Kanıt temelli öğrenme yaklaşımıyla sosyal bilgiler dersi 'üretim, dağıtım ve tüketim ünitesi'ni işlemek: Bir eylem araştırması
Evidence based learning in social studies lesson 'production, distribution and consumption' unit: An action research
- Tez No: 720013
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KABAPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kanıt Temelli Öğrenme, Sosyal Bilgileri, Üretimden Tüketime, Evidence Based Learning, Social Studies, Production to Consumption
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bilgi kaynaklarına erişimin kolaylaşması ve bu kaynakların çeşitlenmesi bir avantaj olarak karşımıza çıksa da birtakım zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu anlamda günümüzün en önemli sorunlarından birisi de bu bilgi yığını içinden güvenilir ve amaca yönelik kaynakları kullanarak kişisel bir yargıya varmaktır. Sosyal bilimleri temel alan Sosyal Bilgiler dersinde bu becerileri geliştirecek öğrenme yöntemlerinin işe koşulması oldukça önemlidir. Kanıt Temelli Öğrenme Yöntemi de bu öğrenme yöntemlerinden birisi olarak kabul edilebilir. Bu düşünceyle araştırmada 4. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde ekonomi konularıyla ilgili olan Üretim, Dağıtım ve Tüketim öğrenme alanı Üretimden Tüketime ünitesi Kanıt Temelli Öğrenme yöntemi ile işlenmiştir. Araştırmanın amacı öğretim sürecinde öğrencilerin kanıta dayalı akıl yürütme becerileri sorgulanarak Kanıt Temelli Öğrenme yönteminin etkililiğinin incelenmesidir. Araştırma nitel bir çalışma olup eylem araştırması olarak modellenmiştir. Araştırma İstanbul ili Ümraniye ilçesinde bulunan bir devlet okulunda 4. Sınıf öğrencilerinden oluşan 39 kişilik bir çalışma grubuyla gerçekleşmiştir. Veri toplama aracı olarak Kanıt Temelli Öğrenme yöntemi ilkelerine dayanarak hazırlanan etkinlik ve çalışma yaprakları, öğrencilerin kanıta dayalı algılarının saptanması için ön algı ve son algı anketleri, yarı yapılandırılmış görüşme formu, öğretim sürecinin detaylı incelenebilmesi için alınan ses kaydı, öğretmen ve araştırmacı günlükleri kullanılmıştır. Elde edilen verilen içerik analiziyle değerlendirilmiş ve tablolaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin, kanıta dayalı akıl yürütme becerileri olarak kabul edilen kanıttan olguları fark etme, çıkarımda bulunma, birden fazla kanıtı kullanarak ürün oluşturma ve kanıtı özetleme konusunda daha başarılı olurlarken kanıta dayalı üst düzey akıl yürütme becerileri olarak kabul edilen kanıtın güvenirliğinin sorgulanması, kanıtın kendi içerisinde sorgulanması, kanıtların karşılaştırılması gibi becerilerde zorlandıkları görülmüştür. Öğrencilerin görüşlerini ifade ederlerken kanıttan yola çıktıkları ve kanıta başvurdukları, bir konuya ilişkin farklı bakış açıları ve farklı yargıları ifade edebildikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the ease of access to information resources and the diversification of these resources is an advantage, they also bring some difficulties. In this sense, one of the most important problems of today is to reach a personal judgment by using reliable and purposeful sources from this information stack. It is very important to conduct learning methods that will develop these skills in the Social Studies course, which is based on social sciences. The Evidence-Based Learning Method can also be considered as one of these learning methods. Accordingly, in the study, the Production, Distribution and Consumption learning area, which is related to economics in the 4th Grade Social Studies course, was taught with the Evidence-Based Learning method. The research aims to examine the effectiveness of the Evidence-Based Learning method by questioning the evidence-based reasoning skills of the students in the teaching process. The research is a qualitative study and is modeled as action research. The research was carried out with a study group of 39 students consisting of 4th-grade students in a public school located in Ümraniye district of Istanbul. As data collection tools, activities and worksheets were prepared based on the principles of the Evidence-Based Learning method, pre-perception and post-perception questionnaires to determine the evidence-based perceptions of students, semi-structured interview form, audio recordings were taken to examine the teaching process in detail, teacher and researcher diaries were used. The obtained data were evaluated and tabulated by content analysis. According to the results obtained, while students are more successful in noticing facts from evidence, inferring, creating products using more than one evidence, and summarizing evidence, which is accepted as evidence-based reasoning skills, questioning the reliability of evidence, which is considered as evidence-based high-level reasoning skills, It was observed that they had difficulties in skills such as questioning within themselves and comparing evidence. It has been observed that the students start from and refer to evidence while expressing their opinions, and they can express different perspectives and different judgments on a subject.