Ergenlerde öğrenme stili, bedensel zekâ ve spora yönelik tutum ilişkisi
The relationship between learning style, physical intelligence and attitude towards sports in adolescents
  1. Tez No: 720878
  2. Yazar: GÖKHAN ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EVREN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen”, Bedensel zeka”, Öğrenme stili”, Spora yönelik tutum”, Kinestetik”, Adolescent”, Multiple intelligences”, Learning styles”, Attitude towards sports”, Kinesthetic”
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise eğitimi gören 14-18 yaş arası ergenlerin kinestetik öğrenme stilleri ile kinestetik zeka alanlarının baskınlıklarını inceleyerek spora yönelik tutumları ile ilişkilendirmektir. Araştırmanın problem cümlesi;“Ortaöğrenime devam eden 14-18 yaş arası ergenlerin kinestetik öğrenme stilleri ile kinestetik zeka alanlarının, spora yönelik tutumlarına etkisi var mıdır?”şeklinde oluşturulmuştur. Çalışmanın genel evrenini Köyceğiz ilçesinde ortaöğretim çağındaki tüm ergenler oluştururken, çalışma evrenini ise ilgili okullarda öğrenime devam eden ergenler oluşturmaktadır. Bu doğrultuda araştırmaya, veri toplanılması planlanmış olan okullarda eğitim görmekte olan 812 öğrenciye ulaşılmış olup, çalışmaya 695 öğrenci gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Gökdağ tarafından 2004 yılında geliştirilmiş olan Öğrenme Stilleri Ölçeği'nin kinestetik stil alt boyutu (α=,80), Saban (2001) tarafından geliştirilmiş Çoklu Zeka Envanteri'nin kinestetik zeka alanı alt boyutu (α=,73) ve Şentürk (2015) tarafından geliştirilen Spora Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Pandemi şartlarında çevrimiçi toplanabilen verilere güvenirlik, normallik, sıklık ve parametrik karşılaştırma, ilişki ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre örneklem grubundaki öğrencilerin fiziksel aktivite sıklıklarının, akademik başarıları ile doğru orantılı olarak arttığı görülmüştür. Düzenli fiziksel aktivitenin akademik başarıyı olumlu yönde desteklediği çalışmanın ortaya çıkardığı önemli sonuçlardan bir tanesi olarak göze çarpmaktadır. Çalışmanın problem cümlesine ilişkin olarak ortaya konan sonucu, kinestetik öğrenme stili ve kinestetik zeka alanı baskın olan ergenlerin, aynı doğrultuda spora yönelik tutumlarının da yüksek düzeylerde olumlu sonuçlar oluşturmasıdır. Sonuç olarak ergenlerde kinestetik zeka ve kinestetik öğrenme stilinin baskınlığı, spora yönelik tutumları oldukça yüksek bir oranda olumlu yönde etkilemektedir. Sadece beden eğitimi ve spor derslerinde değil, tüm derslerde kinestetik zeka alanı ve öğrenme stili baskın öğrencilere sınıf içi bedensel görev ve sorumluluklar verilerek hem doğal liderler yaratılmış hem de ilgili öğrencilerin öğrenme motivasyonları üst seviyeye çekilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the dominance of kinesthetic learning styles and kinesthetic intelligence areas of adolescents aged 14-18 who have high school education, and correlate them with their attitudes towards sports. The problem statement of the research;“Do the kinesthetic learning styles and kinesthetic intelligence domains of adolescents aged 14-18 attending secondary education have an effect on their attitudes towards sports?”formed in the form. While the general population of the study consists of all adolescents of secondary school age in Köyceğiz district, the study population consists of adolescents who continue their education in the relevant schools. In this direction, 812 students studying at the schools where data collection was planned were reached, and 695 students voluntarily participated in the study. As a data collection tool in the study, the kinesthetic style sub-dimension (α=.80) of the Learning Styles Scale developed by Gökdağ in 2004, the kinesthetic intelligence domain sub-dimension (α=.73) of the Multiple Intelligences Inventory developed by Saban (2001), and The Attitude Scale Towards Sports developed by Şentürk (2015) was used. Reliability, normality, frequency and parametric comparison, correlation and regression analyzes were applied to the data that could be collected online under pandemic conditions. According to the findings, it was observed that the frequency of physical activity of the students in the sample group increased in direct proportion to their academic success. It stands out as one of the important results of the study that regular physical activity positively supports academic achievement. In the study, it was found that adolescents with a dominant kinesthetic learning style and kinesthetic intelligence have high attitudes towards sports. As a result, the dominance of kinesthetic intelligence and kinesthetic learning style in adolescents positively affects attitudes towards sports at a very high rate. Not only in physical education and sports classes, but also in all classes, by giving physical duties and responsibilities in the classroom to students with dominant kinesthetic intelligence and learning styles, both natural leaders will be created and the learning motivation of the students will be raised to the highest level.