Mekan ve mekan algısının dönüşümünü teknoloji üzerinden okumak
Reading about the transformation of space and space perception on technology
- Tez No: 720290
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Algı, mekân, teknoloji, Perception, space, technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnsanın yaşadığı çevreye uyum sağlayabilmesi, ondan yararlanabilmesi ve kendine uygun hale getirebilmesi için çevresini anlamak zorundadır. Bu durum ise çevreden bilgi almakla gerçekleşmektedir. Çevremizdeki olayları, doğal ve yapay çevrede mevcut örüntüleri anlama, anlamlandırma ve yorumlama süreci olarak tanımlayabileceğimiz algılama eylemi, kısa süreli bir eylem olmasına karşın belirli bir zihinsel sürecin olgunlaşması sonucunda gerçekleşmektedir. İnsan ve çevre arasında karşılıklı bir etkileşim mevcuttur. Çevresi ile karşılıklı ve yoğun bir etkileşim içerisinde olan insan, çevresini değiştirmekle birlikte yarattığı bu yeni çevreden etkilenerek yaşamına yeni sosyal ve fiziksel pratikler eklemektedir. Teknolojik gelişmeler, davranış biçimlerini inşa eden çevre, zaman ve mekân unsurlarında değişiklere yol açmaktadır. Çevre ve birey etkileşiminin bir sonucu olan algılama eylemi ve davranış biçimleri de doğrudan ya da dolaylı olarak yaşanan bu değişimlerden etkilenmektedir. 21. Yüzyıl özellikle iletişim teknolojilerinin çehresini belirgin olarak değiştirdiği gelişmeleri barındırmaktadır. Bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan yazılım ve donanım gelişmeleri, sanal mekan, siber mekan, melez mekan gibi yeni mekan kavramlarını ortaya çıkarmış, yeni mekan kavramları ise sanal gerçeklik, ağ toplumu, simülakr ve simülasyon gibi yeni tanımlama ve yaklaşımları beraberinde getirmiştir. Bireylerin tüm yaşamsal ilişki ve pratiklerinin gerçekleştiği sahne mekânsal düzlemdir. Dolayısıyla mekânsal sınırları, organizasyonları ve uzaklıkları yeniden biçimlendiren teknolojik gelişmeler, bireylerin mekân algıları ve mekânsal pratiklerini üzerinde belirleyici olmaktadır. İlk yerleşik topluluklardan, köy ve kasaba yaşamlarına, şehirlerden metropollere kadar ilerleyen tarihsel süreçte değişen ana unsurlardan biri mekân olmuştur. Günümüzde iletişim teknolojilerinin vardığı noktada mekân, değişimin ana elemanlarından biri olarak yeni anlamlar kazanmaya devam etmekte, fiziksel yapısına siber teknolojilere ait yeni katmanlar eklenen ya da sanal olarak kendini var eden, dönüşen ve dönüştüren, adeta yaşayan bir organizma olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan, çevre ve teknolojinin tarihsel olarak değişimi ve bu değişimlerin günümüze ulaştığı noktada insanın algısını nasıl etkilendiği bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte mekânın değişen özellikleri tarihsel süreci ile birlikte ele alınmakta, algının ve mekânın öznesi olan insan ise teknolojik gelişmelerle birlikte değişen fiziksel pratikleri, sosyal ve kültürel yapısı ile incelenmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, teknolojik gelişmeler ile değişen mekân ve insan arasındaki etkileşim üzerine bulgular elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to adapt to the environment in which man lives, to benefit from it and to make it suitable for himself, he has to understand his environment. This situation occurs by receiving information from the environment. The act of perception, which we can define as the process of understanding, making sense and interpreting the events around us as the process of understanding, making sense of and interpreting the patterns present in the natural and artificial environment, occurs as a result of the maturation of a certain mental process, although it is a short-term action. There is a mutual interaction between man and the environment. The person who interacts with his environment in a mutual and intense interaction, while changing his environment, adds new social and physical practices to his life by being influenced by this new environment he creates. Technological developments lead to changes in the elements of environment, time and space that build their behavior. Act of perception and behavioral patterns, which are the result of environmental and individual interaction, are also directly or indirectly affected by these changes. The 21st Century has especially contained developments in which communication technologies have changed the appearance significantly. Software and hardware developments in computer and internet technologies have revealed new concepts of space such as virtual space, cyberspace, hybrid space, and new space concepts have brought new definitions and approaches such as virtual reality, network society, simulator and simulation. The stage where all vital relationships and practices of individuals take place is the spatial plane. Therefore, technological developments that reshape spatial boundaries, organizations and distances determine the perceptions and spatial practices of individuals. One of the main factors that changed in the historical process, from the first settled communities to village and town life, cities to metropolises, has been the space. Today, at the point where communication technologies arrive, space continues to gain new meanings as one of the main elements of change, new layers of cyber technologies are added to its physical structure or it comes across as a living organism that virtually exists, changes and transforms itself. The historical change of human, environmental and technology and how these changes affect human perception at the point where they reach the present day form the basis of this study. With technological developments, the changing characteristics of the space are discussed together with the historical process, and the person who is the subject of perception and space is examined with its changing physical practices, social and cultural structure with technological developments. In line with the researches carried out, it is aimed to obtain findings on technological developments and the interaction between changing space and human beings.