Kliniğimizde glokom hastalarına yapılan trabekülektomi ve derin sklerektomi ameliyatlarının sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of trabeculectomy and deep sclerectomy operations performed on glaucoma patients in our clinic
- Tez No: 719226
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Trabekülektomi, Nonpenetran Derin Sklerektomi, Göz İçi Basıncı (GİB), 5-Florourasil (5-FU), Trabeculectomy, Nonpenetrating Deep Sclerectomy, Intraocular Pressure (IOP), 5-Fluorouracil (5-FU)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Glokom nedeniyle trabekülektomi ve derin sklerektomi operasyonu olan hastaların klinik sonuçlarının değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, karşılaştırmalı bir çalışma olup 2016 ile 2020 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen trabekülektomi ve derin sklerektomi ameliyatı yaptığımız hastalardan oluşmaktadır. Çalışmamıza primer açık açılı glokom (PAAG), açı kapanması glokomu (AKG) ve sekonder açık açılı glokom olguları dahil edilmiştir. Konjenital glokomu, yüksek miyopik refraktif kusuru, aktif göz içi enfeksiyonu, nörolojik hastalığa sekonder optik nöropatisi ve dosyasında eksik verisi olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Takip ettiğimiz hastaların her vizitinde tam oftalmolojik muayeneleri yapılmış ve bulgular mevcut dosyalarına kayıt edilmiştir. İridokorneal açı muayenesi, pakimetri ölçümü, görme keskinliği, göz içi basınç (GİB) ölçümü, optik sinir başı ve fundus muayenesi, görme alanı testi, optik sinir başı sinir lifi kalınlığı ölçümü kayıt edilmişti. Göz içi basıncının ilaçsız 21 mmHg'nin altında olması başarılı, tek molekül ile 21 mmHg'nin altında olması kısmi başarılı, iki-dört molekül ile 21 mmHg'nin altında olması düşük başarılı, 21 mmHg'nin üzerinde olması başarız olarak kabul edilmiş ve istatistiksel analiz bu şekilde değerlendirilmiştir. İki grup arasındaki klinik sonuçlar karşılaştırılmış ve belirtilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz 61 hastanın 66 gözüne (%85,7) trabekülektomi ameliyatı yapılmışken, 10 hastanın 11 gözüne (%14,3) derin sklerektomi ameliyatı yapılmıştır. Çalışmaya aldığımız 77 hastanın ortalama yaşı 65,70 ± 16,57 (13-87) olup hastaların kliniğimize başvuru sonrası takip süresi trabekülektomi çalışma grubunda 44.79 ± 47.70 ay, derin sklerektomi çalışma grubumuzda 70,18 ± 81.64 aydır. Çalışmamızda trabekülektomi ve derin sklerektomi ameliyatlarının göz içi basıncını ve kullanılan antiglokomatöz ilaç sayısını düşürdüğü görülmüştür (p‹0,05). Aynı zamanda görme keskinliği, görme alanı parametreleri ve optik sinir başı hasarında istatistiksel anlamlı değişimin olmadığı izlenmiştir (p›0,05). Trabekülektomi grubumuzda postoperatif dönemde hastaların %1.5'inde bleb yetmezliği, %6.1'inde koroid dekolmanı, %3.0'ında sıkı sütürasyon, %4,5'inde sığ ön kamara, %1,5'inde periferik anterior sineşi, %1,5'inde siklodiyaliz, %1,5'inde iridodiyaliz, %1,5'inde hifema, %3.0'ında internal ostiumun oklüzyonu, %3.0'ında posterior sineşi görülürken; derin sklerektomi grubumuzda hastaların %36,36'sında sıkı sütürasyon, %9,09'unda dellen oluşumu izlendi. Ameliyat sonrası başarı oranlarımız; trabekülektomi grubunda postoperatif altıncı ayda %60,8 başarılı iken derin sklerektomi grubunda başarı oranımız %12,5 idi. Sonuç: Çalışmamız trabekülektominin derin sklerektomiye göre göz içi basıncını düşürme etkisi ve postoperatif kullanılan ilaç sayısındaki azalma bakımından daha etkili olduğunu ancak postoperatif komplikasyonlarının daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu bulgular literatürle paralellik göstermekle beraber çalışmamız trabekülektominin günümüzde halen glokom cerrahisinde 'altın standart' olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the clinical outcomes of patients undergoing trabeculectomy and deep sclerectomy for glaucoma. Materials and Methods: Our study is a retrospective, comparative study and consists of patients who underwent trabeculectomy and deep sclerectomy surgery performed in Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between 2016 and 2020. Primary open angle glaucoma (POAG), angle closure glaucoma (ACG) and secondary open-angle glaucoma cases were included in our study. Patients with congenital glaucoma, high myopic refractive defect, active intraocular infection, optic neuropathy secondary to neurological disease and incomplete data in their files were excluded. Full ophthalmologic examinations of the patients we followed were performed at each examination and the results were recorded in their existing files. Iridocorneal angle examination, pachymetry measurement, visual acuity, intraocular pressure measurement (IOP), optic nerve head, and fundus examination, visual field test, optic nerve head nerve fiber thickness measurement were recorded. IOP below 21 mmHg without drug was considered successful, under 21 mmHg with a single drug was considered partially successful, under 21 mmHg with two to four drugs was considered low successful, above 21 mmHg was considered unsuccessful and the statistical analysis was evaluated in this way. The clinical outcomes between the two groups were compared and indicated. Results: 11 eyes (14.3%) of 10 patients underwent deep sclerectomy surgery while 66 eyes (85.7%) of 61 patients included in our study underwent trabeculectomy surgery. The mean age of 77 patients included in the study was 65.70 ± 16.57 (13-87) years and the follow-up period after admission to our clinic was 44.79 ± 47.70 months in the trabeculectomy study group and 70.18 ± 81.64 months in the deep sclerectomy study group. Trabeculectomy and deep sclerectomy surgeries were found to reduce intraocular pressure and the number of antiglaucomatous medications used in our study (p0.05). 1.5% of the patients had bleb failure, 6.1% had choroidal detachment, 3.0% had tight suturing, 4.5% had a shallow anterior chamber, 1.5% had peripheral anterior synechia, 1.5% had cyclodialysis, 1.5% had iridodialysis, 1.5% had hyphema, 3.0% had internal ostium occlusion, 3.0% had posterior synechia and 36.36% had tight suturing, and 9.09% had dellen formation in our deep sclerectomy group. Our postoperative success rates were 60.8% in the trabeculectomy group at the postoperative sixth month and 12.5% in the deep sclerectomy group. Conclusion: Our study shows that trabeculectomy is more effective than deep sclerectomy in terms of reducing intraocular pressure and the number of postoperative medication use but its postoperative complications are higher. Our study supports that trabeculectomy is still the“gold standard”in glaucoma surgery today considering that these results are in parallel with the literature.