İnmeye bağlı üst ekstremite spastisitesinde pronator teres kasına uygulanan botulinum toksin-A ile pronator teres ve pronator kuadratus kaslarına uygulanan botulinum toksin-a etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of botulinum toxin-A injection into the pronator teres muscle with botulinum toxin-A injection into the pronator teres and pronator quadratus muscles in upper extremity spasticity associated with stroke
- Tez No: 718419
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA ÜNLÜ ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: botulinum toksin, inme, pronator kuadratus, pronator teres, spastisite, üst ekstremite, botulinum toxin, pronator quadratus, pronator teres, spasticity, stroke, upper extremity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: İnmeye bağlı üst ekstremite pronator spastisitesinde pronator teres kasına uygulanan botulinum toksin-A ile pronator teres ve pronator kuadratus kaslarına uygulanan botulinum toksin-A etkinliğinin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: İnme sonrası spastik hemipleji gelişen, 18-75 yaş arası, inme süresi en az 3 ay olan, pronator spastisitesi olup Modifiye Ashworth Skalası skoru 2 ve üzeri olan, kliniğimizde 1 Ağustos 2021- 30 Kasım 2021 tarihleri arasında pronator teres veya pronator teres ve pronator kuadratus kaslarına ultrasonografi rehberliğinde botulinum toksin-A uygulanmış hastalar çalışmaya retrospektif olarak dahil edildi. Hastalar, 1. grupta pronator teres kasına botulinum toksin-A enjeksiyonu uygulananlar ve 2. grupta pronator teres ile pronator kuadratus kaslarına botulinum toksin-A enjeksiyonu uygulananlar olarak ikiye ayrıldı. Tedavi öncesi, tedavi sonrası 2. hafta ve tedavi sonrası 4. hafta aynı hekim tarafından değerlendirilmiş olan Modifiye Ashworth Skalası, Vizüel Analog Skala, Brunnstrom Hemipleji İyileşme Evrelendirmesi, Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi, pasif ve aktif eklem hareket açıklığı, House El Fonksiyonel Sınıflaması incelendi. Bulgular: İnme sonrası gelişen pronator spastisitede pronator kaslara botulinum toksin-A uygulanan hastaların tedavi öncesi, tedavi sonrası 2. ve tedavi sonrası 4. haftalardaki Brunnstrom evreleri, Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi, pasif pronasyon ve aktif supinasyon eklem hareket açıklığı değerleri karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmadı. Pronator teres ve pronator kuadratus kaslarına botulinum toksin-A uygulanan hastaların aktif pronasyon eklem hareket açıklığı değerlerinde zamansal olarak anlamlı değişim görüldü ancak gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Grupların pasif supinasyon eklem hareket açıklığı değerleri ve Modifiye Ashworth Skalası skorlarının zaman içindeki değişimi anlamlıydı ancak gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Grupların House El Fonksiyonel Sınıflaması ve Vizüel Analog Skalası skorları incelendiğinde zaman içindeki değişimi anlamlıydı ancak gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Sonuç: İnme sonrası gelişen pronator spastisitede sadece pronator teres kasına botulinum toksin-A uygulanması etkin ve yeterlidir, pronator kuadratus kasına botulinum toksin-A uygulaması ek fayda sağlamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, our aim to compare the efficacy of botulinum toxin-A injection into the pronator teres muscle with the efficacy of botulinum toxin-A injection into the pronator teres and pronator quadratus muscles in upper extremity spasticity associated with stroke under the guidance of ultrasound. Materials and Methods: Those who had spastic hemiplegia after stroke, aged 18-75 years, had a stroke duration of at least 3 months, had pronator spasticity with a Modified Ashworth Scale score of 2 and above, underwent ultrasound guided botulinum toxin-A injection into pronator teres muscle or pronator teres and pronator quadratus muscles between 1 August 2021 and 30 November 2021 in our clinic were included in the study retrospectively. The patients were divided into two groups as group 1 which received botulinum toxin-A injection into the pronator teres muscle and group 2 which received botulinum toxin-A injection into the pronator teres and pronator quadratus muscles. Modified Ashworth Scale, Visual Analog Scale, Brunnstrom Stages of Stroke Recovery, Barthel Activities of Daily Living Index, passive and active range of motion, House Hand Function Classification were evaluated by the same physician before the treatment, second and fourth weeks after the treatment. Results: There was no significant difference between two groups in terms of post injection Brunnstrom Stages of Stroke Recovery, Barthel Activities of Daily Living Index, passive pronation and active supination range of motion. There was a significant temporal change in the active pronation range of motion values of the patients who were injected botulinum toxin-A into the pronator teres and pronator quadratus muscles, but no statistically significant difference was found between the groups. The changes in passive supination range of motion values and Modified Ashworth Scale scores of the groups over time were significant but there was no significant difference between the groups. There was significant temporal changes in House Hand Function Classification and Visual Analog Scale scores of the groups but there was no significant difference between groups. Conclusion: Botulinum toxin-A injection into the pronator teres muscle alone is effective and sufficient in stroke-related pronator spasticity and botulinum toxin-A injection into the pronator quadratus muscle does not provide additional benefit.