Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) from an insurgent group to a local authority emergence, development, and social support base
Hay'at Tahrir el-Şam (HTŞ) isyancı bir gruptan yerel otoriteye çıkma, kalkınma ve sosyal destek üzerleri
- Tez No: 718279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Non-State Armed Group, local government, Syria, Idleb, HTS
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüz dünyasında, devlet sınırları içinde, devletler arasında olduğundan daha şiddetli silahlı çatışmalar meydana gelmektedir. 1945'ten bu yana, silahlı çatışmaların yüzde 75'inden fazlası, devlet dışı silahlı grupların önemli roller oynadığı sivil çatışmalar olmuştur. 2011 yılında Ortadoğu yeni bir çalkantı dönemine girdi. Bazı ülkeler, devlet dışı silahlı grupların uyguladığı şiddete tanık oldu; bu gruplardan bazıları coğrafi alanları kontrol etmeyi başardı ve bu ülkelerin veya komşularının ulusal güvenliğine gerçek güvenlik sorunları getirdi. Bu silahlı aktörlerden bazıları, yer ve zaman bakımından sınırlı yerel yönetişim kurmayı da başardılar. Şimdi, Arap ayaklanmalarından on yıl sonra, bazıları gelişmeyi ve hakimiyet kurmayı başarmış, bazıları ise solup kaybolmuş birçok şiddetli devlet dışı grubun ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Suriye Bağlamı birçok şiddet aktörünün evrimine ve çatışmasına sahne olmuştur. Hay'at Tahrir al-Sham, ilişkilerini, söylemini, rekabet ve kontrol yaklaşımını geliştiren ve yerel yönetim kurmuş önde gelen şiddet örgütlerinden biridir. Birçok akademisyen ve araştırmacı HTŞ'yi inceledi; ancak, HTŞ'nin birkaç yıl içinde yeteneklerini geliştirmesini ve yerel toplumu kontrol etmek için kaynakları harekete geçirmesini sağlayan faktörlerin tam olarak anlaşılması için hala daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bu tanımlayıcı çalışma, HTŞ'nin Esad Rejimi'nin kontrolü dışındaki alanlarda devlet dışı ana aktörlerden biri haline gelmesine ve KB Suriye'de yerel bir yönetim kurmasına yardımcı olan faktörleri analiz etmeyi ve anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, bilgi kaynakları ve uzmanlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla birincil saha çalışması ve mevcut veri kaynaklarının analizi olmak üzere iki veri kaynağı kullanan nitel bir araştırma metodolojisi kullanılmıştır. Çalışma, HTŞ'nin yerel düzeyde kontrolüne katkıda bulunan faktörlerin özetlenmesi, yerel halkla ilişkilerin incelenmesi ve HTŞ'nin İdlib'de bir yerel yönetim olan Suriye Kurtuluş Hükümeti kurulmasına destek vermesine yardımcı olan faktörlerin ele alınmasıyla sonuçlandı (SSG). Çalışma, belirleyici askeri faktörün ve HTS'nin yerel seçkinlerin belirli bir kesimiyle çıkar temelli bir ilişki kurma becerisinin ve düzen ve güvenlik empoze etme ve sivillere kamu hizmetleri sunma becerisinin, hegemonyasını kontrol etmede ve dayatmada kritik öneme sahip olduğunu buldu, ve yerel yönetişimin temellerini atmak. Son olarak, araştırmacı HTŞ'nin Suriye ihtilafındaki rolünü inceledi ve bu rolün geleceğini ve yerel yönetim olan SSG ile bağlantısını tahmin etmeye çalıştı.
Özet (Çeviri)
In today's world, more violent armed conflicts occur within state borders. Since 1945, more than 75 per cent of armed conflicts have been civil conflicts in which NSAGs played significant roles. In 2011, the Middle East entered a new era of turmoil. Some countries witnessed violence perpetrated by NSAGs; some of these groups managed to control geographical areas and posed security challenges to national security of these countries or their neighbours. Some of these armed actors also succeeded in establishing local governance, limited in space or time. Now, ten years after the Arab uprisings, the emergence of many NSAGs has been observed, some of which developed and dominated while others faded and disappeared. The Syrian Context has been the scene of the evolution of many violent actors. HTS is one of the prominent violent organisations that developed its relations, discourse, approach to competition and control, and established local government. Many researchers have studied the HTS; however, a complete understanding of the factors that enabled the HTS to develop capabilities and mobilise resources to control the local community still needs further research. This descriptive study aims to analyse and understand the factors that helped the HTS become one of the main NSAGs in areas outside the control of the Assad Regime and establish a local government. This study used a qualitative research methodology using two data sources, primary, fieldwork through semi-structured interviews with informants and experts, and secondary, analysing data sources. The study concluded by summarising the factors that contributed to the HTS control, studied the relationship with the local community, and discussed the factors that helped it support the establishment of a local government, the Syrian Salvation Government (SSG). The study found that the decisive military factor and the HTS' ability to build an interestbased relationship with a specific segment of the local elites and its ability to impose order and security and provide public services to civilians were critical in imposing hegemony and laying the foundation for local governance. Finally, the researcher studied the role of the HTS in the Syrian conflict to extrapolate its future and its connection with the local government.
Benzer Tezler
- Bir sosyolojik ve siyasal meşruiyet elde etme çabası olarak yerelleşme temayülü: Suriye'de YPG ve HTŞ örnekleri
Localization tendency as an endeavour for obtaining sociological and political legitimacy: the cases of YPG and HTS in Syria
MEHMET EMİN CENGİZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Siyasal BilimlerMarmara ÜniversitesiOrtadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMEL PARLAR DAL
- Change in strategic culture of violent non-state actors: The case of HTS in Syria
Saldırgan devlet-dışı aktörlerde stratejik kültür(ün) değişimi: Suriye'de HTŞ vakası
FADIL HANCI
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Siyasal BilimlerMarmara ÜniversitesiOrtadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. VÜGAR İMANBEYLİ
- The protection of civilians in Northwest Syria how is the responsibility to protect reflected in the knowledge, attitudes and behaviours of non-state armed groups?
Kuzeybatı Suriye'deki sivillerin korunması koruma sorumluluğu devlet dışı silahlı grupların bilgi, tutum ve davranışlarına nasıl yansımaktadır?
HALIL ALBARRY
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Kamu YönetimiHasan Kalyoncu ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL ULUSOY
- Pakistan ve Hindistan'da Şah Veliyullah el Dehlevi'den (Ö. 1176/1762) günümüze kadar hadis çalışmaları
Başlık çevirisi yok
HALİD ZAFERULLAH DAUDİ
Doktora
Türkçe
1994
DinAnkara ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMED SAİD HATİBOĞLU
- Müfessirlerin Nur Suresinin yorumları ve karşılaştırılması
Interpretations and exepetes on Surah al-Nur and its comparisons
ALI MURADASILOV
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
DinAnkara ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKIN
PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU