Faringeal hava yolu hacminin 3 boyutlu konik ışınlı bilgisayarlı tomografigörüntülerinden yapay zeka kullanılarak belirlenmesi
Segmentation of pharyngeal airway volume from 3d cone beam computedtomography images using artificial intelligence
- Tez No: 720753
- Danışmanlar: PROF. DR. ULAŞ ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Faringeal hava yolu, Segmentasyon, KIBT, Evrişimli sinir ağı, Artificial intelligence, Pharyngeal airway, CBCT, Segmentation, Deep learning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntülerinden derin öğrenme algoritması kullanarak faringeal hava yolu hacmini tespit eden bir yapay zeka (YZ) modeli geliştirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma için faringeal hava yolunu içeren 306 KIBT görüntüsü kullanılmıştır. Rehber olarak kullanılmak ve yapay zeka ile karşılaştırmak üzere yarı otomatik bir yazılım (ITK-SNAP) kullanılarak faringeal hava yolu segmente edilmiştir. Ayrıca Evrişimli Sinir Ağı'na (ESA) dayalı bir makine öğrenme algoritması geliştirilerek KIBT görüntülerinden hava yolu segmente edilmiştir. İnsan ölçümleri ile yapay zeka ölçümlerinin benzerliklerinin karşılaştırılmasında Dice benzerlik katsayısı (DSC) ve Intersection over Union (IoU) kullanılmıştır. Bulgular: İnsan gözlemci faringeal hava yolunun ortalama hacmini 18,08 cm3 , yapay zeka 17,32 cm3 bulmuştur. Dice ve IoU skorları sırasıyla 0,919 ve 0,993 bulunmuştur. Sonuçlar: Bu çalışmada, faringeal hava yolunu KIBT görüntülerinden otomatik olarak segmente eden başarılı bir YZ algoritması oluşturulmuştur. Bu algoritma klinik uygulama için KIBT görüntülerinden faringeal hava yolu hacminin hızlı ve kolay şekilde hesaplanmasında yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: This study aims to evaluate an automatic segmentation algorithm for pharyngeal airway in Cone Beam Computed Tomography (CBCT) images using a deep learning artificial intelligence (AI) system. Material and methods: Archives of the CBCT images were reviewed and the data of 306 subjects with the pharyngeal airway were included in this retrospective study. A machine learning algorithm, based on Convolutional Neural Network (CNN) did the segmentation of the pharyngeal airway on serial CBCT images. Semi-automatic software (ITK-SNAP) was used to manually generate the airway and the results were compared with artificial intelligence. Dice similarity coefficient (DSC) and Intersection over Union (IoU) were used as the accuracy of segmentation in comparing the measurements of human measurements and artificial intelligence algorithms. Results: The human observer found the average volume of the pharyngeal airway to be 18.08 cm3 and artificial intelligence to be 17.32 cm3 . For pharyngeal airway segmentation, a dice ratio of 0.919 and a weighted IoU of 0.993 is achieved. Conclusions: In this study, a successful AI algorithm that automatically segments the pharyngeal airway from CBCT images was created. It can be useful in the quick and easy calculation of pharyngeal airway volume from CBCT images for clinical application.