Derinleştirerek yazma ve etkileşimli yazma stratejilerinin ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin yazma başarısına etkisi
The effect of close writing method and interactive writing method on third grade students' writing success
- Tez No: 719215
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK TAVŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Derinleştirerek Yazma, Etkileşimli Yazma, Bilgilendirici Metin, Hikâye Edici Metin, Yazma, Close Writing, Interactive Writing, Informative Text, Narrative Text, Writing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yazma sürecinde aktarılmak istenen duygu ve düşünceler için kullanılan stratejiler ve metotlar yazma becerisinin geliştirilmesi yönünden oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çalışma kapsamında yazma becerisinin geliştirilmesi için 'Derinleştirerek Yazma ve Etkileşimli Yazma' stratejileri kullanılarak, öğrencilerin yazarlık kimliklerinin desteklenmesi, yazı düzenlerinin oluşturulması, metinde organizasyon becerilerinin artırılması, kelime dağarcıklarının geliştirilerek anlamlı metinler oluşturulması ve nihai olarak yazma başarısının artırılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda“Derinleştirerek Yazma ve Etkileşimli Yazma”stratejileri ile öğrencilere bağımsız bir şekilde yazma becerisini kazandırma ve“Etkileşimli Yazı”sayesinde de öğrencilerin birlikte öğrenerek akran eğitimine sınıf ortamında daha fazla fırsat verilmesi hedeflenmektedir. Çalışmada ön test ve son test kontrol grubunun yer aldığı yarı deneysel bir desen kullanılmaktadır. Bu kapsamda çalışma Türkçe dersi alanında uygulamalı bir çalışma olup Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel bir okulda ilkokul üçüncü sınıfa devam eden 38 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Çalışma, ön test, son test ve derinleştirerek yazma/etkileşimli yazma stratejilerini tanıtan program olmak üzere toplamda 10 hafta devam ettirilmiştir. Çalışma kapsamında uygulama yapılacak olan derslerde deney grubunda derinleştirerek yazma ve etkileşimli yazma stratejileri aktif bir şekilde kullanılması tercih edilirken kontrol grubunda derinleştirerek yazma ve etkileşimli yazma stratejileri ders içeriği olarak yer almamaktadır. Çalışmanın verilerini uzman görüşü alınarak hazırlanan altı adet bilgilendirici metin aracılığıyla yukarıda bahsedilen stratejiler kullanılarak yeniden tasarlanan hikâye edici metinler oluşturmaktadır. Toplanan veriler“6+1 Analitik Yazma Değerlendirme Ölçeği”ile puanlandırılmıştır. Deney ve kontrol gruplarından alınan ön test ve son test uygulama verileri SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre derinleştirerek yazma ve etkileşimli yazma stratejilerini uygulayan ve uygulamayan öğrencilerin hikâye edici metin yazma başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The strategies and methods operated to transfer writing learning have a great importance and place in terms of using the writing skill. Within the scope of the study, it was aimed to support the authorship identities of students, to create writing patterns, to increase the organizational skills in the text, to create meaningful texts by improving their vocabulary and to increase their writing success by using“Close Writing and Interactive Writing”strategies to improve their writing skills. At the same time, it was aimed to give students the ability to write independently with“Close Writing and Interactive Writing”strategies and to give more opportunities to peer education in the classroom-based activities by learning together with Interactive Writing. In the study, a quasi-experimental design involving the pre-test and post-test control group was used. In this context, the study was an applied study in the field of Turkish lessons and was carried out on 38 students attending the third grade of primary school in a private school affiliated to the Ministry of National Education. In the study, the program, which introduces writing and interactive writing strategies by deepening the pretest and posttest, was continued for a total of 10 weeks. While it is preferred to use deepening writing and interactive writing strategies actively in the experimental group in the lessons that will be applied within the scope of the study, deepening writing and interactive writing strategies are not included in the course content in the control group. The data were collected with narrative texts redesigned by means of six informative texts and strategies prepared by taking expert opinion. The collected data were evaluated with the 6 + 1 Analytical Writing Rating Scale. The pre-test and post-test data obtained from the experimental and control groups were analyzed by the SPSS 22 package program. According to the results of the current study, a significant difference in favor of the experimental group was determined between the writing aspects, vocabulary and writing patterns of students who applied and did not apply the close writing and interactive writing strategies by converting from informative texts to narrative texts.