Mevzuat ve pratik uygulamalarda şirket kuruluşu işlemleri ile kurumsal yönetim altyapısı: Türkiye-Irak karşılaştırması
Company establishment procedures and corporate governance infrastructure in legislation and pratical practices: Türkiye-Iraq comparison
- Tez No: 718479
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT SAYIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Şirket Kuruluşu, Şirketler Muhasebesi, Bürokrasi, Türkiye-Irak, Corporate Governance, Company Establishment, Corporate Accounting, Bureaucracy, Turkey-Irak
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, genel olarak şirket kavramı, Irak ve Türkiye'deki şirket türleri ve her birinin özellikleri anlatılmış ek olarak bu şirketlerin kuruluş işlemleri ile bu şirketlerin sermayelerinin oluşumuna ilişkin muhasebe işlemleri, bürokratik süreçler, tarihçesi, gelişimi, tanımı ve özellikleri ile artıları ve eksileri tanıtılmıştır.. Vergi kavramı, günümüzde refahın sağlanmasındaki önemi nedeniyle de açıklanmıştır. Irak ve Türkiye'deki vergi sistemi ve vergiyi düzenleyen temel kurallar da çalışmada yer almıştır. Verginin özellikleri ayrıca beyanname, vergi türleri (doğrudan ve dolaylı) ve (tek ve çoklu vergi), (ayni ve şahsi vergi) ve (nispi ve artan oranlı vergi) gibi diğer vergi türleri de açıklanmıştır. Vergi yükümlülüğünün önemi ve çeşitlerinin yanı sıra vergi yükümlülüğü ve vergi benzeri yükümlülük de incelenmiştir. Ayrıca vergi yükümlülüğünün önemi ve bölümleri tartışılmıştır. Şüphesiz, kurumsal yönetim artık dünyada büyük önem kazanmıştır. Son zamanlarda kurumsal yönetimin ekonomik, yatırım ve finansal performansı iyileştirmedeki rolü artan bir şekilde konuşulmaktadır. Ayrıca hissedarların, yatırımcıların ve toplum haklarının sağlanması için çoğu departmanda uygulanması ve sistemlerin takip edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle kurumsal yönetim fikrinin ortaya çıkışı, gelişimi ve kavramın tarihçesi tanıtılmıştır. Kurumsal yönetim uygulamasının faydalarının yanı sıra, kurumsal yönetim uygulama mekanizmalarına ek olarak temelleri, tarafları, özellikleri, önemi, amaçları ve uygulama ilkeleri açıklanmıştır. Şirketlerin kurumsal yönetim uygulamasından nerelerde yararlanabilecekleri ile Türkiye ve Irak'ta uygulanmasının önündeki engellere açıklık getirilmiştir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri, Almanya ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde ve Suudi Arabistan, Mısır, Cezayir, Tunus, Suriye ve Sudan gibi Arap ülkelerinde kurumsal yönetim uygulamalarına değinilmiştir. Son olarak kurumsal yönetimin uygulanmasının önündeki engeller ve sorunlar ile kurumsal yönetimin iç ve dış belirleyicileri tartışılmıştır. İdari ve mali yolsuzluğun, nedenlerinin ve biçimlerinin belirlenmesine ek olarak, İmar Bank, Enron, Demir Bank gibi bazı şirketlerin ve bankaların iflasına ilişkin bazı vakalara çalışmada yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of the company in general, the types of companies in Iraq and Turkey and the characteristics of each, as well as the establishment of these companies and the accounting processes related to the formation of the capital of these companies are introduced. Bureaucratic processes, their history, development, definition and features, as well as their pros and cons were also explained. The concept of tax has also been explained due to its importance in providing obsolescence and welfare today. The tax system in Iraq and Turkey was also explained, and the basic rules governing the tax were also discussed. The characteristics of the tax are also explained in the declaration, tax types (direct and indirect) and other tax types such as (single and multiple tax), (in-kind and personal tax) and (proportional and progressive tax). In addition to the importance and types of tax liability, tax liability and tax-like liability have also been determined. In addition, the importance and divisions of tax liability are discussed. There is no doubt that governance has gained great importance in the world now. Recently, there has been increasing talk about corporate governance and its role in improving economic, investment and financial performance, and it has become necessary to implement and monitor systems in most departments to ensure the rights of shareholders, investors and society. For this reason, the emergence, development and history of the concept of corporate governance has been recognized. In addition to the benefits of corporate governance implementation, in addition to corporate governance implementation mechanisms, its fundamentals, Parties, features, importance, objectives and application principles are explained. It was clarified where companies can benefit from corporate governance practice and the obstacles to its implementation in Turkey and Iraq. In addition, corporate governance is discussed in some countries such as the United States of America, European Union countries, Germany and the United Kingdom, and in Arab countries such as Saudi Arabia, Egypt, Algeria, Tunisia, Syria and Sudan. Finally, the obstacles and problems in the implementation of corporate governance and the internal and external determinants of governance are discussed. In addition to identifying administrative and financial corruption, its causes and forms, some cases of bankruptcy of some companies and banks such as Imar Bank, Enron, Demir Bank were identified.