Federalism in Somalia: Debates on the culture and the power distribution
Somali'de federalizm: Kültür ve güç dağılımı üzerine tartışmalar
- Tez No: 718208
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Somali, güçler ayrılığı, etnisite, federalizm, kültür, Somali, division of power, ethnicity, federalism, culture
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez, Somali'nin federal bir devlet olup olmadığını ve ayrıca Somali hükümetinin üye devletlere yetki bölünmesine izin verip vermediğini incelemektedir. Bu tez, etnik çeşitliliğe sahip kabile temelli Somali toplumunun, merkezi hükümet ve federal devletler arasındaki güç ayrılığı kavramlarından yola çıkarak federalizme uygun olup olmadığını sorunsallaştırmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma, daha önce yazılmış tüm literatürleri ve makaleler, kitaplar gibi gerekli kaynakları hatırlatarak kurumların siyasi olarak nasıl işlediğine bakmaktadır. Somali 2012'de federalizmi resmen benimsedi, ancak 2000'den beri farklı geçiş hükümetleri tarafından uygulandı. Bu araştırmanın amacı, Somali'de federalizmin hangi sınırlar içinde işletildiğini sorgulamak, ardından Somali'de kültür ve toplumun federalizmde nasıl bir yer bulduğunu incelemek ve tartışmaktır, bu nedenle bu tezin ana soruları. Somali federal bir devlet mi? Somali güç ayrılığını benimsiyor mu? Son olarak araştırma, Afrika kıtasında kabile ve etnik çeşitliliğe sahip bir toplumla federalizm tartışmasını da gündeme getirecektir. Afrika'da Nijerya, Senegal, Uganda, Etiyopya gibi çok sayıda ülke federalizmi işletiyor. Bu ülkeler bir dereceye kadar federalizmi uygulamayı başardılar, örneğin güç ayrılığı, üye devletlere bir miktar yetki vererek, sosyal uyumluluğu sağladılar, kurumsal örgütlenmeleri ile işlev gördüler. Bu çalışma, özellikle tüm Afrika Boynuzu'ndaki federalizm deneyimini anlamak için çaba sarf eden gelecek araştırmacılara, politika yapıcılara, siyaset bilimi uzmanlarına ve uluslararası kuruluşlara bir fikir vermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines whether Somalia is federal state or not, as well if the Somali government allows division of power to its member states. This thesis problematizes whether clan-based Somalia society with ethnic diversity appropriate federalism, departing from the concepts of division of power, between the central government and federal states. Therefore, this study looks at how the institutions function politically, by recalling all previously written literatures and the necessary sources, such as, articles, books. Somalia embraced federalism officially in 2012, but had practiced since 2000 by different transitional governments. The objective of this research is to question to what limits federalism is operated in Somalia, then study and discuss how culture and society in Somalia find a place in federalism, so the main questions of this thesis are. Is Somalia a federal state? Is Somalia adopting division of power? Finally, the research will also bring up the discussion on federalism with a society with tribal and ethnic diversity in the continent of Africa. Numerous countries operate federalism such as Nigeria, Senegal, Uganda, Ethiopia in Africa. These countries achieved to practice federalism to some extent, for instance division of power, giving some power to member states, provided social compatibility, functioned with their institutional organization. This study aims at giving an insight to the upcoming researchers, policy makers, political science scholars, and international organizations specially those put efforts in understanding the experience of federalism in the whole Horn of Africa.