Ensefalit ön tanısı ile takip edilen çocuk hastaların değerlendirilmesi
Evaluating of child patients followed with A prediagnose of encephalitis
- Tez No: 718918
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN DALGIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuklar, ensefalit, epidemiyoloji, etiyoloji, children, encephalitis, epidemiology, etiology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Ensefalit nadir olarak görülen ancak yaşamı tehdit eden ciddi bir hastalıktır. Yüksek mortalite ve morbidite ile seyreder, bu nedenle hızlı tanı konması ve tedaviye erken dönemde başlanması gerekir. Çalışmamızda hastanemize ensefalit kliniği ile başvuran çocuk hastaların epidemiyoloji, etiyoloji, klinik bulguları, tanı gereçleri, uygulanan tedavi ve prognozun araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif olarak gerçekleştirildi. Hasta grubumuz Ocak 2008- Aralık 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Kliniğinde ensefalit tanısı ile hastane yatışı bulunan 115 hastadan oluşmaktadır. Hastalarımız klinik ve laboratuvar bulguları olarak 2013 IEC Ensefalit tanı kriterlerini karşılayan, yaşları 1 aydan büyük 18 yaştan küçük olacak şekilde kız ve erkek hastaları kapsamaktadır. Bulgular: Çalışmamıza başlangıçta başvuru şikayetleri ensefalit ile uyumlu toplam 252 çocuk olgu dahil edildi. 137 hasta ensefalit ön tanısı ile yatırılmış olmasına rağmen verilerin eksik olması ve farklı tanılar almaları nedeni ile çalışma grubundan çıkarıldı. Toplam 115 hasta ile çalışmaya devam edildi. Hastaların %36 (n=41)'sı kız, %64 (n=74)'ü erkek; ortalama yaş 69 ay (1-216 ay) idi. Hastalık en sık 5 yaş altı grupta görüldü (% 48). Beyin omurilik sıvısında (BOS) en sık izole edilen mikroorganizma HSV tip-1, hastaların %5,2 (n=6)'sinde saptandı. BOS'da izole edilemeyen klinik olarak ensefalite en sık neden olan mikroorganizma VZV idi (%26,9). Hastaların %33'ünde ise ensefalite neden olan etken saptanamadı. Hastaların %94 (n=108)'üne asiklovir tedavisi başlandı. Uygun tedaviye rağmen hastaların %1,7 (n=2)'si exitus olurken %6 (n=7) hastada sekel gelişti. Sonuç: Hastalığın mortalitesi ve morbiditesi düşünüldüğünde ensefalit şüphesi olan hastalarda laboratuvar sonuçlarının çıkması beklenmeden erken dönemde antiviral tedaviye başlanmalı, tanı kesinleştiğinde uygun süre antiviral tedavi verilmelidir. Etiyolojiye yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Encephalitis is a severe, rare and life threatening disease. Its high mortality and morbidity necessitate its quick diagnosis and early treatment. The objective of our study was to investigate the epidemiology, etiology, clinical findings, diagnostic tools, applied treatment and prognosis in pediatric patients admitted to the encephalitis clinic of our hospital. Material and Method: This was a single-centered and retrospective study covering 115 patients hospitalized in University of Health Sciences, Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Pediatric Infection Clinic between January 2008 and December 2020 due to encephalitis diagnosis. Male and female patients over one month and under 18 years of age and meeting 2013 IEC Encephalitis diagnosis criteria in terms of clinical and laboratory findings constituted our patient group. Results: At the beginning, the study covered a total of 252 pediatric cases with encephalitis-relatable complaints at the time of hospital admittance. 137 patients were excluded from the study group due to missing data and different diagnoses although they were hospitalized with encephalitis pre-diagnosis. The study was continued with a total of 115 patients. With an average age of 69 months (1-216 months), 36% of the patients (n=41) were female and 64% (n=74) were male. The disease was most common in the group under five years of age (48%). HSV type-1 which was the most commonly isolated microorganism in cerebrospinal fluid (CSF) was detected in 5,2% (n=6) of the patients. VZV was most commonly causing encephalitis in clinical terms but that was the non-isolatable microorganism in CSF (26,9%). Encephalitis-causing factor was not detected in 33% of the patients. Acyclovir treatment was started in 94% of the patients (n=108). 1,7% (n=2) of the patients were exitus and 6% (n=7) of the patients had a sequel despite appropriate treatment. Conclusion: Considering the mortality and morbidity of the disease, early antiviral treatment should be started without waiting for laboratory results in patients suspected to have encephalitis and antiviral treatment should be provided for a convenient period when the diagnosis is certain. Etiology-related studies should be concentrate on.