Ön ve arka interhemisferik transsplenial pineal bölge yaklaşımlarının kadavra üstünde mikrodiseksiyon yöntemi ile üç boyutlu gösterilmesi
  1. Tez No: 718510
  2. Yazar: ORHUN METE ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EMEL, DR. HASAN BURAK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pineal, Mikrocerrahi Anatomi, Cerrahi Yaklaşım, Transsplenial, Pineal, Microsurgical Anatomy, Surgical Approach, Transsplenial
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
AMAÇ: Pineal bölge anatomik lokasyonundan dolayı cerrahi olarak yaklaşımı zor bir bölgedir. Bu bölgenin lezyonlarına cerrahi rezeksiyon için doğru yaklaşımı seçmek de büyük önem taşımaktadır. Korpus kallosumun spleniumunun içine uzanan lezyonlar için interhemisferik transsplenial yaklaşım ideal bir yaklaşım seçeneğidir. Anterior transsplenial yaklaşım daha yeni bir çalışma olup posterior yaklaşım kadar popüler değildir. Bu çalışmada amaç pineal bölgeden çıkıp korpus kallosumun spleniumunun içine uzanan bu lezyonlar için transsplenial interhemisferik yaklaşımları karşılaştırmak olup, ön ve arka girişimlerin anatomik avantajları, dezavantajları, hasta seçimini etkileyen faktörler göstermektir. Cerrahi olarak dikkat edilmesi gereken unsurlar adım adım kadavra diseksiyonu yapılarak gösterilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Beş adet yetişkin kadavra kafası, formalin ile fikse edilip, renkli silikon ile perfüze edildikten sonra her iki yaklaşım cerrahi yoluna uygun olarak adım adım Carl Zeiss Opmi Pico cerrahi mikroskop altında disseke edildi. Her adım Canon EOS 5D Mark II fotoğraf makinesi ile Canon 100mm Macro Lens kullanılarak üç boyutlu fotoğraflama yöntemi kullanılarak dokümente edildi. Ayrıca köprü ven lokalizasyonlarını incelemek için 49 adet rastgele seçilmiş MR Venografi görüntüleri Radiant DICOM görüntüleme programı ile çalışıldı. BULGULAR: Bu çalışmada interhemisferik transsplenial girişimin anterior ve posterior koridorları adım adım dokumente edilerek karşılaştırıldı. Bu yaklaşımlar için görsel rehber oluşturma yanında bu yaklaşımlar için seçilecek lezyon özellikleri de tartışıldı. 49 MR Venografi çalışmasında 308 adet köprü ven tanımlandı. Bu köprü venler 10 adet bölüme dağıtıldı. Bu dağılım sonucunda ön ve en arka sınır bölgede daha az köprü ven bulunduğu gözlemlendi. SONUÇ: Teknolojinin ilerlemesi ve cerrahi imkanların artması ile daha zor görülen yaklaşımlar daha mümkün ve yapılabilir olmaya başlamıştır. İnterhemisferik transsplenial yaklaşımlar da doğru lezyonlar için ideal yaklaşım alternatifi olmuşlardır ve bu lezyonlar için cerrahi planlamada seçenekler arasında düşünülmelidir. Bu çalışma bu yaklaşımlar için görsel rehber olarak yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Pineal approaches has always been a challenge for neurosurgeons. Although, the infratentorial supracerebellar and occipital transtentorial routes supplies enough coverage of mostly the infratentorial lesions, they still fall short for the lesion expanding supratentorially, anteriorly, and into the body or splenium of the corpus callosum. The interhemispheric transcallosal route inherits a procedure prone to seqelea caused by retraction, callosotomy, navigating through the third ventricle. The purpose of this study is 1) provide an anatomical step by step guide for anterior and posterior interhemispheric transsplenial approach to the pineal region and falcotentorial junction and 2) further discuss the considerations for approaches to help choose the most suitable approach for an intervention to the region. MATERIAL AND METHOD: Five adult cadaveric specimens were studied, using surgical microscope, after perfusion of the arteries and veins with colored silicone. Intraoperative views of the approaches were examined in stepwise dissections. In addition, our clinical experience in regard to the approaches are discussed. Furthermore, magnetic imaging venography study of 49 patients were included for the discussion of the anatomical considerations. RESULTS: This study explores the inter hemispheric transsplenial routes, both anterior and posterior, and provides visual anatomical guide and considerations for approaching the pineal region. A total of 308 bridging veins were identified in 49 MR Venography studies. All bridging veins were distributed into 10 divisions. Anterior and far posterior divisions have been identified to show less density of bridging veins. CONCLUSION: With the advancing microsurgical technology and navigation methods, the interhemispheric transsplenial approaches are starting to become viable and less morbidity introducing alternatives for approaching the pineal region. This study aims to be a coarse visual guide regarding the interhemispheric transsplenial approaches.