Alerjik rinit modeli oluşturulmuş sıçanlarda üst solunum yolunun histopatolojik olarak incelenmesi; antihistaminik, lökotrien reseptör antagonisti ve substance P antagonistinin etkilerinin kıyaslanması
Histopathological investigation of the upper respiratory tract in rats with a model of allergic rhinitis; comparison of the effects of antihistaminic, leukotryen receptor antagonist and substance P antagonist
- Tez No: 718667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM TEPE KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Kulak Burun ve Boğaz, Allergy and Immunology, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Aprepitant, alerjik rinit, substance P, alerjik larenjit, Aprepitant, allergic rhinitis, substance P, allergic laryngitis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel alerjik rinit modelinin larenks üzerinde alerjik etki oluşturup oluşturmayacağını ve substance P antagonisti olan aprepitantın alerjik rinitteki nazal semptomlara, burun ve larenks mukozasındaki histopatolojik değişikliklere etkisinin antihistaminik ve lökotrien reseptör antagonistleri (LTRA) ile karşılaştırılmasını araştırmaktır. Metod: Çalışma sağlıklı, 8-12 haftalık 35 adet dişi Sprague Dawley ırkı sıçan üzerinde, her grupta 7 sıçan olacak şekilde 5 grupta yapıldı. Ovalbumin ile deneysel alerjik rinit modeli oluşturulan sıçanlar, nazal semptomları gözlemlenerek skorlandı. Uygulamalar sonrasında çalışmada yer alan sıçanların burun ve larenks mukozaları histopatolojik olarak değerlendirildi. Nazal mukozada vasküler dilatasyon, goblet artışı, inflamatuar hücre artışı, plazma hücre infiltrasyonu, eozinofil infiltrasyonu, kondrosit hipertrofisi, silya kaybı ve mast hücre infiltrasyonu incelenirken; larenks mukozasında ise ödem, vasküler dilatasyon, psödostrafikikasyon, inflamasyon ve silya kaybı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda antihistaminik ve LTRA burun kaşıma ve hapşırma semptomlarındaki azalma istatistiksel olarak anlamlı olup, aprepitant nazal semptomlara etki etmemiştir. Larenksin histopatolojik incelemesinde alerji grubunda, kontrol grubuna kıyaslandığında anlamlı fark oluşturacak etkiler saptanmıştır. Aprepitantın nazal mukozada tedavi verilmemiş alerji grubuna kıyasla goblet hücre artışını azalttığı izlemiştir, diğer nazal değişiklikler üzerine aprepitantın etkisi izlenmemiştir. Larenks üzerinde ise psödostratifikasyonu, tedavi almamış alerji grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı azalttığı saptanmıştır. Ödem, vasküler dilatasyon ve inflamasyon da azalmış olarak izlenmiştir fakat bu azalmalar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Mevcut sonuçlar aprepitantın alerjik rinit tedavisinde histopatolojik olarak değişimler sağladığını fakat nazal semptomlar üzerine yeterli etkiyi yapmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate whether the experimental model of allergic rhinitis will cause allergic changes on the larynx and to compare the effects of aprepitant, a substance P antagonist, on nasal symptoms in allergic rhinitis, and histopathological changes in the nasal and laryngeal mucosa with antihistamine and leukotriene receptor antagonists (LTRA). Method: The study was carried out on 35 healthy 8-12 weeks old female Sprague Dawley rats in 5 groups, 7 rats in each group. The rats in which an experimental allergic rhinitis model was created with ovalbumin were scored by observing their nasal symptoms, and the nasal and laryngeal mucous membranes of the rats included in the study were evaluated histopathologically after the applications. While examining vascular dilatation, goblet increase, inflammatory cell increase, plasma cell infiltration, eosinophil infiltration, chondrocyte hypertrophy, cilia loss and mast cell infiltration in the nasal mucosa; in the laryngeal mucosa, edema, vascular dilatation, pseudostrafication, inflammation and loss of cilia were evaluated. Results: As a result of the analysis of the data obtained from the study, antihistamine and LTRA significantly reduced the symptoms of nose scratching and sneezing, while aprepitant did not affect nasal symptoms. In the histopathological examination of the larynx, effects that would make a significant difference were found in the allergy group when compared to the control group. It was observed that aprepitant decreased the increase of goblet cells in the nasal mucosa compared to the untreated allergy group, while the effect of aprepitant on other nasal changes was not observed. On the larynx, aprepitant reduced pseudostratification significantly compared to the allergy group. Edema, vascular dilatation and inflammation were also decreased, but these reductions were not significant. Conclusion: Current results show that aprepitant provides histopathological changes in the treatment of allergic rhinitis, but does not have sufficient effect on nasal symptoms.