelemek için ARFIMA-FIEGARCH modeli kullanılmıştır. Ayrıca, Bai-Perron yapısal testi kullanılarak değişim noktaları tespit edilmiştir. Bulgular, hisse senedi getirilerinin Türkiye hariç hemen hemen tüm Avrupa ve ABD hisse senedi endekslerinde oldukça kalıcı olduğunu göstermektedir. Bu piyasalar, piyasa hipotezinin zayıf etkinliğini ihlal edici şekilde birbirine bağımlıdırlar. Bu durum, tarihsel getirilerin, bu piyasalarda gelecekteki getirilerin tahmin edilmesine katkıda bulunabileceği anlamına gelmektedir. Çalışmada, yapısal kırılmaları olan ve olmayan oynaklığın kalıcılığı karşılaştırılmıştır. Yapısal kırılmalar nedeniyle elde edilen sonuçlar karmaşıktır. Çalışmanın bulgusu, yapısal kırılmanın Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda ülkelerinde oynaklığın kalıcılığını etkin bir şekilde azalttığını göstermektedir. Oysa, FTSEMİB, BIST100 ve S&P500'ün her bir endeksi için uzun hafıza özelliği değeri, oynaklığın kalıcılığını veya uzun hafıza özelliğini azaltmamaktadır. Bulgular değerli öngörüler sunmaktadır ve yetenekli yatırımcıların tutarlı bir şekilde spekülatif karlar elde etmeleri için bir fırsat yaratmaktadır. İkinci bölümde, varlık tahsisi ve risk yönetimi için yapısal kırılmaların varlığı ile hisse senedi piyasalarının değişim bulaşıcılığı etkisi incelenmiştir. Avrupa ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İngiltere ve Türkiye endeksleri arasındaki bulaşıcıklığı ABD endeksi ile test etmek için iki değişkenli DCC-GARCH modeli kullanılmıştır. Sonuçlar, dinamik koşullu korelasyonların Avrupa ve ABD piyasaları arasında pozitif bir artış göstermediğini ve piyasa ortak hareketlerinde zayıf olduğunu göstermektedir. Korelasyonların zayıf değerleri, yatırımcıların piyasalar arasında çeşitlendirme yaparak uzun vadeli faydalar sağladıklarını göstermektedir. ABD borsasının her bir Avrupa piyasasıyla ilişkisi bulaşıcı değildir. Ancak, piyasalar yalnızca birbirlerine bağımlıdır. Yatırımcıların Avrupa ve ABD hisse senedi piyasalarında çeşitlendirmeden daha büyük bir avantaj elde edecekleri sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, çalışmada ABD ve Türkiye borsalarının ortak hareketi arasında değişim bulaşması olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, piyasalar arasında daha yüksek düzeyde bir ilişki, kriz döneminde çeşitlendirme faydalarını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents two essays on long memory and shift-contagion effect. The first chapter investigates long memory properties for Germany, France, Turkey, the Netherlands, England, Italy, and US stock market returns within the framework of weak-form efficient market hypothesis and asset allocation. Weekly data are used for the period January 1998- December 2019 in both chapters of the thesis. The study uses the ARFIMA-FIEGARCH model to examine the long memory in seven stock indices returns. In addition, change points are detected by employing of Bai-Perron structural test. The findings suggest that the stock returns are highly persistent in almost all European and US stock indices except for Turkey. These markets are interdependent which violates the weak efficiency of the market hypothesis. This would mean that historical returns can contribute to predicting future returns in those markets. Then, the study compares the persistence of volatility with and without structural breaks. Due to its structural breaks, the results are mixed. The finding of the study shows that structural break effectively reduces the persistence of volatility in the countries of Germany, France, England, and the Netherlands. Whereas the long memory value for each index of FTSEMIB, BIST100, and S&P500 does not reduce the persistence of volatility or long memory. The findings offer valuable insights and create an opportunity for skilled investors to make speculative profits consistently. The second chapter examines the shift-contagion effect of stock markets with the presence of structural breaks for asset allocation and risk management. I propose the bivariate DCC-GARCH model to test shift contagion between European countries of Germany, France, Italy, Netherlands, England, and Turkey indices with the US index. Our results suggest that the dynamic conditional correlations do not show a positive increase between European and US markets as well as a weak in market co-movements. The weak values of correlations suggest that they enable investors to get long-term benefits by diversifying over across markets. The relationship of the US stock market with each European market is not contagious but the markets are only interdependence. We conclude that investors would achieve a greater advantage of diversification in European and US stock markets. However, the study found shift contagion between US and Turkey stock markets co-movement. So, a higher degree of relationship between markets would reduce the diversification benefits in the period of crisis.