Farklı dental implant yüzey özelliklerinin biyofilm oluşumuna etkisinin in-vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of different dental implant surface characteristics on biofilm formation
  1. Tez No: 719074
  2. Yazar: EMRULLAH BUĞRA DOSDOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU KARADUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anodize implant, İmplant Yüzey Pürüzlülüğü, Peri-implantitis, S. Mutans, Anodized İmplant, Implant Roughness, Peri-İmplantitis, S. Mutans
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İmplant yüzeyinin pürüzlülüğü, morfolojisi, oksit tabaka kalınlığı ve hidrofilik özellikleri; hücre adezyonu, erken osseointegrasyon ve mikrobiyal kolonizasyon üzerinde belirleyici rol oynamaktadır. Peri-implantitis mikrobiyal plak birikimi ve enfeksiyon sonucunda meydana gelen alveolar kemik kaybı ile ilişkilendirilen ve implant kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Bu in vitro çalışmanın amacı farklı yüzey özelliklerine sahip; anodize edilmiş nano yapılı ultra hidrofilik boyun bölgesi ve mikropürüzlü gövde bölgesinin biyofilm tutunması açısından karşılaştırılmasıdır. Mikrobiyoloji laboratuvarında biyofilm oluşturulduktan sonra ilk grup dört implant Taramalı Elektron Mikroskopisi (SEM) görüntüleme analizleri için, ikinci grup dört implant toplam biyofilm kütle ölçümü için kullanıldı. Çalışmada boyun bölgesi pürüzlülüğü 0.5 µm, gövde bölgesi pürüzlülüğü kademli olarak 0.9 µm'dan 1.4 µm'a kadar değişen sekiz adet 4.3 mm çap ve 11.5 mm boya sahip Nobel Biocare TiUltra implant kullanıldı. Çalışmamızda, tüm implantlar etrafında Streptococcus mutans (S. mutans) biyofilmi oluşturularak yüzeyler SEM ile incelendi. Boyun ve gövde bölgelerinde iki ayrı gözlemci tarafından iki ayrı günde iki ayrı bakteri sayımı (S. mutans sayımı) yapıldı. Boyun ve gövde bölgelerindeki bakteri sayıları karşılaştırıldı. Gövde bölgesindeki S. mutans sayısı boyun bölgesine göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Elde edilen sonuçlar, TiUltra implantların kademeli yüzey tasarımının biyolojik gereksinimlerle uyumlu olduğunu göstermektedir. Daha pürüzsüz ve nano yapılı boyun yüzeyi, biyofilm tutulumunu azaltarak peri implant yumuşak dokuların korunmasına katkı sağlarken; gövde bölgelerdeki artmış pürüzlülük, osseointegrasyonu destekleyen daha geniş bir biyolojik temas alanı oluşturmaktadır. Bu özellikler, peri implantitis riskinin azaltılması ve uzun dönem implant stabilitesinin artırılması açısından klinik olarak anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
The roughness, morphology, oxide layer thickness, and hydrophilicity of dental implant surfaces play a decisive role in cell adhesion, early osseointegration, and microbial colonization. Peri implantitis is a disease associated with microbial plaque accumulation and infection, leading to alveolar bone loss and potentially resulting in implant failure. The aim of this in vitro study was to compare biofilm adhesion on implant surfaces with different characteristics, specifically an anodized, nanostructured, ultra hydrophilic collar region and a micro roughened body region. After biofilm formation in the microbiology laboratory, four implants were used for scanning electron microscopy (SEM) imaging analyses, and four implants were used for total biofilm mass measurement. Eight Nobel Biocare TiUltra implants (diameter: 4.3 mm, length: 11.5 mm) with a collar surface roughness of 0.5 µm and a gradually increasing body roughness ranging from 0.9 µm to 1.4 µm were included in this study. Streptococcus mutans (S. mutans) biofilms were formed around all implants and examined using SEM. The number of S. mutans colonies in the body region was statistically significantly higher than in the collar region. The findings indicate that the graded surface design of TiUltra implants aligns with biological requirements. The smoother, nanostructured collar surface reduces biofilm accumulation, contributing to the protection of peri implant soft tissues, while the increased roughness in the body region provides a larger biological contact area that supports osseointegration. These features are clinically significant for reducing the risk of peri implantitis and enhancing long term implant stability.