Cognitive differences between multilinguals and monolinguals in terms of motor learning
Motor öğrenimi açısından çok dilli ve tek hoparlörler arasındaki bilişsel farklar
  1. Tez No: 719219
  2. Yazar: SARA ZAKARIA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN GÜR ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Dilli, Çok Dilli, ExerGames, Motor Öğrenme, Kinect, Xbox, Monolingual, Multilingual, ExerGames, Motor Learning, Kinect, Xbox
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çok dillilerin tek dil konuşan bireylere göre daha fazla beyin ağını aynı anda kullanma olasılıklarından ötürü çeşitli bilişsel alanlarda üstünlükleri olup olmadığını değerlendirmek için bu çalışma planlandı. Yöntem: On sekiz—elli yaş arasında her iki cinsiyetten sağlıklı bireylerin yer aldığı yirmişer kişilik iki çalışma grubu çalışmaya alındı. Tek dilliler Türkçe, çok dilliler Türkçe+/-İngilizce+/-Fransızca konuşanlardı. İngilizce ve Fransızca yeterlikleri LexTale testi ile test edilmiş ve puanı %50'nin üzerinde olanlar çalışmaya dahil edildi. Gönüllüler, çevrimiçi bir platformda bulunan Fitt's Law (göz-el koordinasyonu, motor kontrolü, hareketliliği izleme ve bilgi işleme hızı), Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET) (dikkat, azim, soyut düşünme, set değiştirme, çalışma belleği), Stroop Testi (dikkat, tepki engelleme, bilgi işleme hızı), Corsi Block Test (görsel-mekansal bellek) ve Görev Değiştirme (İpuçlu) testi (bilişsel esneklik) versiyonlarını içeren bir nöropsikolojik test bataryası kullanılarak değerlendirildi. Motor öğrenme yetenekleri, üç farklı Xbox Kinect oyunu oynamaları sağlanarak test edildi. Çalışmada önceki oyun deneyimi bir değişken olarak tutuldu. Test puanlarının tümü, SPSS sürüm 26 kullanılarak iki grup arasında karşılaştırıldı. Sonuçlar ve Sonuç: Çok dilliler Fitt's ortalama tepki süresi (p=0.000) ve Corsi testinde (p=0.003) daha iyi performans gösterdi, ancak WKET (perseverasyon hatası, p=0.583), ST (stroop etkisi, p= 0.905) veya Görev Değiştirme (İpuçlu) testi (perseverasyon hatası, p= 0.895; görev değişikliği maliyeti, p= 0.832). Bununla birlikte, tüm sonuçlarla birlikte, çok dilliler, Xbox Kinect oyunlarının tüm oturumlarında tek dillilerden istisnai olarak daha iyi performans gösterdi (p=0.000). Çalışma sonuçlarına gore çalışma belleği, görsel-mekansal bellek, duyusal-motor kontrol, bilgi işleme hızı ve motor öğrenmede çok dillilerin tek dillilere göre belirli bilişsel avantajları olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the cognitive differences between multilinguals and monolinguals in terms of motor learning. Cognitive abilities in monolinguals and multilinguals are considered different and are an important aspect of motor functioning in an individual. Method: Two study groups of 20 participants in each group involving healthy individuals of both genders between the ages of 18-50 were enrolled. Monolinguals were Turkish speakers while multilinguals were Turkish+/-English+/-French speakers. English and French proficiency were tested using LexTale test and the ones having a score of more than 50% were included in the study. The volunteers were evaluated by using a neuropsychological battery of tests including Fitt's Law (eye-hand coordination, motor control, tracking mobility and information processing speed), Wisconsin Card Sorting Task (attention, perseverance, abstract thinking, set shifting, working memory), Stroop Test (attention, response inhibition, information processing speed), Corsi Block Test (visuospatial memory) and Task Switching Cued (cognitive flexibility) versions available on an online platform. Their motor learning ability was tested by learning and playing three different Xbox Kinect games on Day 1, 3, 5 and 7. Prior gaming experience was kept as a variable in the study and measures were taken to standardize the discrepancies. All of the test scores were compared amongst the two groups using SPSS version 26. Results and Conclusion: Multilinguals showed better performance on some of the Neuropsychological tests such as Fitt's mean response time (p=0.000) and Corsi test (p=0.003) but no significant differences on the WCST (perseveration error, p=0.583), ST (stroop effect, p= 0.905) or Task Switching cued (task switch cost, p= 0.895; task interference, p= 0.832). However, multilinguals performed exceptionally better than monolinguals in all sessions of Xbox Kinect games with all results (p=0.000). It can be concluded that multilinguals have certain cognitive advantage over monolinguals in working and visuo-spatial memory, sensory-motor control, information processing speed and motor learning.