Teyemmüm ile ilgili rivâyetlerin değerlendirilmesi (Kütüb-i Sitte özelinde)
Evaluation of the reports about tayammum (Specific to Kutub al-Sittah)
  1. Tez No: 719579
  2. Yazar: MUHAMMET ÖZENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİMETULLAH AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sened, Metin, Tenkit, Kütüb-i Sitte, Teyemmüm, Hadith, Sanad, Text, Criticism, Kutub al-sittah, Tayammum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada Kütüb-i Sitte'deki teyemmüm ile ilgili rivâyetlerin tespiti ve değerlendirmesi yapılmıştır. Tespit edilen rivâyetler altı konu başlığı altında toplanmıştır. Bunlar muhtevâ olarak sırasıyla, teyemmümün nüzûlü, yeryüzünün temizleyici oluşu, teyemmümün pratiğe yansıması ve ihtilam olan kişinin teyemmüm yapması, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) kendisine verilen selama icabet etmek için teyemmüm alması, hastalık veya yaralanma durumunda teyemmüme müsaade edilmesi ve teyemmümle namaz kılan bir kimsenin bu namazının durumu ile ilgili rivâyetleri içermektedir. Tespit edilen bu rivâyetler öncelikle senedleri sonra da metinleri açısından incelenmiş ve değerlendirilmesi yapılmış, akabinde ise isnad şeması çizilerek konu bağlamındaki tüm tarikler şematik olarak bir arada gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the narrations about tayammum in Kutub al-sittah were identified and evaluated. The identified narratives are grouped under six topics. These also categorized by content as follows, the descent of tayammum, the cleansing of the earth, the reflection of tayammum in practice, and the tayammum of the person who is purification (Janaabah), the tayammum in the context about the narrations that the Prophet (pbuh) was taking tayammum to respond to the greeting given to him, allowing tayammum in case of illness or injury, and the status of this prayer of a person who performs tayammum dor prayer. These identified narrations were firstly examined and evaluated in terms of their scripts and then their texts, and then all the sends in the context of the subject were shown together schematically by drawing the isnad chart.