'Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?' ve 'Neuromancer' eserlerinde fabülasyon tanımı üzerinden bilim-kurgu: Siberpunk, gerçeklik, yapay zekâ ve insan olmak
Science fiction through the definition of fabulation in the works of 'Do Androids Dream Electric Sheep?' and 'Neuromancer': Cyberpunk, reality, artificial intelligence and being human
- Tez No: 720305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Fabülasyon, Yapısal Fabülasyon, Bilim-kurgu, Siberpunk, Hiperuzam, Yapay Zekâ, Android, Fabulation, Structural Fabulation, Science-fiction, Cyberpunk, Hyperspace, Artificial Intelligence, Android
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde, özellikle de koronanın etkisi ile birlikte, pek çok şey dijitalleşmiş ve pek çoğuysa dijitalleşmektedir. Dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkan sanal dünyalar ise“gerçek”olanın ya da başka bir deyişle asıl olanın ne olduğunun sorgulanmasına sebep olmuştur. Endüstri devrimi ile başlayan, modernizm ile birlikte büyük bir hız kazanan teknoloji gelişimi ve bununla ilintili olarak toplumun/bireyin sorgulanması post-modernizm ile birlikte hem teknolojik olarak hem de düşünsel olarak zirveye ulaşmıştır. Çalışmada bu sorgulamayı, yani toplumsal eleştiriyi köken olarak kabul eden Scholes'un yapısal fabülasyon tanımı üzerinden bilim-kurgu türü hakkında bilgi verilecek ve yapısalcı ile Marksist Yöntem kullanılarak fabülasyonun ne olduğu ortaya konacaktır. Bilim-kurgunun temel alt türleri üzerindense verilen kısa bilgilerle tematik altyapı belirtilecektir.“Gerçek”ile“kurgu”nun belirsizliğine dayanan bu yapıyı desteklemek için varoluşçuluk, Frankfurt Okulu ve Baudrillard gibi Marksist düşünür grupları ve düşünürlerin fikirleri kullanılacaktır. Bununla birlikte bu yapı da Suvin'in bahsettiği gibi ayrıklaşma ile yabancılaşma kavramları ile ilişkilendirilecek ve bilim-kurgunun toplum/birey eleştirisi üzerinden fabülasyonun ya da bilim-kurgunun amacı ortaya konacaktır. Bunun sonucunda ise“ucuz”veya popülist olarak tanımlanmış ve önyargı ile bakılan yanlış bilim-kurgu tanımının önüne geçilmiş olacaktır. Çalışmada gerçeğin ya da insan olmanın sorgulandığı bu dönemde kaleme alınmış olan bilim-kurgunun iki önemli temsilcisinin eserleri bahsi geçen kavramları daha iyi açıklayarak türe ışık tutmak ve bilim-kurgu ile siberpunka işaret eden kavramları göz önüne sürmek için kullanılacaktır. Bu eserler siberpunkın kökenlerinin bulunulabileceği Philip K. Dick'in“Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?”adlı eseri ile siberpunk anlatısının yaratıcısı olarak kabul edilen William Gibson'ın“Neuromancer”adlı eseridir. Bu eserler“Gelecek Tablosu ve Siberpunk”,“Gerçeklik”,“Yapay Zekâ, Yapaylık ve İnsanlık”başlıkları altında incelenerek bilim-kurgunun sosyal eleştiri ve felsefi yapısı ortaya konulacak; böylelikle de daha öncesinde bahsedilmiş olan teori örneklendirilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, especially with the impact of the corona, many things are digitized and many are digitized. The virtual worlds that have emerged with digitalization have led to the questioning of what is“real”or in other words what is true. The development of technology, which started with the industrial revolution and gained momentum with modernism, and the related questioning of the society/individual reached its peak both technologically and intellectually with post-modernism. In this study, information about the genre of science fiction will be given through the structural fabulation definition of Scholes, who accepts this questioning, that is, social criticism as its origin, and will put forth what fabulation is by using the structuralist and Marxist method. On the basis of the basic sub-genres of science fiction, the thematic infrastructure will be specified with the brief information given. The ideas of Marxist thinker groups and thinkers such as existentialism, Frankfurt School and Baudrillard will be used to support this structure, which is based on the ambiguity of“fact”and“fiction”. In addition, this structure will be associated with the concepts of separation and alienation, as Suvin mentioned, and the purpose of fabulation or science-fiction will be revealed through the society/individual criticism of science-fiction. As a result, the wrong definition of science-fiction, which is defined as“pulp”or populist and viewed with prejudice, will be prevented. In the study, the works of two important representatives of science-fiction, which were written during the period when reality or being human were questioned, will be used to better explain the aforementioned concepts and to shed light on the genre and to consider the concepts that point to science-fiction and cyberpunk. These works will be Philip K. Dick's“Do Androids Dream of Electric Sheep?”where the origins of cyberpunk can be found and William Gibson's, who is accepted as the creator of the cyberpunk narrative,“Neuromancer”. These works will be examined under the titles of“Portrayal of the Future and Cyberpunk”,“Reality”,“Artificial Intelligence, Artificiality and Humanity”; meanwhile the social criticism and philosophical structure of science fiction will be revealed; in this way, the previously mentioned theory will be exemplified.