Tarot'un uygulamalı halkbilimi açısından sözlü kaynaklar üzerindeki etkisi
The effect of Tarot on verbal sources in terms of applied folklore
  1. Tez No: 720202
  2. Yazar: BİROL ÇİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarot, Uygulamalı halkbilimi, Kehanet, Tarot kartları, Fal, Öngörü, Tarot, Applied folklore, Divination, Tarot cards, Fortune, Foresight
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada amaç, ülkemizde popüler bir öngörü aracı olarak kullanılan Tarot'a yönelik toplumsal algıyı görebilmektir. Tarot ile ilgili Türkiye'de yapılan çalışmalara bakıldığında bunların sınırlı sayıda olduğu ve halkbilimi alanında böyle bir çalışmanın bulunmadığı fark edilmiştir. Bundan dolayı toplumun kimi kesiminde önemli bir yeri olan Tarot'un incelenmesi gerekli görülmüştür. Birinci bölümde fal kavramının tanımı, tarihteki örnekleri, falnameler ve başlıca fal çeşitlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Tarot teriminin nasıl oluştuğu hakkındaki teoriler, Tarot kartlarının tarihi gelişimi ve önemli destelerden bazıları çeşitli görsellerle desteklenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Bölümün sonunda ise Tarot ve fal ilişkisi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde çalışmanın temel problemi olan uygulamalı halkbilimi açısından Tarot'un sözlü kaynaklar üzerindeki etkisi hakkında iki ayrı mekânda, iki farklı anket tekniği kullanılarak araştırma yapılmıştır. İlk anket çalışması, İstanbul Kadıköy'de bir Tarot kafeye gelen 280 katılımcı üzerinde, ikinci anket çalışması ise Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere katılan 100 öğrenciye uygulanmıştır. İlk ankette 28 soru maddesi bulunurken ikinci anket çalışması 17 sorudan oluşmaktadır. Yapılan anketlerin analizi neticesinde elde edilen bilgiler, çalışmanın sonuç bölümüne aktarılarak Tarot'un sözlü kaynaklar üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis is to see the social perception towards Tarot, which is used as a popular foresight tool in our country. When the studies on the Tarot in Turkey are examined, it has been noticed that there are only limited number studies and there is no such study in the field of folklore. For this reason, it was deemed necessary to examine the Tarot, which has an important place in some parts of the society. In the first chapter, the definition of the concept of fortune telling, its examples in history, falnâmes and the main types of fortune telling are mentioned. In the second part, theories about how the term Tarot came about, the historical development of Tarot cards and some of the important decks are tried to be explained by using the mentioned visuals. At the end of the chapter, the relationship between Tarot and fortune telling is emphasized. In the third chapter, the main problem of the study -in terms of applied folklore- the effect of Tarot on oral sources was researched in two different places by using two different survey techniques. The first survey was applied to 280 participants who came to a Tarot cafe in Kadıköy, Istanbul, and the second survey was applied to 100 students who attended the seminar held in Kocaeli University Faculty of Arts and Sciences Conference Hall. While there were 28 questions in the first survey, the second survey consisted of 17 questions. The information obtained as a result of the analysis of the questionnaires was transferred to the conclusion part of the study and the effect of Tarot on oral sources was tried to be determined.