Mistik tecrübe düzeyi ile benlik saygısı ve mutluluk arasındaki ilişki üzerine bir inceleme
A study on the relationship between mystical experience level and self-esteem and happiness
- Tez No: 719613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN KIMTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Psikoloji, Religion, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mystical experience, self-esteem, happiness, socio-demographic factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Mistisizm, insanın akıl yürütmenin üstünde ve ötesinde bilişsel bir yetiye sahip olduğu, bu yetiyle normal duyularla veya akıl yürütmeyle ulaşılamayan bilgilere (gizlere, sırlara) ulaşmasının mümkün olduğu esasına dayanan bir doktrindir. Doğa üstü güçlerin varlığına, gücüne, onlarla iletişimin mümkün olduğuna inanmayı da gerektiren ve genellikle dini yanı da bulanan bu doktrine göre bilgilenme edimi, mistik iç görü, içe doğma, sezgi, vahiy gibi yollarla gerçekleşmektedir. Bu çalışmada, mistik tecrübe ile genelde ruh sağlığı, özelde ise benlik saygısı ve mutluluk arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı, varsa bunun ne tür bir ilişki olduğunun deneysel olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın evrenini 18 yaş üzeri kişiler, örneklemini ise gönüllülük ilkesi esas alınarak ve tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 413 kadın ve erkek oluşturmaktadır. Korelasyonel türdeki bu araştırmada veri toplama araçları olarak 'Kişisel Bilgi Formu' 'Mistik Tecrübe Ölçeği', 'Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği' ve 'Oxford Mutluluk Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Toplanan ham veriler analiz edilirken t-testi, tek yönlü varyans analizi, pearson ve partial korelasyon tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda temel değişkenler olan mistik tecrübe ile benlik saygısı ve mutluluk arasında pozitif yönde ve istatiksel olarak anlamlılık düzeyinde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sosyo-demografik değişkenlerle mistik tecrübe, benlik saygısı ve mutluluk arasında anlamlılık derecesinde bazı ilişki ve farklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mysticism is a belief that human beings have a cognitive ability“above”reasoning, and with this ability it is possible to reach information (secrets and mysteries) that cannot be reached by normal senses or reasoning. Mysticism requires one to believe in the existence and power of supernatural forces and the possibility of communication with them. According to this belief, the act of knowledge takes place through different ways, such as mystical insight, introspection, intuition, and revelation. In this study, it is aimed to experimentally examine whether there are any relationships between mystical experience and mental health in general, self-esteem and happiness , and if so, what kind of relationship it is. In this research, based on the principles of random sampling, the total of 413 volunteers, both man and woman, were selected. In this correlational study, 'Personal Information Form', 'Mystical Experience Scale', 'Rosenberg Self-Esteem Scale' and 'Oxford Happiness Scale' were used as data collection tools. SPSS 25 package program was used in the analysis of the data. Throughout the analysis of the collected raw data, t-test, one-way analysis of variance, Pearson and partial correlation techniques were used. As a result of the research, it has been determined that there is a positive and statistically significant relationship between mystical experience, self-esteem and happiness, which are the main variables of the research. In addition, it has been observed that there are some significant relationships and differences between socio-demographic variables and mystical experience, self-esteem and happiness.