Haverzemin kitabı (1a-50b arası inceleme metin)
Haverzemin book (Examining the texts between 1a-50b)
  1. Tez No: 719127
  2. Yazar: DUNYA MOHAMMED ALDAMIRJEE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY NAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Ali, Hâver-Zemîn kitabı, Ceng-nâme, Ceng, Kitab-ı Hâver-Nâme, Ali, Book of Hâver-Zemîn, Ceng-nâme, Ceng, Kitab-ı Hâver-Nâme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Hz. Ali'nin kahramanlıklarını anlatan Ceng-nâme kitapları İslâm dünyası ve Türk edebiyatında önemli bir değer taşımaktadır. Aynı zamanda Arap ve Farslarda da önemli bir yere sahiptir. Hâver-Zemîn kitabı 5638 beyitten, 381 varaktan oluşan manzum bir Ceng-nâmedir. Eserin yazarı belli değildir. Eseri istinsah eden kişi Halil Münevver'dir. Elimizde bulunan Hâver-Zemīn kitabı Hz. Ali'nin kahramanlıklarını anlatmaktadır. Eserde Türkçe, Farsça, Arapça sözcüklerde bulunmaktadır. Bunun yanında eseri diğer eserlerden farklı kılan Irak Türkmen Türkçesine ait kelimelerin de bulunmasıdır. Eser mesnevi tarzında yazılmıştır. Eserde Hz. Ali dışında birçok kahraman da yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The Ceng-nâme books describing Ali's heroism have a significant value in the Islamic world and Turkish literature. They have an important place amongst the Arabs and Persians. The Hâver-Zemin book is a poetic Cengname consisting of 5638 verses and 381 leaves. Its author is unknown. Halil Munevver is the person copied it. The book of Haver-Zemīn in question talks about Ali's heroism. There are Turkish, Persian and Arabic words in the work. Besides, what distinguishes the work from others is the presence of Iraqi Turkmen Turkish. The work was written in the“masnavi”style. In the work there are also many other heroes besides Ali.