Investigation of the effects of problem solving instruction on fifth grade students' mathematical problem solving performance
Problem çözme öğretiminin beşinci sınıf öğrencilerinin matematiksel problem çözme performansına etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 719479
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Problem Çözme Performansı, İyi Yapılandırılmış Problem, Yarı Yapılandırılmış Problem, Polya'nın Problem Çözme Basamakları, Problem Solving, Mathematical problem solving performance, Well-Structured Problem, Ill-Structured Problem, Polya's Problem Solving Stages
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, problem çözme öğretiminin 5. sınıf öğrencilerinin matematiksel problem çözme performansları üzerindeki etkilerini üç zaman diliminde araştırmaktır. Ayrıca araştırmanın bir diğer amacı da 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme öğretimi sonrası iyi yapılandırılmış problem çözme testleri (WSPST) ile yarı yapılandırılmış problem çözme testleri (ISPST) sonuncunda elde ettikleri matematiksel problem çözme performans puanları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Buna ek olarak, öğrencilerin problem çözme öğretimi hakkındaki düşüncelerini ortaya çıkarmak için problem çözme öğretimi ile ilgili görüş formu uygulanmıştır. Araştırma, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde otuz bir 5.sınıf öğrencisine Niğde ilinde bir özel okulda uygulanmıştır. Ön testler uygulandıktan sonra on dört ders saati boyunca Polya'nın fikrine dayalı problem çözme öğretimi (PSI) uygulanmıştır. Bu araştırmada veriler ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanan ISPST ve WSPST isimli testlerden ayrı ayrı toplanmıştır. Tek Faktörlü Tekrarlanan Ölçümler ANOVA tekniği, öğrencilerin hem ISPST hem de WSPST testleri için matematiksel problem çözme performans puanlarında 0.05 düzeyinde üç zaman diliminde istatistiksel olarak anlamlı değişimin gözlemlendiğini göstermiştir. Pearson Korelasyon analizi sonuçları, ISPST ve WSPST testlerine ait son test ve kalıcılık testlerindeki matematiksel problem çözme performansları arasında 0.05 düzeyinde güçlü bir pozitif korelasyon olduğunu göstermiştir. Ayrıca problem çözme öğretimi görüş formundan elde edilen sonuçlar, problem çözme öğretimin 5. sınıf öğrencileri üzerinde olumlu izlenimler bıraktığını ortaya koymuştur. Problem çözme öğretiminin matematiksel problem çözme performansı üzerindeki etkisini daha derinlemesine incelemek için ileride yapılacak diğer çalışmalarda nitel veya karma yöntemler kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of the current study was to investigate the effects of problem solving instruction on 5th grade students' mathematical problem solving performance across the three time periods. Also, the other aim of the study was to examine the relationship between 5th grade students' mathematical problem solving performance scores of Well-Structured Problem Solving Tests (WSPST) and Ill-Structured Problem Solving Tests (ISPST) after the problem solving instruction. In addition to that, exploring students' thoughts about problem solving instruction was another purpose of the current study. The study was implemented in one private school in Niğde in the spring semester of the 2020-2021 academic year. The participants were thirty one 5th grade students in a private school. After implementing pretests, Problem Solving Instruction (PSI) based on Polya's idea was implemented during the fourteen class hours. Data were collected separately from the ISPST and WSPST, which were applied as pretests, posttests, and retention tests. One Way Repeated Measures ANOVA showed that the statistically significant change was observed in students' mathematical problem solving performance scores for both ISPST and WSPST across the three time periods at 0.05 level. Pearson Product-Moment Coefficient of Correlation results showed a strong positive correlation between problem solving scores of posts and retentions of ISPST and WSPST at 0.05 significance level. Moreover, views about the problem solving method questionnaire revealed that PSI left positive impressions on 5th grade students. Future studies using qualitative or mixed methods can be conducted to examine the effect of PSI on mathematical problem solving performance in more depth.