Farklı malç uygulamalarının kavunda bitki ve meyve gelişimi ile yabancı ot populasyonuna etkisi
Effect of different mulch applications on crop and fruit growth and weed population in melon
- Tez No: 719897
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TANSEL SERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kavun, Malç, Yabancı Ot, Verim, Kalite, Melon, Mulch, Weed, Yield, Quality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Tarıma uygun arazilerde, stres faktörlerinin olumsuz etkileri her gün artış göstermektedir. Dolayısıyla, bu olumsuz etkilerin üstesinden gelebilecek ve bitkileri destekleyebilecek nitelikteki uygulamaların önemi de giderek artmaktadır. Bu bağlamda malç uygulaması, kültür bitkilerin yabancı otlara karşı rekabetini arttıran çevre dostu bir uygulamadır. Bu çalışmada, farklı malç uygulamalarının kavunda sorun olan yabancı otların kontrolündeki etkileri ile kavunda bitki ve meyve gelişim üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma Kırkağaç kavun çeşidinde 2020 yılında Bilecik Osmaneli Soğucakpınar Köyü arazisinde yürütülmüştür. Bu amaçla sıra üzerine; siyah polietilen örtü, şeffaf polietilen örtü, tekstil malç, ot malç, buğday samanı malçı uygulanmıştır. Üç herbisit uygulaması (Linuron, Pendimethalin, Bentazone) ve elle ot alımı da araştırmada değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; şeffaf polietilen (PE) örtünün en etkili materyal olduğu görülmüştür. Ana kol uzunluğu (206,25 cm), bitki yaş ağırlığı (10,5 kg/parsel), bitki kuru ağırlığı (4,93 kg/parsel), ortalama meyve sayısı (13,5 adet/parsel), toplam verim (13.560 kg/da) ve ortalama meyve uzunluğu (30,08 cm) bakımından en yüksek değerler şeffaf PE örtüden alınmıştır. Ana kol uzunluğu (105 cm), bitki yaş ağırlığı (0,23 kg/parsel) ve bitki kuru ağırlığı (0,01 kg/parsel) açısından en düşük değerler Bentazone uygulamasında alınırken, ortalama meyve sayısı (1 adet/parsel), toplam verim (430 kg/ da) ve ortalama meyve uzunluğu (11,25 cm) bakımından en düşük değerler kontrol parselinden alınmıştır. Yabancı ot açısından en etkinlik siyah PE, şeffaf PE, tekstil malç ve çapa uygulamasında görülmüştür. Yabancı ot yaş ağırlık (11.193,7 g m-2) ve kuru ağırlık (3.053,1 g m-2) açısından en yüksek değerler kontrol parselinden kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The negative impact of stress factors on arable lands are increasing day by day. Therefore, the importance of cultural practices that may overcome these negative effects and support crops is gradually increasing. In this context, the use of mulch is an eco-friendly practice that increases the competition of crops against weeds. In this study, the effects of different mulch applications on the weeds and melon were investigated. The study was carried out in village of Soğucakpınar which located in Osmaneli-Bilecik (Turkey) in 2020 For this purpose, various common mulch materials were used black polyethylene cover, transparent polyethylene cover, textile mulch, grass mulch, and wheat straw mulch in melon, Kırkağaç variety. Three herbicides (Linuron, Pendimethalin, Bentazone) and hand hoeing were also added to the research. The results showed that the transparent polyethylene (PE) was the most effective application. The highest values in terms of, stem length (206,25 cm), plant fresh weight (10,5 kg/ parcel), plant dry weight (4,93 kg/ parcel), average number of fruits (13.5 piece/ parcel), total yield (13.560 kg/da) and average fruit length (30.08 cm) were obtained from the transparent PE material. On the other hand, the lowest values in terms of main stem length (105 cm), plant fresh weight (0,23 kg/ parcel) and plant dry weight (0,01 kg/ parcel) were obtained from Bentazone parcels, while the lowest values for average fruit number (1 piece/ parcel), total yield (430 kg/ da) and average fruit length (11,25 cm) were obtained from the control parcels. The weeds in plots consist of black PE, transparent PE, textile mulch and hoe application was completely controlled. In addition, the highest values in terms of weed wet weight (11193,7 kg/da) and dry weight (3053,1 kg/da) were recorded from the control plot.