İntravitreal ranibizumab ve aflibersept enjeksiyonu ile tedavi edilen retinal ven tıkanıklığı olgularında optik koherenstomografi bulgularının karşılaştırılması
- Tez No: 718635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinal ven tıkanıklığı, optik koherans tomografi, aflibersept, ranibizumab, Retinal vein occlusion, optical coherence tomography, aflibercept, ranibizumab
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada retinal ven tıkanıklığına (RVT) bağlı gelişen makula ödemi (MÖ) olgularında aflibersept ve ranibizumabın optik koherans tomografi (OKT) bulguları üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada RVT tanısı ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Retina Birimi'ne başvuran hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Şubat 2013-Mart 2020 arasında RVT nedeniyle intravitreal ranibizumab (İVR) veya intravitreal aflibersept (İVA) enjeksiyonu yapılmış ve en az 6 ay düzenli takip edilmiş 70 hastanın 70 gözü incelendi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıkları, enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1.ay ve 6.ayda en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) değerlendirildi. OKT (Heidelberg Engineering Spectral OCT, USA) kullanılarak; santral makula kalınlığı (SMK), hiperreflektif nokta (HRN) varlığı, en büyük intraretinal kistin (İRK) horizontal boyutu, subretinal sıvının (SRS) vertikal boyutu, elipsoid zon (inner segment/ outer segment) (EZ) bütünlüğü, dış limitan membran (DLM) bütünlüğü, epiretinal membran (ERM) varlığı, santral foveanın 1mm'lik alanında retina iç katmanlarında düzensizliğin (DRIL) horizontal boyutu kaydedildi. Bulgular: Ortalama yaş İVA grubunda 56.82 ± 10.58 iken İVR grubunda 57.03 ± 13.04 idi. İVA grubunda kadın sayısı 17 (50.0%), erkek sayısı 17 (50.0%) iken İVR grubunda kadın sayısı 14 (38.9%), erkek sayısı 22 (61.1%) idi. İVA grubunda 34 göze aflibersept; İVR grubunda ise 36 göze ranibizumab enjeksiyonu yapıldı. İVA grubunda ortalama enjeksiyon sayısı 3.38 ± 1.04 iken İVR grubunda 3.44 ± 0.84 idi. İVA grubunda 13 (38.2%) hastada hipertansiyon (HT), 10 (29.4%) hastada diyabetes mellitus (DM), 7 (20.6%) hastada koroner arter hastalığı (KAH) ve 10 (29.4%) hastada birden fazla ek hastalık izlendi. İVR grubunda ise 15 (41.7%) hastada HT, 10 (27.8%) hastada DM, 2 (5.6%) hastada KAH ve 7 (19.4%) hastada birden fazla ek hastalık izlendi. Her iki grup arasında demografik ve klinik değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir (p>0.05) iii İVA grubunda enjeksiyon öncesine göre enjeksiyon sonrası 6. ayda SMK'deki azalma miktarı İVR grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla saptandı. (p: 0.032). Tüm hastalar değerlendirildiğinde EİDGK (logMAR) ve SMK arasında 6. ayda istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon izlendi (r :-0.316; p: 0.008). Enjeksiyon öncesine göre enjeksiyon sonrası 1. ayda İVA grubunda en büyük İRK'nin horizontal boyutundaki azalma miktarı İVR grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla görüldü (p: 0.043). DRIL genişliğindeki azalma açısından karşılaştırdığımızda 6. ayda İVA grubundaki azalma İVR grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla idi (p: 0.009). İVA ve İVR grupları EİDGK, HRN sayısında azalma, SRS'nin ortalama vertikal boyutundaki azalma, EZ ve DLM bozukluğunun düzelmesi ve ERM varlığındaki değişim açısından karşılaştırıldığında enjeksiyon öncesine göre enjeksiyon sonrası 6. ayda her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p: 0.090; p: 0,779; p: 0,433; p: 0,553; p: 0,264; p: 0,809 sırasıyla). Sonuç: RVT'ye bağlı gelişen MÖ olgularına yapılan intravitreal aflibersept enjeksiyonun ranibuzumaba göre SMK, İRK ve DRIL üzerine daha etkili olduğu izlenmiştir. Her iki ilacın diğer OKT bulguları üzerine etkileri ise benzer görülmüştür. Bu alanda uzun takipli ve geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In this study, it was aimed to compare the effects of aflibercept and ranibizumab on optical coherence tomography (OCT) findings in macular edema (ME) due to retinal vein occlusion (RVO). Materials and Methods: In this study the files of the patients who applied to Dicle University Faculty of Medicine Ophthalmology Retina Unit with the diagnosis of RVT were reviewed retrospectively. Seventy eyes of 70 patients who received intravitreal ranibizumab (IVR) or intravitreal aflibercept (IVA) injections due to RVT between February 2013 and March 2020 and were followed up regularly for at least 6 months were analyzed. The patients' age, gender, comorbidities, and best corrected visual acuity (BCVA) before and at 1 month and 6 months after injection were evaluated. By using OCT (Heidelberg Engineering Spectral OCT, USA); central macular thickness (CMT), presence of hyperreflective foci (HF), horizontal dimension of the largest intraretinal cyst (IRC), vertical dimension of subretinal fluid (SRF), ellipsoid zone (inner segment/outer segment) (EZ) integrity, external limiting membrane (ELM) integrity, presence of epiretinal membrane (ERM), horizontal dimension of disorganization of the retinal inner layers (DRIL) in 1 mm area of central fovea were recorded. Results: While the mean age was 56.82 ± 10.58 in the IVA group, it was 57.03 ± 13.04 in the IVR group. The number of women in the IVA group was 17 (50.0%), the number of men was 17 (50.0%), while the number of women in the IVR group was 14 (38.9%), and the number of men was 22 (61.1%). Aflibercept was injected into 34 eyes in the IVA group, and ranibizumab was injected into 36 eyes in the IVR group. The mean number of injections in the IVA group was 3.38 ± 1.04, while it was 3.44 ± 0.84 in the IVR group. In the IVA group, 13 (38.2%) patients had hypertension (HT), 10 (29.4%) patients had diabetes mellitus (DM), 7 (20.6%) patients had coronary artery disease (CAD), and 10 (29.4%) had more than one co-morbid disease. In the IVR group, 15 v (41.7%) patients had HT, 10 (27.8%) patients had DM, 2 (5.6%) patients had CAD, and 7 (19.4%) had more than one co-morbid disease.No statistically significant difference was observed between the two groups in terms of demographic and clinical variables (p>0.05). Decrease in CMB at 6 months post-injection compared to pre-injection in the IVA group It was found to be statistically higher than the IVR group (p: 0.032). When all patients were evaluated, a statistically significant negative correlation was observed between BCVA (logMAR) and CMT at 6 months (r:- 0.316; p:0.008 ). At 1 month, the amount of decrease in the horizontal dimension of the largest IRC in the IVA group was statistically higher than in the IVR group (p: 0.043). When we compared in terms of the reduction in DRIL width, the decrease in the IVA group at 6 months was statistically greater than in the IVR group (p: 0.009). When IVA and IVR groups were compared in terms of BCVA, decrease in the number of HF, decrease in the mean vertical size of the SRF, improvement in EZ and ELM disorders, and change in the presence of ERM, no statistically significant difference was observed between the two groups at 6 months post-injection compared to pre-injection (p: 0.090; p: 0.779; p: 0.433; p: 0.553; p: 0.264; p: 0.809 respectively). Conclusion: It was observed that intravitreal aflibercept injection applied to patients with ME due to RVT was more effective on CMT, IRC and DRIL than ranibuzumab. The effects of both drugs on other OCT findings were similar. Long-term follow-up and large-scale studies are needed in this area.