8 haftalık pilates mat egzersizlerinin sağlıklı genç yetişkinlerde bazı fiziksel fizyolojik değişkenler ile yaşam ve uyku kalitesine etkisi
The effect of 8 weeks of pilates mat exercises on some physical physiological variables and quality of life and sleep in healthy young adults
- Tez No: 719328
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kassal Dayanıklılık, Pilates Antrenmanı, Uyku Kalitesi, Yaşam Kalitesi, Muscular Endurance, Pilates Training, Sleep Quality, Quality of Life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma 18-30 yaş sağlıklı genç yetişkinlerde 8 haftalık pilates mat egzersizlerinin dayanıklılık performansları ile yaşam ve uyku kalitesine etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 44 kadın gönüllü olarak katılmıştır. Tüm katılımcılara öncelikle spor sağlık geçmişi envanteri ile Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve WHO Yaşam Kalitesi Ölçeği kısa formu (WHOQOL-BREF) uygulanmış, ardından katılımcıların dayanıklılık performanslarını belirlemek için 1 dk. mekik/şınav testleri uygulanmıştır. Katılımcılardan rastgele 22 kişilik çalışma grubu oluşturarak 8 hafta boyunca haftada 3'er kez 1,5 saat süreyle pilates mat egzersizleri yaptırılmıştır. Kontrol gurubunu oluşturan 22 katılımcının günlük hayatlarına devam ederek ekstra bir fiziksel aktivite/egzersize katılmamaları istenmiştir. 8 haftanın sonunda mat pilates egzersizlerinin etkisini belirleyebilmek amacıyla ön testte uygulanan testler tüm katılımcılara tekrar uygulatılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma grubu son test karşılaştırmasında mekik-şınav testlerinde anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuş, kontrol grubu son test karşılaştırmasında sadece mekik testinde istatiksel anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışma ve kontrol grubunun son test PUKİ testi karşılaştırmasında uyku gecikmesi ve uyku bozukluğu bileşenlerinde anlamlı fark görülmüştür. Çalışma grubunun son test WHO Yaşam Kalitesi testi karşılaştırmasında fiziksel sağlık ve çevre alt boyutlarında istatiksel anlamlı bir fark bulunmuş, kontrol grubunun son test karşılaştırmasında tüm alt boyutlarda istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: 8 haftalık pilates mat egzersizlerinin dayanıklılık performanslarına, yaşam ve uyku kalitesine olumlu yönde etkisi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the effect of 8-week pilates mat exercises on endurance performances and quality of life and sleep in healthy young adults aged 18-30 years. Materials and Methods: Forty-four women studying at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Sport Sciences participated in the study voluntarily. First of all, sports health history inventory, Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI) and WHO Quality of Life Scale short form (WHOQOL-BREF) were applied to all participants, then 1 min. to determine the endurance performance of the participants. sit-up/push-up tests were applied.By creating a study group of 22 participants, Pilates mat exercises were performed for 1.5 hours, 3 times a week for 8 weeks. The 22 participants in the control group were asked not to participate in any extra physical activity/exercise by continuing their daily lives. At the end of 8 weeks, in order to determine the effect of mat pilates exercises, the tests applied in the pre-test were re-applied to all participants and analyzed. Results: In the post-test comparison of the study group, a significant and positive relationship was found in the sit-up-push-up tests, and a statistically significant relationship was found only in the sit-up test in the control group post-test comparison. In the post-test PUKI test comparison of the study and control groups, there was a significant difference in sleep delay and sleep disorder components. In the post-test WHO Quality of Life test comparison of the study group, a statistically significant difference was found in the physical health and environment sub-dimensions, and there was no statistically significant difference in all sub-dimensions in the post-test comparison of the control group. Conclusion: 8-week pilates mat exercises have a positive effect on endurance performances, quality of life and sleep.