The effect of different types of marginal glossing on EFL learners' vocabulary learning
İngilizce öğrencilerinin kelime öğrenimi üzerine farklı marjinal gloss türlerinin etkisi
- Tez No: 719580
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAKKAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İmge, Ana Dilinde İmge, Yabanci Dilde İmge, Metinsel İmge, Görsel İmge, Marjinal İmge, Kelime Hatırlama, Okuduğunu Anlama, Gloss, L1 gloss, L2 gloss, Textual gloss, Pictorial gloss, Marginal Gloss, Word retention/Recollection, Reading Comprehension
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Araştırmacılar ve eğitimciler yabancı dilde metin okumayı kolaylaştıran teknikleri incelemek üzere ilgi gösterdiler. Son zamanlarda ikinci veya yabancı dil edinimi araştırması alanında inceleme altına alınan tekniklerden biri de imge (gloss)'dir. Bu araştırma, ana dilinde metinsel imge, yabanci dilde metinsel imge, ve görsel imgenin ingilizce öğrencilerinin kelime öğrenimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın denekleri 120 öğrencidir. Önce öğrencilerden ön test alınarak bu testten alınan puana göre öğrenciler çalışmaya seçilmiştir. Seçim yöntemi, %25'ten az doğru yanıtlayan katılımcıların seçilmesi şeklindeydi. Seçilen 80 katılımcı rastgele 20'şer kişilik 4 gruba bölündüler. İlk olarak, genel bir İngilizce testi deneklerin homojenliğini belirleyerek öğrenciler beceri düzeylerine göre gruplandırılmış ve rastgele deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Öğrencilere daha sonra ana dil, hedef dil, resimli olarak ve görsel imge olmayan bir anlama metni sunulmuştur. Veriler, çoktan seçmeli ve verimli hatırlatma teknikleri ile kelime öğrenme ve akılda tutma testleri yoluyla toplanmıştır. Gerekli veriler toplandıktan sonra, grubların performansları arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığını belirlemek için One-way ANOVA, SPSS bilgisayar programı, ve Post-hoc karşılaştırması çalıştırılmıştır. Bulgular: Sonuçlar, deney gruplarının kontrol grubuna göre kelime öğrenme ve kalıcılık testlerinde önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini tesbitetmektedir. Tüm imge türleri, EFL öğrencilerinde değişen derecelerde kendini göstermiştir. Ek olarak, ana dilinde (L1) görsel imgeye sahip öğrenciler, belirgin şekilde daha iyi kelime öğrenme sonuçlarına sahipti. Bu çalışma, farklı görsel imge türlerinin öğrencilerin kelime öğrenmesini ve akılda tutmasını kolaylaştırdığı sonucuna varmıştır. Sonuç: Bu araştırma sonuçlarında da görüldüğü gibi görsel imge, öğrencilerde kısa süreli kelime öğrenmede oldukça etkilidir, bu nedenle okullarda, yabancı dil özel kurumlarda ve hatta üniversitelerde kelime öğrenme tekniklerinden biri olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Educators and researchers have shown great interest in exploring techniques that facilitate foreign language reading. One of these technique, which has recently been examined in the field of foreign or second language acquisition research, is glossing. The aim of this study is to investigate the effect of first language gloss (L1), second language gloss (L2), and pictorial gloss on EFL learners' vocabulary learning. Method: The subjects of the study were 120 students. At first, pretest was taken from students and based on the score of this test, students were selected for the study. The selection method was such that the participants who gave less than 25% correct answers were selected. The selected 80 participants were divided randomly into 4 groups of 20. The participants were grouped due to the level of proficiency and were divided randomly into control group, experimental groups, and reading with or without glosses. At first, the homogeneity of the subjects was determined by an English test. Then a passage was given to the participants as the reading comprehension text in four different glossing modes (L1, L2, Pictorial, and no gloss). Data were collected through Multiple-Choice (MC), Productive Recall (PR) vocabulary learning, and retention tests. One-way ANOVA, SPSS software, and Post-hoc comparison were used to determine the difference in performance of different gloss groups. Findings: The results of the study show that the experimental groups performed significantly better in vocabulary learning and retention tests than the control group. All gloss types were manifest in EFL students at varying degrees. In addition, participants with mother tongue (L1) gloss had better vocabulary learning outcomes. The outcomes of this study also revealed that the role of glossing in short term retention was much greater than long term retention. Conclusion: As it was seen in the results of this research, glossing is very effective in short term vocabulary learning in students, so it should be used in schools, institutions and even universities as one of the vocabulary learning techniques.